Log in
updated 2:58 PM EEST, Jul 15, 2024

Корбюзие в Париж

Писала съм за Льо Корбюзие и преди - швейцарско-френски архитект, художник, писател и дизайнер. Има влияние в съвременната архитектура и дизайн, планирането на градове, дизайн на знакови сгради. От Франция до Япония, Америка, Индия, по света има много негови сгради.

Миналата година успях да видя Павилиона в Цюрих, а тази година видях и къде е живял и творил в Париж в периода от 30 годин.
Интересно е как преди почти 100 години, има толкова новаторски идеи и успява с осъществяването им.

Льо Корбюазие се е спазарил да е собственик на 7 и 8 етаж от сграда, за да може да промени покривите за негова сметка - и да наистина останалата част от сградата е със стандартни покриви, а апартамента на Корбюазие с заоблени.
В около 240 кв.м на две нива, е имал пространство за рисуване и писане, гостна стая, апартамент, стая за прислуга и градина на покрива. 

в близост до апартамента,  се намира вила La Roche oригинално собстевност на Albert Jeanneret и неговата годеница. Сега дом на Фондация Корбюазие. 

Неговата работа в Париж може да се види  в още сгради , за които нямах възможност да видя при това посещение - Ozenfant Housе, The Swiss Pavilion, Villa la roche, Maison Planeix,  Fondation Armée du Salut.  

Последно променена вПонеделник, 15 Юли 2024 14:58

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.