Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Нашите Домове

Да се разходим до кухнята на мама :: Let's have a walk to my mother's kitchen

Това, което ще ви покажа днес, едва ли би могло да се конкурира с публикациите в тази категория - интересните и уютни домове по света.
Днес ще ви покажа, нещо по-обикновенно, в България, но пък с емоционална стойност за мен.
Майка ми, много обича уюта и подредения дом, още повече обича да готви!
Всяко наше посещение при нея, се преобръща в кулинарно състезание със самата нея. Досега обаче, тя готвеше в кухненски бокс с размери 2 на 1.50 метра. Това ни най-малко я спираше, но пък винаги си е мечтала за по-просторна кухня. Тази година се сбъдна нейната мечта. 
Процеса по измислянето на модела и визията беше дълъг, аз като представител на по-младото поколение, исках по-естествени материали и визия, тя от своя страна искаше кухня с модерно излъчване Smile. И двете обаче бяхме на мнение, че мивката трябва да е под прозореца и стената зад кухнята да бъде в някакъв цвят - тръгнахме от маслинено зелено, тъмно синьо до този малинен цвят, който тя си избра.
Ето какво се получи (има още неща за довършване, но снимките правихме 2 седмици след нанасяне в новото жилище)

Кухнята се ползва и от татко, но той се впечатлява повече от техниката, отколкото от големия плот и многото място в чекмеджетата.
И се грижи за реда в нея, докато майка ми "твори".

Today I am showing you my mother's new kitchen. She adores to cook :-) Until now she was cooking in a three times smaller place than this, therefore this new kitchen is a dream that came true.

  • 0
  • Прочетена: 3039 пъти
(9 гласа)

Вдъхновения за малки пространства :: Small spaces inspirations

Винаги ми е било интересно как е добре  да се обзаведе малка стая извън града, така че в нея, да може да се храни човек, да спи, и да си събере  текущия багаж ;-)
Бях писала за една къща от контейнер в  Германия. 
Попаднах на тези идеи и съвети от Аpartment Тherapy, по същия повод - как да обзаведем малко място - каравана, или кампер.

Няколко снимки за вдъхновение:

 

И няколко съвета от автора на статията:

1. Придържайте се към една цветова гама.
2. Направете мебелите да са с повече функции. На снимките бюрото се прекроява на маса за хранене, сгъваеми столове и легло за гости.
3.  Използвайте пространството по хоризонтала и вертикала. Особено по височина в моя случай.
4. Организирайте често използваните стаи, да са до вратата ;-) Ами то няма и как иначе, всичко е на две крачки в тези пространства.

I've always been interested in the ideas how to furnish a small room outside of the town, so that inside you can eat, sleep, and it holds your current luggage.

Some time ago I've written about a container transfered into a summer house. Here is another example with ideas and advices from Apartment Therapy.

1. Stick to just one color palette.
2. Make your furniture multi-task. Here, a desk pulls out to become a dining table;
3. Use vertical space as well as horizontal space.
4. Arrange more public uses closest to the door.

  • 0
  • Прочетена: 2333 пъти
(7 гласа)

Да работиш хобито си - гостува ми Ирена Иванова

Ирена е интериорен дизайнер! Каква хубава професия! Така реаргирах аз, когато се запознах виртуално с нея. Откакто La Martinia публикува статия за нея, аз си добавих блога ArtDesignWonderland в Google Reader. И намирам много интересна информация от там.
Няколко месеца по-късно се запознахме! Помолих Ирена да представи един неин интериор, и да опише как тя подхожда към проектите.

Благодаря ти за отзивчивостта и старанието! Беше ми много приятно и интересно да прочета визията на един професионлист относно интериора!

Ирена за себе си :

Обичам работата си. Даже мисля, че не е просто обич- аз съм лудо влюбена в нея.

Веднъж една приятелка ме пита - „Добре де, нямаш ли някакво хоби?” –„Имам”- отговорих -„ Да правя домовете на хората”. Откато се осъзнах ми е по-лесно. А откакто имам блог- два пъти повече- манията с интериорите се прероди в мания да обяснявам и разказвам за тях. За моите, чуждите.. за красивото по принцип.. не само в домовете..вазите и килимите..ами и в сърцата на хората. Винаги съм казвала, че човек ако иска може да живее красиво-научава се.

Това и правя аз - внасям красивото в живота на хората - за малко - аз един проект време- но остава за дълго ... или поне така се надявам.

Ирена за идеен дом:

От доста време следя блога на Роси и за мен е едно полезно четиво даващо полезна информация за новостите в областта на инетрироа и обзавеждането. С радост приех да бъда гост  в „Идеен дом” .

 

И самото представяне:

За представянето  си избрах проекта на един 60м2 апартамент,  направен за един близък приятел и заснет неотдавна с любезното съдействие на  „LaMartinia”.

Идеята да ” изцедя” всичко от малките квадратури никога не ме стряска.  Тук условието беше същото .

След  реороганизацията  на функционалното разпределение- попреместени стени тук и там-се получи прекаресен кокетен апартамент. Дневна с  мултифункционална кухня, спалня, дрешник и баня- какво повече му трябва на един несемеен човек.

По това време бях влюбена в каковите разцвeтки, които бяха избор в дневната и банята.

