Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Модерна архитектура в Доха :: Modern architecture in Doha

Съвременните арабски градове не ме привличат досатъчно. Не ми допадат високите офисни сгради и хотели. До толкова, че не бих отишла конкретно до някой от тях за да го разгледам. Но..., в арабския свят знаят как да правят бизнес, и така се озовахме 24 часа в Доха. 

Тенденцията за показване на чудата гледка от високи сгради, вече не е толкова актуална, и страните от арабския свят са се впуснали в приключение за строеж на сгради от Звездните архитекти.  Тази година Доха, е обявена за град на Арабската столица на културата.

Доскоро динамично развиващите се страни в Персийския залив демонстрираха големия си финансов потенциал с мащабно строителство на жилищни и офис сгради. 

Сякаш осъзнали, че могат да покажат повече на света, те започнаха да реализират и големи културни проекти. 

Ето някои от последните сгради, които показват и развиват града в тази посока, която на мен всъщност ми допадна.

Музеят на ислямското изкуство: 

по дизайн и идея на И. М. Пей 

 

Националния музей на Катар 

Дизайнът на сградата символизира мистерията на пустинната кристализация, визуализиращ пресичащата се структура на пустинната роза. Според Нувел радикалната форма се опитва да изрази прогресивния културен поглед на Катар и технологичните възможности, които са довели до неговото развитие в последните години.

 

Новият Национален музей на Катар е изключително впечатляващ с мащабите и архитектурното решение, както и с дълбоката концепция на Жан Нувел.

 

Националната библиотека на Катар:

по проект на холандския архитект Рем Кулхаус, библиотеката изцяло преоткрива концепции от библиотеката в Александрия. Вместо тъмни стаи, посетителите са посрещнати от потоци светлини. Всичко е завъртяно около стариините книги и надписи намиращи се в средата на библиотеката в подземието.

 

Кулите за гълъби в Cultural City Doha

Говори се, че построени по прототип на стари такива кули за гълъби, днес кулите са една от най-заснеманите постройки в културния град на Доха.

 

Джамията в така наречения град на образованието (Educational City Mosque) e също един от символите на модерната архитектура в Доха. По дизайн на Mangera Yvars Architects. Има капацитет за 1800 посетители, двете и минарета са до 90м височина и сочат директно към Мека. Екстериорно джамията е покрита с писания от Корана. Представляваш петте стълба на Исляма, джамята също има 5 структурни колони. 

Джамията е първата наистина модерна структура за вярващите в региона, и е станала вдъхновени за подобни проекти в близките богати градове в региона.

 

 

 

 

Последно променена вПетък, 17 Януари 2020 15:16

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.