Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Нашите Домове

Една кухня

Преди време избирах фирми за направата на една кухня, и бях публикувала списък от различни производители.

Фирмата, която избрахме беше Димбо

Избирахме между италианските кухни Arredo 3, Платан , Оптима и Димбо .

Избирахме спрямо цена, външен изглед, цветове. Тъй като бюджета беше ограничен, нямаше как да наблягаме на специални механизми и материали, а Икеа е далеч.

Цените на българските производители бяха близки. Но избрахме Димбо тъй, като там ни харесаха цветовете и кантирането на ПДЧ плоскостите беше по-добро от тези на Платан и Оптима.

И не съжалявам. Кухнята беше изпълнена точно по план. Единствения недостатък, че нямаха много хубав избор от дръжки, и горните шкафове, трябваше да са с по-малки дръжки, а те са сложили по-големи. Механизмите на чекмеджетата обаче са доста добри и бяха с далеч по-ниски цени, от тези които се предлагат в Blum например.

Ето я и кухнята :-)Остават още няколко неща за довършване, като фурна, и скриване на тръбата от аспиратора.

 

Имитация на килим

Шведския блог husmusen има секция Лукс срещу Бюджет.

Горната статия за имитацията на килим на Angela Adams ми напомни, че всъщност не съм публикувала снимка на килима, който си поръчах преди година, а модела съм изкопирала от Angela Adams.

Ето за какво става дума:

Килима в ляво  е от колекцията Moonstone/ Island  и струва около 1200 Евро. Този в дясно е по дизайн на B B Becker/M Bache за Икеа, и струва около 80-90 Евро.

Тъй като в България, няма нито Икеа, нито мога да си позволя килим от такъв ценови диапазон - ето моят еквивалент, променен  по цветове и  размери спрямо стаята: 

Подредба на книги по цветове

 


Наскоро си говорихме с една приятелка за подреждането на книгите, и тя каза, че и е доста странно подреждането по цветове. Аз разбира се веднага и казах, че аз имам няколко такива рафта. От тогава ми стана интересна тази тема, в AppartmentTherapy имаше наскоро връзка към статия, която нашироко обяснява различните видове подреждания на книги. Също, че в библиотеките в САЩ има специални правила за всяка библиотека - например библиотеката в Ню Йорк имала два тайнствени метода за подреждане на книгите. Някои ги подреждат по азбучен ред, някои по жанрове, преди години с моите родители ги подреждахме по размер. Подреждането по цветове се появи на скоро, явно от хората, които обичат някакъв синхрон в цветовете, или пък просто са се поддали на "модното" течение.

Имаше интересен коментар по случая, който казва:
"Докато това изглежда хубаво, аз винаги съм си мислил, че подреждането на книги по цвят може да бъде направено само от човек, който държи повече на естестичното, отколкото на интелектуалното... или по-просто, на четенето."

Друга гледна точка на подреждането по цветове, е че то позволява на собственика да открие нови неочаквани връзки между книгите, които той вече знае. Когато две несвързани книги са принудени да заемат една и съща полица, заради техния цвят читателят се замисля дали те имат общи идеи. Може би дизайнерите на обложките на книгите са видели нещо в книгите, което ги обединява, което дори техните автори не са видели.

 

 След като поразгледах моите книги, стигнах до извода, че повечето български издания не правят такава връзка, например червени книги има от фентъзи до туристически справочник. Вие как мислите?
 

Все пак мисля, че книгите както и да са подредени, са си книги.

Приятно четене

Нов гардероб у дома

Историята на този гардероб започна през август, когато в един хотел видях гардероб с вратички - рамки и прикрепен брезентов плат, вижда се на снимката в дъното в средата. 

