Log in
updated 3:10 PM EET, Dec 18, 2023

Какво, Къде, Как?

Скъпо/евтино 2

Още интериори обзаведени по еднакъв начин, но на доста различна цена, кое е по-скъпо/по-евтино според вас?
Expensive

 

Cheapest
Диди е отговорила правилно :-) Вижте отговора по-надолу
(1 глас)

Скъпо/евтино 1

Тези два интериора изглеждат почти еднакво, но са на различна цена. Можете ли да познаете кой е по-евтиния / по-скъпия ?

Plus minus the same style, different price nature touch steen aiesh 0209 =
или този
Picture

 

?

Преминете по-надолу за отговора

 

 

(0 гласа)

Capasca home

Преди 1 седмица минах покрай магазина на Capasca на бул.Витоша. Те също, като повечето известни марки магазини за дрехи предлагат и неща за дома.
Имаше някакво намаление и аз си тръгнах с тези възглавнички - всяка по 8лв.
  
(0 гласа)

Как да снимате вашият дом

Обичам да правя снимки у дома, но не съм специалист, или светлината не мога да направя или нещо друго. Като цяло имам проблеми с апарата, не толкова с дома и подбирането на заснеманата част от една стая.

Nikon D80 DSLR Camera

В Апартмънт Терапи са написали няколко съвета какво да правим ако искаме да заснемем дома си, така че да го представим в добра светлина.

 • Почистете дома си преди това - неща като бутилки или кремове на нощното шкафче, неоправени легла и вдигнати капаци на тоалетната чиния, са разсейващи.
 • Направете колкото може повече снимки
 • Обърнете внимание на осветлението и се опитайте да не използвате светкавица (Според някои дори НЕ ТРЯБВА да се ползва). Заснемане на естествена светлина обикновенно е по-подходящо.
 • Експериментирайте с ъгла на заснемане, от ниско или от високо. Някоя врата или прозорец могат да послужат за добра рамка на вашата снимка.
 • Заснемайте, както отделни предмети и рамки, така и цели стаи
 • Не бързайте, отделете си повече време (Едно правило, което аз системно нарушавам)
 • Не се притеснявайте от кропване.
 • Нормално е да поизлъжете и да преместите предмети само заради снимката

 

 

(1 глас)

Намерете вашия IKEA стил

Попаднах отново на много хубав on-line quiz - този път от Икеа.


Ще ви покаже какъв е вашия дизайн стил. Разбира се, основан на тяхната продуктова линия. Вашите стилни предпочитания са ограничени до това, което те продават. Въпреки това е приятен. 

Моят резултат е следния : Your Style is Scandinavian Natural.

20% Modern

60% Scandinavian

20% Country

Аз съм съгласна с резултата си, но все пак мисля, че това е някаква програмка, която не може да ни определи толкова точно.

(1 глас)

Сайтове за "vintage" обзавеждане и аксесоари

Aко се интересувате от стари и качествени вещи ("vintage"),  можете да разгледате селекцията направена  от LivingEtc

(0 гласа)

Ергономични мебели

Няколко съвета в избора на мебели, ако искате те да са ергономични от списание Къщата

Ергономията е базова за пригаждане (приспособяване) на работата към хората.”
Това е процесът на проектиране или подреждане на мястото за работа, продуктите и системите така, че да са удобни на хората, които ги ползват.

Как да изберем матрак

 

Списание още за КЪЩАТА

 


Ергономистите изполват данните и техниките на няколко дисциплини: антропометрия – размерите и формите на тялото, населението и биомеханичните изменения – мускули, лостове, устойчивост на въздействията на околната среда – шум, светлина, топлина, студ, лъчение, реакции на системите на тялото – чуване, виждане, усещания, според приложната психология – умения, учене, грешки, социална психология – групи, комуникация, учене, поведение.

Ергономистите трябва да са зрели и със способност да слушат и да консултират внимателно хора, които трябва да ползват продукта или системата, която се разработва или променя. Те работят върху различен интерфейс, където потребителят е в контакт с продукта или системата – физически, умствено или по друг начин.

Целта на ергономиста е да развие удобна, сигурна работна система, като вземе предвид човешкия фактор и данните при проектирането. Това означава да се имат предвид специфичните човешки потребности и ограничения в процеса на проектиране – размери на тялото, сила, скорост, сензорни способности като зрение, слух и др.

Какво е ергономията?
Ергономията или човешкият фактор, както е популярна в Северна Америка, е дял от науката, който цели да научи повече за човешките възможности и ограничения и след това да приложи това знание за подобряване на взаимодействието на хората с продуктите, системите и околната среда.

Последни изследвания за матраците
Ние прекарваме около една трета от живота си в леглото. Дизайнът на някои матраци може да не осигурява правилна поддръжка на тялото, което да доведе до болки в мускулите и в гърба.

Какви са характеристиките на добрия матрак? Има ли значение дали е прекалено твърд или прекалено мек? Има ли значение дали е ортопедичен? Важен ли е матракът?

