Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Килимите

Какъв килим да изберем?

Колко голям да е, какви цветове биха ни подхождали, как се почистват и колко прах задържат, дали да имаме килим под масата за храненето. Тези въпроси си задавам вече 2 години и още не съм взела решение.

Ето част от нещата, които прочетох ....

Килими срещу твърда настилка
Дебата върху това кое е по-добре, килим или твърдат настилка,   е много деликатен, злободневен и по-скоро предмет с който се занимават търговски и жилищни пазари.
Предимствата да изберерете килим

Причините да изберете качествени килими са разнородни: какъв друг тип настилка ще осигури звукова изолация, спестяване на енергия, комфорт на краката, сигурен, не хлъзгащ се под, и лесен за почистване и поставяне, с добро износване и не алергични показатели, в същото време дават възможност да се избере индвидуален и креативен дизайн.

Звукова изолация

Шума в къщите може да има сериозен ефект върху нормалното живеене на всички живущи, в това отношение килимите (мокети) от край до край в една стая, играят важна роля, тъй като елиминират шума, като го абсорбират. Проводимостта на шума може да бъде намален до 30 децибела, като сравнено с твърдите настилки намалянето на шума е от 5-15 децибела.

Спестяване на енергия

Килимите допринасят за запазването на топлината в стаята и следователно спестяват енергия. Те имат ниска топлинна проводимост и са естествени топлинни изолатори, създаващи топлинни бариери. Като резултат, повече от 10% от топлината в една стая, която ще бъде рапръсната с твърдите настилки, би останала в случай, че стаята е с килим.

Здраве

С възможността да поемат праха, килимите допринасят към здравословната среда. Праха се установява бързо и след това се захваща здраво във влакната на килима докато не бъде изсмукан с прахосмукачката отново. Той не се разпръсква от въздушни потоци в стаята, и това означава, че съдържанието на праха в стаята се задържа ниско.  Алергии поради килими са непознати. Митът, че килимите повишават съдържанието на прахови алергии е неправилен, защото те са всъщност утайки от прашните частици на дома - истинските предизвикатели на алергии. Чаршафите и постелките съдържат повече от 70% прах, отколкото акарите. Периодично почистване и измитане с прахосмукачка, заедно с адекватно проветрявани и сухи стаи, означава, че е виртуално невъзможно килим да съдържа или предава алергии.

Естествени влакна

Вълна

Най-популярната от естествените материи и много добър възстановим ресурс, вълната е доста подходяща да бъде използвана като влакно за килим, тъй като комбинира отлична устойчивост за краката и изглежда  необичайно добре години наред. Вълнените килими също издържат повече на изгаряне и при нормални условия, осигуряват добро анти-статично покриване на пода.

Коприна

Тъй като е много деликатна, коприната е рядко използвана в производството на килими, но тя със сигурност допринася нещо към най-хубавите ръчно направени килими, по-специално тези идващи от Близкия Изток и Индия. 

Юта

Тя се използва предимно за поддръжка на килима.

Влакно от кокосов орех

Това влакно е здраво, гъвкаво и еластично. Черупките на кокосовите орехи се събират и се изсушават с месеци, преди да бъдат извлечени влакната, след това се изпират и се сушат. Това влакно може да бъдеза подложките използвани пред вратите.

Лен

Използва се рядко.

Американска агава (сезал)

Това са от най-твърдите влакна в бизнеса, и за разлика от повечето влакна, те могат да бъдат боядисвани. Когато се комбинират с вълна, могат също да бъдат  по-меки, и затова са предпочитани от производителите на естесвени настилки. Т

Seagrass (Морска зостера)

Идващата от оризовите полета от Китай, Seagrass е бързо снабдяващ ресурс. Веднъж след като полетата са наводнени с вода от морето, влакното се събира и се преде, като прежда, която е непремокоаема. Докато това я прави трудна за боядисване, от друга страна е относително лесна за поддръжка материя.
 

Изкуствени влакна

Популярни след 50-те години, изкуствените влакна променят производството на килими в естетична и издържлива насока.

Акрил

Не е толкова твърд като найлона и е по-малко устойчив на пожар от вълната, акрила  може да донесе обем  и гъвкавост в килима 

Полиамид(Найлон) 

Найлоновите влакна за килими са от две форми Тип 6 и Тип 6.6. Тип 6 е често добавен към вълната за да създаде богат на вълна килим, с по-голям период на износване, и с по малко тегло.

Найлон от тип 6.6 има различна молекулна структура, която допринася за трудно износване. 

Полиестер

Полиестерното влакно за килими дава луксозно чувство за дебелина, и също така добри възможности за цветове. Въпреки това не е толкова издържливо както някои други влакна, но все пак стои добре и осигурява устойчивост срещу някои петна.

Полипропилен

Полипропилена започва да се използва широко в килимното производство. Докато той е добър на усещане на краката, не е  издържлив и еластичен като другите влакна. Също може да изглежда неприветлив, когато е замърсен. Това влакно е лесно за поддръжка. Полипропилена е добър избор, в случай, че не искате да давате много пари за килим.

Вискоза

Относително евтино влакно, вискозата не е много издържлива и еластична, и има свойството  да се сплесква относително лесно. Въпреки това тя позволява мокетите да бъдат толкова достъпни и използвани.

Вълнен или синтетичен килим са добър избор, но хората предпочитат синтетичните прежди, като по-лесно почистващи  се от петната. Което ги прави добър избор за зоната за хранене. Допълнително тъканите на машинните килими са добър избор за трапезарията или кухнята.

Новия вълнен килим би издържал повече и ще изглежда добре, ако едно рутинно почистване с прахосмукачка бъде извършвано през определен период. Както и премахването на петната бъде направено веднага, след като са се появили.  

Ето съвет за избора на килим за вашата трапезария:

Когато избирате килим за вашата трапезария, има няколко важни неща които трябва да се вземат предвид, включващи размер и материал. Трябва да сте сигурни да оставите достатъчно място, така че като оставите вашия стол назад, той все още да е на килима. Това изисква минимум 70-80см. Разбира се повече от 70-80 см също е приемливо.

Частично си отговорих на въпросите:

1. Килима пред дивана ще е от чиста вълна (макар и малко твърда).

2. Ако взема килим за под масата, той ще е от сезал или подобни влакна. Като ще бъде слаган само лятото, тъй като тези влакна държат хладно.

3. Цвета на килимите да не е светъл (много красиво стои, но много си личат петната)

 

 

Източници : http://www.carpetinfo.co.uk

                    http://www.addarug.com/ProductItem.cfm?Category=119&parentID=208

Ето някои от българските производители:

Последно променена вВторник, 20 Май 2008 10:15
Още в тази категория: « Поставка за ключове Лампите »

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.