Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Направи си сам в Четвъртък: оцветяване и матиране на бутилки

Днес ще ви представя последния ми направи си сам проект, който се проточи във времето, но в крайна сметка имам няколко готови неща.
Всяко от шишета, които боядисах и декорирах си има история, едното беше от заведение, където видях за първи път 0.5 литрови стъклени бутилки на минерална вода Горна Баня (зеленото) и поисках разрешение да я взема със себе си, другото е на бира от Холандия, която пихме в интересното място - BLOB в Айндховен. Ретро бутилката купих от антиквар в София, и е от стари лимонадени шишета... Стига толкова сантименталности и спомени, започвам с работата и снимките.

 

Публикацията ми ще е малко дълга, но се надявам да вдъхновя някой.
Първо измих бутилките старателно, изчаках да се махнат всякакви капки от тях. После закупих прозрачните бои за стъкло от Marabu  (от Слънчоглед) - червена и зелена, и започна одисеята с боядисване на бутилките отвътре. Оказа се не толквоа лесна задача - с помощта на спринцовка слагах малко боя(капки) в бутилката и започвах бавно въртеливо движение, така че да се боядиса цялата бутилка. За съжаление процеса е бавен и дълъг и не всички бутилки, които започнах станаха с еднакъв хомогенен цвят. В крайна сметка - боядисвах, обръщах, въртях - все се утаяваше боя на дъното, после пак така - безброй пъти .Тези бутилки - червената и зелената, са в резултат на две такива боядисвания през определен период. След това се захванах с матирането( на английски etching), или по-скоро поставянето на надписи и декорации по бутилките.


Преминете по-надолу за повече обяснения

 

 

 

Първо закупих един продукт за матиране от Слънчоглед, след намазване, той трябваше да се нагрее във фурната за 10-15 минути за да се задържи, за съжаление след това докато махах шаблона и измивах остатъците от неговото лепило се премахна и останалата част от самия крем за сатиниране (etching cream). След това си поръчах оригиналния - Armour Etch Cream

 

 

Шаблоните изрязвах с помощта на подаръка ми за последния рожден ден  - Craft Robo
Машинка, която прилича на принтер(плотер) и по зададен шаблон от компютър, изрязва върху картон или винилно фолио необходимата картинка. Използвах го и за последните няколко картички, много е приятно да се работи с него, макар, че все още имаме разминавания в резултата, когато работя с по-дебелите картони. В случая имах нужда да режа фолио - дори си взех урок от първите проби и купих винил, който е прозрачен и се разлепваше по-лесно от стъклото.

Ето бутилките след намазването и преди почистването на шаблона:

Крема се почиства с вода и остава много фин надпис или фигураЗабелязвате ли надписа мляко върху биутилката с мляко.
Синята полубутилка(чаша), изрязох с помощта на приспособлението за рязане на бутилки от бутилка Туборг Christmas Brew. На нея реших да сложа само кръгчета

Тя може да се ползва като поставка на много неща - прибори, химикали, четки за зъби

върху червената бутилка написах Flower.
Върху зелената - отново цвете на немски и на френски

върху прозрачната, написах отново цвете и сложих една пеперудка


Ако съм пропуснала нещо питайте :-)

Последно променена вВторник, 10 Януари 2012 12:09

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.