Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Портативна градина в Берлин :: Berlin's portable garden

След като въздушните нападения са разрушили търговската зона около Мориспплац, по време на Втората световна война. Няколко десетилетия пространството е събирало боклуци, докато през 2009, не се превръща в градина.

Неправителствена компания Nomadisch Grun, са взели право да стартират почистване на боклуците. Сега оазис наречен Prinzessinnengarten - градината на принцесата, е популярна дестинация в центъра на Берлин, със собствено кафе, тоалетни и бар, всичко направено от палети, модерна площадка за деца, построена от метал и дървени остатъци.

Плодове, зеленчуци и цветя растат в преносими контейнери, всичко се премества в закрита зала през зимата.  Ето как изглежда:

 

Организаторите, на тази идея, казват, представете си всяко възможно място в големите градове да бъде използвано за нови зелени простраства, където местните да създават за себе си и останалите свежа и здравословна храна.

А аз си оставам с мечтата за нещо такова в големите бълграски градове, където да можем да се докосваме до земята по-често и където децата, ще могат да опознават растенията дори в градска среда.

Ако има съмишленици къде може да се направи подобно място в София, да ми пишат.

 

via {Gardenista}

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.