Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Проектите на Роза

Четвъртия участник в декупаж представянето е Роза. По надолу следват обясненията от нейно име за трита проекта, които ще сподели с нас:

1. Дъска за рязане на хляб.

Идеята дойде, докато се чудех какво да правя с едни стари дървени шкафове, които загрозяваха интериора на спалнята и които още не съм оправила, но пък станаха повод да науча нещо ново-техниката декупаж.
От начало търсех в интернет идеи за обновяване на шкафовете и разбрах, че техниката е много подходяща и лесна за изпълнение. Потърсих нещо в къщи върху, което да експериментирам, защото далеч не бях сигурна дали ще се справя. Погледът ми се спря върху една дъска за рязане за хляб, която е много стара, може би на 15 години и си казах, че дори и да не успея ще я изхвърля без съжаление.
Декупажното лепило купих от магазин „Слънчогледите” в София, защото открих в различни сайтове, че там може да се намери. Салфетките купих от супермаркета до нас, които струваха не повече от 1.50 лв.


Първо разсъждавах дали да режа отделни фигури от тях, но после реших, че като първи опит няма да се разправям много и просто ще облепя с тях дъската. Появи се проблем как да изрежа предварително салфетките по формата на дъската. По мързеливия начин намазах две салфетки изцяло от обратната им страна и ги залепих на дъската. Имах колебания и затова колко пласта от салфетката да използвам, но по интуиция прецених, че ако е един пласт по-лесно ще се нагъне и затова използвах два пласта. После внимателно отрязах ненужното от страни. Прилепих краищата хубаво и веднага намазах отгоре лепилото, което е и лак. Изчаках 2-3 часа и после нанесох отново лак. Получи се доста прилично, но понеже не бях сигурна как ще изглежда на сутринта дали няма да се нагъне, прокъса и дали изобщо ще засъхне, реших да продължа на другия ден. Повторих целия процес но този път по-смело и даже обърнах на страни салфетките, за да се получат шарки по диагонал.

 

В крайна сметка останах много доволна от постижението си и сега дъската, която отдавна щеше да лежи в коша е декоративно украса в дома ни.
Прочетете по надолу за останалите два проекта

2. Успешният опит ми даде кураж да се захвана с разкрасяване и на други стари вещи из къщи и отидох в магазина за художествени материали “Слънчоглед” да разгледам по обстойно и избера специална хартия за декупаж, каквато прочетох, че там се продава. Не знаех какви са нейните предимства и има ли такива пред салфетките, но тъй като вече се бях запалила реших да експериментирам. Хартията за декупаж представляваше един лист 50 на 70 см. с повтарящи се фигури или елементи, които се изрязват и могат да се залепят в различни конфигурации. Избрах един лист с горски феи за опит. Като се прибрах в къщи огледах какво мога да декупирам още и реших жертва да стане стената в детската стая. Бях виждала такива експерименти в интернет сайтове, които не бяха кой знае колко далеч от кича, но нашата стена даваше възможност да опитам, защото върху нея вече бях нанесла бяла боя с обикновена гъба за миене на чинии, под формата на произволни кръгове с горе долу един и същ размер. Представих си, че това може да е чудесен фон за декупаж с феи, защото наподобява небе с облаци. Независимо, че феите са горски, дъщеря ми ги нарече „Пазителките“ и с голямо удоволствие се включи в процеса като изряза една две феи от листа. Аз ги дооправих и след това и ги налепихме в три кръга по цялата стена. Трябва да си призная, че изрязването на 25 феи отне две седмици в моя натоварен график, защото тогава малката ми дъщеря беше на 6 месеца и не ми оставаше много свободно време, но разходките в парка бяха изцяло посветени на изрязване, особено докато бебето спеше. Затова пък „Пазителките” успешно намериха място в къщата ни.

 

 
3. Искам да ви уверя, че техниката декупаж създава удовлетворение от това, че стара или похабена вещ или повърхност можеш да превърнеш в нещо съвсем различно и дори да смениш предназначението му като й вдъхнеш нов живот. Работата е заредена с много позитивна енергия, която можеш да предадеш и на други хора - семейство и приятели. Третият проект е дървена къщичка, която купих за подарък на моята приятелка. Исках да я зарадвам и да и предам моите най-искрени пожелания за спокоен и щастлив живот в новия й дом. Избрах дървена къщичка за ключове от „Слънчогледите”. Дълго се чудех как да я направя светла, уютна и приятна. Купих салфетки с цветя, но този път реших да изрежа отделни елементи от тях и да ги налепя в отделните ниши на къщичката. Салфетките са от фирма ”Старо и Ново”- харесах чудесен десен със саксии с цветя – много подходящо да ги подредя в къщата. Тъй като бях много заета, а беше лято и бяхме на вилата, поставих за задача на голямата ми дъщеря и на двете ми племенници да изрежат картинките и им обещах, че после заедно ще ги налепим и ще украсим къщата. Така и стана. Първо имаше състезание по най-хубаво изрязване, после детски брейнсторминг кое къде да се сложи – децата са невероятно изобретателни и творят с голямо удоволствие. Освен това им уплътних два летни следобеда, в които те почти не се караха. Довършихме къщата в една дъждовна вечер, когато не можаха да излязат и да играят навън. Украсихме предната част на къщата със златен контур, който купих за друга цел – оцветяване на бурканчета от детски храни и превръщането им в свещници за градина. Но за това друг път. Независимо, че е за стъкло, контурът свърши чудесна работа и придаде истински завършен вид на къщата. Сега тя е в Брюксел, където моята приятелка й избра подходящо по фън шуй място, така че да е спокойно в домашното й огнище.


Последно променена вВторник, 20 Септември 2011 18:16

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.