Log in
updated 3:10 PM EET, Dec 18, 2023

Архитектура

Архитектура

Архитектура (32)

Архитектура по японски :: Architecture in Japan style

Това е всъщност сграда на банка, бял куб с дълбоки прозорци в различни цветове и размери. Изглежда толкова свежо, колкото една детска градина,  а не сиво и офисно, както повечето банки. А аз, като типичен радващ се на шарените неща, не можах да се сдържа да не споделя с вас.

japanese-architecture-design-1.jpg
Дизайна е на Emmanuelle Moureaux Architecture + Design

japanese-architecture-design-2.jpg

japanese-architecture-design-5.jpg

japanese-architecture-design-7.jpg

През trendir

Actually this is a building of a bank - white cube with deep windows in various sizes and colors. It looks so fresh, as like the building is a kindergarten, but not gray and office like most of the banks. Myself, as a typical lover of colorful stuff, was not able to restrain of sharing that wit you.

Цветна архитектура по света :: Colorfull architecture around the world

Наситените цветове радват очите, а когато те са по стени, покриви и други предмети от заобикалящата ни среда, се чувствам, като в рисунка от детска приказка. Навсякъде, където отида снимам шарените сгради и предмети. Тези, които ще ви представя днес, не са мои, но  мисля да си направя един такъв албум от моите шарени места.


1. Bo-Kaap, Кейп Таун, Южна Африка 2. Бурано, Венеция, Италия
3. Longyearbyen, Svalbard, Норвегия 4. Manarola, Cinque Terre, Италия
5. Рейкявик, Исландия 6. Монреал, Канада
7. Стария Сан Хуан, Пуерто Рико 8. Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина
9. Тирана, Албания 10. Нотинг Хил, Лондон, Англия


The bright colors pleased the eyes, and when they are on walls, roofs and other subject from our surrounding, I feel like in a picture from a children tale. Everywhere I go, I make pictures for the colorful buildings and subjects. The ones which I presented to you above are not mine, but I really think of collectin an album of my colorful places.

1. Bo-Kaap, Кейп Таун, South Africa 2. Burano, Venice, Italy
3. Longyearbyen, Svalbard, Norway 4. Manarola, Cinque Terre, Italy
5. Reykjavik, Iceland 6. Montreal, Canada
7. Old San Juan, Puerto Rico 8. La Boca, Buenos Aires, Argentina
9. Tirana, Albania 10. Notting Hill, London, England

Източник и снимки

 

Ретро

Една приятелка - Бени, ми изпрати връзка от сайта LostBulgaria, където има снимки от различни години, области и живот в България от 1800 - 2010 година.
Споделям с вас малко носталгия с архитектурни снимки от сайта:

Варна фонтан - 1960 - 1970

Варна фонтан - 1960 - 1970
Русе 1960 - 1970
Русе

София
София


Димитровград

София

Кюстендил 1920-1930
Кюстендил 1920-1930

Ако ви е интересно, разгледайте сайта.

архитектурно студио funkt

Откакто видях SupaStar в София, на Шишман, ми допадна изчистения и закачлив интериор, както и идеята за супи в центъра на града. Може би съм последната, която пише за това място, но повода да го спомена са архитектурно студио funct

Онзи ден минах пак по улицата и видях още едно интересно заведение Taqueria - ул. Цар Иван Шишман 24;.
Също дело на архитектурно студио Функт - името идва от функционалност:-)


Снимка: Капитал

Снимка: sofialive.bg

Снимка: sofialive.bg

Прегледах блога на студио Funct, и изчетох повечето им публикации на един дъх. Не познавам тези млади хора, но определно ми станаха симпатични.
Освен с интериор, те се занимават с външна архитектура, както и правят интересни мебели от естествено дърво:


Снимка: Наш дом, от блога на funct

Архитектура от близкото минало: бившата резиденция на Тодор Живков край Сливен

Ако сте ходили в сливенския балкан, и по специално Карандила, няма начин да не сте видяли резиденцията на Тодор Живков. За съжаление не можах да намеря информация за вилата. Но с няколко малки изключения (които не искам да споменавам), тя определено ми хареса.
Построена в алпийски стил преди поне 20 години, тя е била използвана за приеми на партията и настаняване на чуждестранни и наши гости. Днес е хотел с името "Шато Алпиа". Леко позападнала, но все още говореща за миналото, как е построена с точно определена цел и изпълнена добре.
Допадна ми това, че в цялата сграда имаше стъклени полюлеи, които макар и леко прашни бяха интересно направени, добре свързано с местния завод за стъкла и кристали.

