Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Подредба на книги по цветове

 


Наскоро си говорихме с една приятелка за подреждането на книгите, и тя каза, че и е доста странно подреждането по цветове. Аз разбира се веднага и казах, че аз имам няколко такива рафта. От тогава ми стана интересна тази тема, в AppartmentTherapy имаше наскоро връзка към статия, която нашироко обяснява различните видове подреждания на книги. Също, че в библиотеките в САЩ има специални правила за всяка библиотека - например библиотеката в Ню Йорк имала два тайнствени метода за подреждане на книгите. Някои ги подреждат по азбучен ред, някои по жанрове, преди години с моите родители ги подреждахме по размер. Подреждането по цветове се появи на скоро, явно от хората, които обичат някакъв синхрон в цветовете, или пък просто са се поддали на "модното" течение.

Имаше интересен коментар по случая, който казва:
"Докато това изглежда хубаво, аз винаги съм си мислил, че подреждането на книги по цвят може да бъде направено само от човек, който държи повече на естестичното, отколкото на интелектуалното... или по-просто, на четенето."

Друга гледна точка на подреждането по цветове, е че то позволява на собственика да открие нови неочаквани връзки между книгите, които той вече знае. Когато две несвързани книги са принудени да заемат една и съща полица, заради техния цвят читателят се замисля дали те имат общи идеи. Може би дизайнерите на обложките на книгите са видели нещо в книгите, което ги обединява, което дори техните автори не са видели.

 

 След като поразгледах моите книги, стигнах до извода, че повечето български издания не правят такава връзка, например червени книги има от фентъзи до туристически справочник. Вие как мислите?
 

Все пак мисля, че книгите както и да са подредени, са си книги.

Приятно четене

Последно променена вСъбота, 30 Май 2009 10:02

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.