Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Видове саксии

Намерих тези обяснения в един цветарски форум , и ги изчетох на един дъх. Реших, че ще е полезно.

Източник списание "Идеалната Градина"
Правилният избор на съдовете за домашните растения е от голямо значение за растежа и развитието им. От всички характеристики на съдовете, определящо е ,те да са достатъчно широки и дълбоки. Според мястото, на което ще стои съдът, трябва да е практичен лесно да се обслужва, а ако е на открито през зимата - да не се повреди от ниските температури. Естетическата сойност също е от значение, но без да гарантира добри условия за растението.

- Най-широко познати са пластмасовите саксии, сандъчета и д.р.

 


 

Имитации на естествени материали, обикновенни, матови или с блясък, пластмасовите съдове са навсякъде.Голямо разнообразие от разцветки и форми. Те са много леки и лесно се работи с тях.Разбира се , всичко зависи от качеството им.Винаги избирайте устойчива на ултравиолетова светлина пластмаса.Така те ще могат спокойно да стоят изложени на прякото лятно слънце без да се повредят. Тях трябва да използвате и когато нямате възможност за чести поливки. Има и саксии и сандъчета с вграден в тях резервоар за вода. Те са особенно ценни за балконските цветя, други плюсове са ниската им цена , не поемат вода, не замръзват и не се повреждат от студа, лесно може да се направят допълнителни отвори за оттичане на излишната вода.
Недостатък е , че в тях много по-лесно може да се преовлажнят растенията. Това е най-честата причина за кореновите гниения.

- Други популярни съдове за растения за бита са керамичните.

  

Много важно е да се разграничи глазираната и неглазираната керамика. Глазираната се приближава, като характеристика до пластмасовата , за разлика от "дишащите"глинени съдове.
Няма разнообразие от цветове. Кафяво-канелените до червени отенъци са много харесвани и непреходни. Глинените съдове са много подходящи за големи палми , цитруси и д.р., защото са тежки и предпазват растенията от преобръщане даже и на открито .
Недостатъците на керамиката са бързото изсъхване на субстрата , не са добър изолатор от външните условия , отлагат много варовик по стениет си и не са устойчиви на ниска температура.
Новите глинени съдове задължително се накисват във вода няколко часа преди да се ползват.
На пазара най-често се намират керамични съдове , които са глазирани от вътрешната страна.Те вече на са "дишащи" , но по тях не се отлага варовик , не се появява мъх , лесно се почистват.Те обикновенно предлагат много възможности за декориране.

Прочетете по-надолу за останалите видове

През последните години в изобилие се предлагат и съдове от майолика - фаянсови или популярните китайски кашпи. Те са тежки като керамика, но не поемат вода и поради тази причина зимата не се напукват.много по-здрави са. Предлагат се в голямо разнообразие от цветове и мотиви.
Недостатък е , че най-често се продават без отвор за изтичане на излишната вода. Затова може да се използват само като декоративен съд , в който да сложите обикновенна пластмасова саксия.За дирекно засаждане се прави добър дренаж и се внимава с поливките.Може да се използват и за някои блатни растения.- Класика в цветарството са дървените съдове
Дървото не е много тежко а е и добър изолатор. Предпазва от прекомерното прегряване на кореновата система. Днес с новите методи на обработка то е много по-устойчиво на лошото време, влага и плесените.Старите съдове могат до извесна степен да се запазят чрез лакиране. Най-добре е ако може да се използват, като декоративни а не за директно засаждане.- Срежат се и много метални съдове
Мед,олово,сплави или обикновенна ламарина тези съдове са много красиви и често уникални , но не са подходящи за директно засаждане.Отделящите се от тях окиси са токсични за растенията.


- Съдове от камък и негови производни
Рядко срещани , но много красиви са направените от варовик, мрамор или пясъчник саксии, сандъчета, плитки форми, подобни на подноси, кошнички, вазички и д.р.
Стоят много добре е сенчести дворове, където стават естесвена среда за равитие на мъхове. Вписват се естесвено в средата, тежки са и не се влияят от атмосферните промени. У нас се намират основно такива от пясъчник, внос от Франция.
По-евтин вариант са съдовете, изработени от различни фракции смлени камъни с добавка на свързващи вещества, обикновенно бял цимет.
Разнообразието от багри е голямо, а според едрината на използваните камъни рисунакът е уникален.
Оцветени в пастелни тонове се намират и бетоновите, и цементови съдове.
Бетоновите имат вградена арматура за по-голяма здравина. При циментовите се използват циментови разтвори стъкловлакно.
Недостатъка на тези съдове е това, че са тежки и изстиват много бързо през зимата. Тези съдове се компенсират, като съдовете се поставят за постоянно в двора и са с по-голям обем за почвата.По-голямото количество почва ще ги предпази от измръзване.

http://www.stonefeatures.co.nz/images/products/D48b.jpg


- По ограничено се използват и стъклените съдове

[5520.jpg]

Формите варират от обикновенни бурканчета до изящни кошнички, панерчета, чаши с голям обем и различни други - тип аквариум.
Обикновенно се запълват със специален гел, а ако са флорариуми - с торф и мъх.
Последно променена вВторник, 13 Април 2010 23:54
Още в тази категория: « Плочи в декорация Колело »

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.