Спалнята с  агресивно червено мазилка красноречиво демонстрира , че това е мъжки апартамент.

За увеличване на обемите заложих на много огледала в антрето на лицевата страна на гардеробите.

В кухнята  метър на два всъщност не липсва нищо.

За акцент в дневната избрахме стена с изкуствени тухли. Въобще ..мъжки апартамент, но уютен.

  • 0
  • Прочетена: 4034 пъти
(6 гласа)

Как едно бунгало може да стане лятна къща :: How a bungalow can become a summer house

Повечето от вас сигурно са попадали на сайта на IKEA Family. Там има много интересни и истински домове с преобладаващи икеа мебели и аксесоари, повечето от домовете са изпълнени с въображение и интересни идеи.
С вас ще споделя една приятна идея за използването на строителен контейнер за лятна къща. Тя се намира в горите около Франкфурт. Голяма е 5 на 2 метра, и собствениците споделят, че е достатъчна за семейство с три деца на 18, 15, 5. Разбира се, тя не може да събере 5-мата души за преспиване, затова имат разположена в съседство каравана, в която преспива част от семейството.


Изглежда обикновенно, но собствениците твърдят, че в това е чара. Твърдят, че каравана не може да покрие нуждите за един дом, затова използват този "фургон". Нямат гардероб и място за лични вещи, като по този начин използват само наистина полезните предмети.
А ако искате лично пространство, просто отивате на разходка.

Most of you have already seen the site IKEA Family. There you can find a lot interesting real homes, furnished mainly with IKEA furniture and accessories. Most of the homes are full of imagination and clever ideas.
I will share with you an example for using an old construction container for a summer house. It is located in the forest outside of Frankfurt. It’s 5 x 2 metres, but that’s enough for the family –  kids – Jan (18), Anna (15) and Inga (5). Of course it cannot gather all of them for sleeping, but for that aim they are using the next located campervan.
It looks basic, but the owners assert that's the beauty of it. There is no place to put stuff, their answer is - " When you can only bring what you need, you start to realise just what is actually important in life." If they need a private space they just go for a walk.

Source/Photo: IKEA Family

92кв.м уютен апартамент

 

Този апартамент ми допадна с много неща - с белия цвят, със смесването на цветове и аксесоари(модерни до червен кили с арабско звучене), както и интересна трансформация на стените, оставени груби на места.
Отделно се оказа, че  е 92 квадратни метра. Вижте сами...

amazing apartment

image31 Engaging Interior Design in a Delightful 92 sqm Apartment

image413111 Engaging Interior Design in a Delightful 92 sqm Apartment

Преминете по-надолу за още снимки, има страхотна тераса с подобаваща гледка, хубава спалня и перално помещение.
Източник: freshhome

 

 

Софийски тераси

Не мога да не мина покрай някой блок и да не се загледам нагоре, особено ако има тераса с цветя. Позволих си да заснема някои тераси, които виждам всеки ден, някои на мои приятели. Виждала съм и други идейни тераси и балкони из града, но не съм била въоръжена с фотоапара,т за да ги заснема. Най-често виждам петунии, мушката, сакъзчета, някои имат маслинови дървета, вече има и домати :-) Зная за поне две такива в София.
Вие какви неща сте виждали да растат по терасите ?

На гости на Лили

Лили е моя приятелка, отдавна се каним и двете да заснемем, направената с много желание и старание дневна стая от техния дом :-)
Лили, благодаря, че реши да споделиш твоя дом!

Image
Image
Кухнята е изработена от лакиран МДФ в екрю и не лакиран МДФ в цвят венге
Image
Масата е винаги добре украсена и подредна. Лили много обича да декорира с плодове и зеленчуци.
Image
Image
Холната масичка е с няколко възможности за ползване, високата част няма подпора от едната страна, а се захлюпва върху ниската. Така двете части могат да се използват, и като ниска секция, и като една или две масички.
 
Това всъщност е онова жилище, за което Лили написа стихотворение , което се прочу из интернет пространството преди  няколко години.

Терасата - втора дневна

Не зная за вас, но за мен от момента, в който се затопли и става за стоене на терасата, прекарвам повече време там отколкото у дома. Дори пренебрегвам реда в къщата за сметка на терасата.
За мен тя наистина е втора дневна. За съжаление не е много изолирана и доста хора минават покрай нея, освен това сме на първи етаж, но това не ме спира. На нея градинарствам, майсторя и ако остане време почивам със списание.

Последния уикенд имах време да засадя някои нови растения и подправки, да изхвърля изсъхналите от зимата, и да пресадя нуждаещите се от повече място растения.


Ако имате тераса или балкон, за какво го използвате :) Озеленявате ли го?
 

Една уютна квартира в Атина

Радост беше така добра, да ми изпрати снимки на квартирата на Десислава в Атина. Благодаря на Радост и Десислава!

Радост спомена, че когато са се нанесли в тази квартира всичко е било празно и мрачно. С много усет и умения, домакинята е превърнала празните стаи в приятно място. Много от нещата са направени от нея, някои лампите в хола, клонки за ваза, огледалото накрая и т.н.

Image

Image

Image

 Преминете по надолу за още снимки.