Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Архитектурна обиколка по време на седмица на дизайна в Холандия

По време на седмицата на дизайна в Айндховен, холандската организация MIMOA, по повод третия си рожден ден беше организирала архитектурна обиколка на града, среща и вечерно парти. За обиколката на града, местата бяха ограничени.
Тук ми помогна това, че съм чужденка, и бях избрана от късметлийските 75 човека, които бяха разделени на няколко групи, и обикаляха с велосипеди по архитектурни сгради из града. Тези сгради не са отворени за широката публика по принцип, навсякъде ни чакаше човек, който разказваше за сградата. Темата беше Re-Use (Преизползвай). В Айндховен има много нова и интересна архитектура, обектите, които бяха избрани за нашата обиколка, бяха сгради, построени с някакво предназначение, което вече е променено.

Посетихме Desque изложбена зала, Spilcentrum Bennekel - престроено училище, Факултета по архитектура, интериор и строителство към Техническия университет в Айндховен, Къщата на дизайна
Входа на търговски център Admirant
- наречен още BLOB.
По-надолу можете да прочетете за тях в  реда, в който ги посетих.

Започнахме с лекция на Cees Donkers, архитект от градската управа на Айндховен. Лекцията беше в известната за града Klokgebouw(Часовникова кула) в бившата сграда на Филипс, в офиса на фирма DesqueПрезентацията, беше почти като филм 100 слайда за няколко минути. Научихме малко за историята на града, как той се е развивал  в архитектурна и урбанистична посока.

 


След това се натоварихме на колелета и тръгнахме. Повечето от нашата група бяха студенти по архитектура в различни градове от Холандия.

 


фотограф: Arthur Bagen

Училището се намира в квартала Бенекел, в който живеят семейства с деца, които имат нужда от обучение и социализиране. Сградата е била на Католическо училище, и е реновирана и разширена, като е използван предишния физкултурен салон. Сега е начално училище със 17 класни стаи, дневно гледане на  деца, изследователска стая, игрище и т.н. Сградите са съединени със стъклен коридор на втория етаж, за да има достъп за инвалиди от едната до другата сграда.
Продължаваме нашата обиколка към архитектурния факуклтет, наречен още ВертигоСтудентския стол, обзаведен в черно и зелено и столове на Charles Eames

Това е едно от местата, които най-много ме впечатли. Цялата сграда е преобразувана така, че да е удобна.

Мазето е място за работа на студентите - практическа работа. От частта за боядисване с компресори, 3Д принтер, дърводелско ателие до зала за измерване на устойчивостта на различни материали и конструкции. Оказа се, че не всички университети по архитектура в Холандия са с такава база.
Ето я и залата за работа, беше празно, понеже попаднхме по време на тяхната сесия.

Тук се показват готовите макети, кабинетите около този атриум са на преподаватели в университета, с това празно място между етажите (направено по време на реконструкцията) са осигурили така важната светлина в повече кабинети.


По фасадата на сградата са отпечатани мотиви от църквата Саграда Фамилия на Гауди в Барселона - символ на незавършен завинаги  архитектурен обект.


Следващата спирка беше дизайн къщата.

Преди юридическа сграда, днес музей и място за изложби и дизайн експозиции. Сградата е била префасонирана през 2007 година, като такава. Построената през 1964 сграда, е с модерен за времето си изглед. Днес отвън тя не е променена, за сметка на интериора. Някои пана  са покрити с паравани, бившите канцеларии днес са стаи за изложби


В момента имаше изложба, за която ще пиша по-късно., металните стени бяха част от тази изложба. Можете да видите хубавия дървен таван на кафето.Последното място, което посетихме, беше входа на Адмирант търговския център. По принцип не беше в програмата, но нашите гидове решиха да погледнем и отвътре. Тъкмо предстоеше откриването, заедно с архитекта на сградата.Сградата е част от цялостен проект за търговския център и площада около него.

Входа на модерния паркинг за велосипеди - събиращ 1700 колела.

Това беше  - за три часа обиколка из града.
В заключение искам да напиша, как видях много открит бетон, много идеи, умни хора, които имат възможност да ги реализират и места и пространства направени със замисъл и изчистен дизайн

Последно променена вВторник, 23 Ноември 2010 08:47

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.