Например стрехите са оставени с открит бетон.Освен чрез паркинга, достъпът до вилата е през това тясно мостче и тя "естествено" е отделена от останалата част с малка рекичка. Хитро :-)

Радвам, че през онези години някои архитекти са имали възможност да покажат уменията си. Да, наистина на фона на всички панелки, това е глас в пустиня, но е приятно да се види.

Архитектурна обиколка по време на седмица на дизайна в Холандия

По време на седмицата на дизайна в Айндховен, холандската организация MIMOA, по повод третия си рожден ден беше организирала архитектурна обиколка на града, среща и вечерно парти. За обиколката на града, местата бяха ограничени.
Тук ми помогна това, че съм чужденка, и бях избрана от късметлийските 75 човека, които бяха разделени на няколко групи, и обикаляха с велосипеди по архитектурни сгради из града. Тези сгради не са отворени за широката публика по принцип, навсякъде ни чакаше човек, който разказваше за сградата. Темата беше Re-Use (Преизползвай). В Айндховен има много нова и интересна архитектура, обектите, които бяха избрани за нашата обиколка, бяха сгради, построени с някакво предназначение, което вече е променено.

Посетихме Desque изложбена зала, Spilcentrum Bennekel - престроено училище, Факултета по архитектура, интериор и строителство към Техническия университет в Айндховен, Къщата на дизайна
Входа на търговски център Admirant
- наречен още BLOB.
По-надолу можете да прочетете за тях в  реда, в който ги посетих.

Започнахме с лекция на Cees Donkers, архитект от градската управа на Айндховен. Лекцията беше в известната за града Klokgebouw(Часовникова кула) в бившата сграда на Филипс, в офиса на фирма DesqueПрезентацията, беше почти като филм 100 слайда за няколко минути. Научихме малко за историята на града, как той се е развивал  в архитектурна и урбанистична посока.

 


След това се натоварихме на колелета и тръгнахме. Повечето от нашата група бяха студенти по архитектура в различни градове от Холандия.

EVOL - преобразяване на уличните допълнения в Берлин

EVOL е дизайнер, който работи по улиците, превръща различни обекти по улиците в мини архитектурни повърхности, като ги облепва с хартия.
Той трансформира ел.табла, малки саксии и други геометрични форми в миниатюрни сгради с апартаменти.

Източник: designboom

Чуждестранни архитектурни блогове забелязват изоставeни български сгради

Един от известните архитектурни блогове archdaily пише за Бузлуджа и за предизвикателствтото на изоставените паметници.

Задават се много въпроси, защо е напусната тази сграда, при положение, че е била значителен символ на странтата. Какво трябва да се направи с такив асгради по света, така е, като не можем ние сами, явно някой отвън трябва да ни помогне да  запазим архитектурното си наследство. Предлагат се идеи за превръщането и в културен и образователен център, възможностите са много ... Дано и тези, от които зависи да помислят за миналото и за бъдещето.

 


Снимки: provocad.com

Къща върху къща, къде другаде ако не в ... Япония!

Струпани една върхy друга, като детска рисyнка или мечта, тези 5 части от къща са свързани със стълби една с друга...

Tokyo Apartment 11 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

5 in 1 home

amazing house

Tokyo Apt Fujimoto 4676 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

Tokyo Apartment 5 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo
Може би не толкова практични, но със сигурност ефектни :-)

Холандска архитектура

Наскоро бях в Холандия. Преди да замина много ме вдъхнови статията на WhatA Association за студентския град в Утрехт.

Отделно видях на снимки, уж интересни къщички в Хага.. И тръгнахме на лов за търсене на "интересните сгради" около Ротердам, Хага и Утрехт. Не беше лесно да ги намеря при положение, че ги бях видяла само на картинка, и без адрес, но дори и самото търсене даде очарование и видяхме други красиви неща :-)

Ще започна с Хага и по-специално с квартала Hagen Island. Направен изцяло за живеене (т.нар градски спални). Целия квартал е заобграден с канал и се стига с мостчета до вътрешната част на островчето. По интересната за мен част от квартала е направения от холандското дизайнерско студио MVRDV комплекс. Къщите са направени с покриви и стени от един и същ материал - полиуретан. Изглеждащи като декор за филм - те наистина са ползвани за един холандски филм.

 

Hagen Island Hagen Island

Ако ви е интересно прочетете още :-)

 

Абонамент чрез RSS