Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Някои грешки при отглеждането на подправки :: Some mistakes while growing herbs

Много от нас искат да имат градинка с подправки под ръка, свежите подправки са един от даровете на лятото, които имаме. Ето някои съвети и често срещани грешки при отглеждането, които на мен ми бяха от полза.

 

1. Грешка -  да ги отглеждате от семена. Ако се опитвате да отглеждате подправки и билки за първи път, по-добре да не се опитвате да отглеждате от семена, а да си купите/вземете от приятел готов разсад. Много неща могат да се объркат, докато отглеждате разсада, и за много начинаещи градинари това е сложна задача. За мен също :-)

2. Грешка - да започнете с неподходящ избор на подправки/билки. Най-лесно се започва с пресния босилек, той е идеален за трениране :-) Расте бързо, и се забелязва веднага, ако не го поливате, също така се възстановява бързо след поливане.Така, лесно ще разбирате от колко вода има нужда.

3. Грешка - поливането на билките, като домашните растения. Домашните растения могат и да се поливат веднъж седмично, докато по-деликатните подправки, изискват по-често поливане, особено лятото.

4. Не ги подрязвате на време и често. Като начинаещ градинар, може да ви изглежда, че малкото растение не е готово за подрязване, но тогава, ще установите, че нямате достатъчно листа. И друг път съм споменавала за босилека и рязането на горните листа и цвета му. Така, отрязаното стъбло няма да расте повече, но ще пусне други листенца, и ще се сгъсти, в противен случай, ще стане висок, ще се изтъни и няма да имате достатъчно листа. Източника на тази статия препоръчват да се подрязва в началото около 7 см над почвата. След като поотрасне може да продължите да подрязвате 7см или ако искате по-скоро да имате свежи листа -  около 4-5 см.

 

5. Да откъсвате листа от долната част на растението е грешно. По-добре е да се късат нежните листенца от по-горе, а ниските да се оставят, защото служели, като слънчеви батерии за растежа на растението.

6. Да се използва почва без хранителните вещества. Изтощената почва изглежда сива. Можете да обогатявате вашата почва с кафе, черупки от яйца, компост и т.н.

7. Ако засаждате вашите растения в градината, проверете всяко от тях как се разраства така, че да не превземат вашата градина. Например ригана.

 

via {skinnygourmet

For English go to skinnygourmet

Последно променена вПонеделник, 06 Юли 2015 13:55

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.