Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Скандинавски дизайн

Днес ще разкажа за една вече приключила изложба в София.

Рядко се случва да видим такива неща тук в България, но ето, че е факт. За около 2 месеца в галерията за Чуждестранни изкуства в София бяха показани Двеста експоната от всички скандинавски страни - Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция част от изложбата Skandinavian design beyond the myth.

С проекта, наречен, "Скандинавски дизайн - отвъд мита", се отбелязва 50-годишнината на скандинавския дизайн. Изложбата, чийто организатор е Националният музей в Осло, е показана за първи път в Берлин

Тази изложба утвърждава насоката на скандинавския дизайн като важен елемент от общата история на дизайна, но също така поставя под въпрос многобройните митове и стереотипи, които се свързват с него. С цел да се постигне нова гледна точка, изложбата е структурирана на основата на "Шестте паметни записки за следващото хилядолетие" на Итало Калвино (1923-1985). Калвино подчертава няколко ценности, които ще бъдат важни за творците през новото хилядолетие: лекота, подвижност, точност, видимост, разнообразие и последователност. Електронна версия на изложбата може да се види на scandesign.org.

Ето и част от изложбата през погледа на моя обектив:

 

   
 Zip me up wedding gown 
   

 

 

 

Последно променена вЧетвъртък, 13 Март 2008 09:00

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.