Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Архитектура от близкото минало: бившата резиденция на Тодор Живков край Сливен

Ако сте ходили в сливенския балкан, и по специално Карандила, няма начин да не сте видяли резиденцията на Тодор Живков. За съжаление не можах да намеря информация за вилата. Но с няколко малки изключения (които не искам да споменавам), тя определено ми хареса.
Построена в алпийски стил преди поне 20 години, тя е била използвана за приеми на партията и настаняване на чуждестранни и наши гости. Днес е хотел с името "Шато Алпиа". Леко позападнала, но все още говореща за миналото, как е построена с точно определена цел и изпълнена добре.
Допадна ми това, че в цялата сграда имаше стъклени полюлеи, които макар и леко прашни бяха интересно направени, добре свързано с местния завод за стъкла и кристали.

Например стрехите са оставени с открит бетон.Освен чрез паркинга, достъпът до вилата е през това тясно мостче и тя "естествено" е отделена от останалата част с малка рекичка. Хитро :-)

Радвам, че през онези години някои архитекти са имали възможност да покажат уменията си. Да, наистина на фона на всички панелки, това е глас в пустиня, но е приятно да се види.

Последно променена вПонеделник, 06 Декември 2010 13:59

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.