Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Що е то салфетна техника?

   За Коледа решихме с колегите да си разменяме подаръци. Имаше идея ако някой има желание - да направи нещо сам. Реших, че трябва да се опитам да направя нещо символично. Подарих на Катя подложка за топли яденета, и дъсчица, декорирана от долната част. Това не е първото нещо, което правя с тази салфетна техника. Много хора ме попитаха как се прави и реших да опиша.Според wikipedia Decoupage (или découpage) е изкуството да декорирате обект, като му залепяте изрезки от шарена хартия  в комбинация с някакви специални боядисващи ефекти или позлатяване. Названието произлиза от френската дума "couper", означаваща изрязвам. 
Най-общо - обекти от сорта на малка кутиийка или част от мебел се покриват с изрязaни мотиви от списания, салфетки или от произведени за тази цел хартии. След това се покрива с лак и то многократно, докато престанат да се виждат контурите на картинката и тя започне да изглежда, като нарисувана или инкрустирана. Обикновено се полагат 30-40 слоя лак и после готовото изделие се полира. Това е традиционна японска техника пренесена в Европа през 18 век.
В наши дни за декупаж може да се използва най-горния слой на салфетка. Изрязва се желания мотив, залепя се за повърхността със специално лепило, и отгоре се лакира до желания слой лак. Позволява декориране на мебели, стени, керамика и порцелан, дърво и дори плат.

За съвети и откъде да си набавите материали прочетете по надолу.

Съвети:

1) Не използвайте лепило Ц 200 0 салфетката ще се набръчка и/или скъса.
2) Полирайте хубаво повърхността със ситна шкурка.
сложете някакъв основен цвят(грунд) в случай, че не искате да прозира салфетката (при дървени  повърхности). Основата  трябва да е светла.
3) Започнете от центъра на картинката и разнасяйте към краищата.
4) Четката трябва да се измие добре с вода веднга след употреба.

Материали и салфетки, хартии можете да намерите от: 

Последно променена вНеделя, 08 Март 2009 18:25
Още в тази категория: Поставка за баня »

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.