Не исках целия да е с плат, затова почнах да гледам и други гардероби евентуално, да направя някаква комбинация.
От този по-надолу взех идеята горната част на гардероба да е с преграда по средата, тъй като трябваше да е 160см висок и вратичките да са по 60см, естественото дърво ще се усуче с времето (според майстора), затова намалих размерите на вратичките, като сложихме преграда посредата и разстояние от страни на вратичките.
Прочетете по-надолу за останалата част.

Домът на Криси

Днес попаднах на сайт-а на Криси, а оттам и на дома, и останах - меко казано очарована от цветовете:


и от излъчването на дома:

С преобладаващи син, кафяв и зелен цвят, с много топлина в кухнята - плот от естествено дърво, съчетан с бели шкафове. С подходящи аксесоари, стана една от любимите ми кухни!

Но хубавото настроение и стил не свършват с това.

Благодаря на Криси, че се съгласи да публикувам нейния дом!

Спирам с приказките и започвам със снимките:


 Image

Image

За повече снимки преминете по-надолу.

Апартамент в Копенхаген

Представям ви апартамент в Копенхаген, на едно българско момиче, което откри моята страница по интернет.

Image 
Хол
 

Image
Трапезария
Тъй като не съм много по  добрите описания, насладете се сами на снимките.
За да видите още снимки натиснете "Прочетете повече"

Апартамент Еко&Делян

Здравейте,

днес ще ви представя апартамента на мои приятели, който наскоро е сниман за списание Идеален Дом

Те бяха така отзивчиви да ми дадат снимки да кача и за вас.

Апартамента е около 75 кв.м

Състои се от просторна дневна, спалня, коридор, антре, баня и тоалетна.

Image

Гледа точно към Телeвизионната кула на Копитото - Витоша.

 

Слънчево жълто


Лятото е в разгара си, жълтия цвят за мен е много летен и някак си августовски.
Ето жълтите неща на моята тераса, стените на блока не ги снимам, цвета е "популярен"
Слънчогледите почнаха да прецъфтяват, но жълтия цвят на блока си остава :-)
  • 0
  • Прочетена: 2692 пъти
(0 гласа)

Градинката на Мара

Мара е моя приятелка, която ме "запалва" по много хубави неща - красиви цветя, вкусни гозби или пък приятно място за вечеря :-) Тя ми подари босилека, джоджена и ментата, за които писах. Миналата година беше снимала цветята си и беше така отзивчива да снима и тази годишното издание. Не съм много силна в описанията, за това разгледайте. Текста под снимките е от нея.

 

Тази година успях да опазя лобелията от покълването на семената до цъфтежа. Това са първите цъфнали стръкчета.

Подправките: джоджен, който вирее като бурен; мента; лавандула, представена за розмарин докато беше по-невръстна и босилек, който не успява да се пребори за слънце от джоджена и ментата

 

 

Сини грамофончета се вият покрай улука на терасата
Разбира се, мушката.
Пак тазгодишно новопопълнение - Nigella Damascena - отгледана от семена, които също се ползват за подправка.
Калдъръмчетата чудесно преживяват западното пържене следобед.
И малко сбирщайн за финал - сукуленти и седум, родом от разсадника Зелена пролет; китайската роза и последната ми кошница.

Преминете по надолу за повече и по-големи снимки.

  • 0
  • Прочетена: 2906 пъти
(0 гласа)

Цветята в края на Юни

Тази година закъснях с посаждането на някои растения, както и посадих някои по-непопулярни растения.
Не мога да кажа, че терасата ми е добре подредена, все още усещам липсата на подредба и подбиране на цветята. Но желанието ми да имам много и различни цветя мисля, че води до този хаус от големини цветове и т.н.

Ето цветовете на които се наслаждавах от края на зимния период до сега.

Вие имате ли цветя за показване?

За сметка на това подправките ми вървят, както никога досега - Мара ми подари босилек, мента и джоджен и всички те растат с пълна пара и много ме радват. Купих също два вида мащерка и риган, но те не са се разбързали с растежа си.
В момента още не са цъфнали всички мушката, петунии, слънчогледи, амарилис и т.н.