Последни изследвания за ергономични матраци, проведени сред 12 жени, които е трябвало да сравнят удобството на легло с дървена повърхност спрямо различни видове матраци.

Всичките матраци са определени като значително по-удобни от дървената повърхност, като нямало особено разлика между различните видовеТърсете матрак, който е проектиран, така че:

 Да поддържа естествените извивки на гръбнака в легнало положение;

 Да разпределя натиска, така че да помага на кръвообръщението, да намалява движението на тялото и да повишава качеството на съня;

 Проектиран е, така че да не пренася движението от единия партньор до другия;

 Има поддръжка по краищата.

Избор на възглавница

 

http://s2.thisnext.com/media/230x230_no_border/solid-floor-cushion_049A8D03.jpg

Изберете възглавница, която е в синхрон с матрака или го допълва. Възглавницата трябва да е:

 Създадена, за да поддържа естествената извивка на гръбнака;

 С възможност за максимално пригодяване спрямо ползвателя;

 С максимална мекота, за да отговаря на различните линии, форми и пози при спане, в съответствие с ползвателя;

 Дизайнът й да е подходящ за хора, които имат различни пози при спане – на една страна, по гръб, по корем;

 С дизайн за поддръжка на главата;

 С дизайн за осигуряване на мекота при допир;

 Не допуска точки на натиск;

 Увеличава циркулацията на въздух до лицето;

 Хипоалергенна.

 

http://www.glasbergen.com/images/g620.gif

Какво е ергономичен стол ?
Намирането на ергономичен стол е проблем на тези, които искат да закупят ново оборудване за работно място, с цел да го направят по-сигурно и по-здравословно. Има много столове с етикет ергономичен, но това не е достатъчно, за да е столът наистина такъв.

Ергономичният стол е проектиран, така че да отговаря на изискванията на много хора, но няма гаранция, че ще е подходящ за всеки човек. Например столът може да е твърде висок и подлакътниците да са твърде отдалечени за ниски и слаби хора.

Столът може да не е подходящ за всякакъв вид работа или работно място. Столът е ергономичен само ако специално подхожда на големината на човека ( размерите на тялото), неговото или нейното работно място, както и дейността, която трябва да извършва. Да намериш подходящия стол не е лесна работа.

http://www.onholidayblog.com/images/P_AER_L122.jpg


Защо е толкова важно да се намери подходящ стол?
Днес в индустилното общество много хора седят в по-голяма част от времето, в което са будни. Те седят, докато закусват, докато отиват на работа в колата или автобуса, в училище, в класната стая, на срещи, в офиса, по време на вечеря у дома, докато гледат телевизия.

Тъй като седенето изисква по-малко физически усилия, отколкото стоенето или ходенето, то предизвиква голямо напрежение в лумбалната област. Това в съчетание със застоял живот и работа, която изисква седене, може да доведе до много и сериозни здравословни проблеми.

Какво трябва да знаете, като избирате ергономичен стол?
Изборът на подходящ стол е решаваща стъпка за предотвратяването на здравословни проблеми при хора, които работят в седнала позиция. С ергономичния подход сядането се разглежда като специфична, специализирана дейност, която се влияе от начина, по който седящата персона си взаимодейства с работната среда.

Някои основни принципи, които трябва да се имат предвид:
 Един стол не е подходящ за всички. Размерите на тялото на ползвателя трябва да се имат предвид, когато се избира стол, така че да не се напряга излишно дадена част от тялото, за да се разположи удобно друга. Това е единствената пропорция, която може да се ползва, тъй като пропорцията торс спрямо крака може силно да варира.

 Съберете данни за височината на тези, които ще ползват столовете. Оптималната височина на стола е около една четвърт от височината на човека;

 Един стол не може да е подходящ за различен род дейности. Например зъболекарят изисква различен стол от този на индустриалния работник и работещия на компютър;

 Преценете разходите за поддръжка и ремонт.

Какви са характеристиките на добрия стол?
Някои характеристики са задължителни за добрия стол, без значение как го използвате.

 Регулируем – проверете дали височината на стола е регулируема;

 Височина на стола - проверете дали височината на седалката се регулира за височина, препоръчана за работника, който ще го ползва. Определени столове може да се подберат за хора с много нисък или висок ръст;

 Облегалка – проверете дали облегалката се регулира вертикално и в посока напред- назад;

 Дълбочина на седалката – изберете седалки, които са подходящи на ползватели с много висок и много нисък ръст;

 Стабилност - проверете стабилността на стола - препоръчително е да е с пет опорни точки при основата.

Кой трябва да избира стола?
Личните предпочитания са най-важните при избора на стол. След като няколко подходящи стола са вече избрани, позволете на човека, който ще ползва стола, да го изпробва в работна среда. Най-добре е да предоставите няколко мострени столове за проба и сравнение на тези, които ще ги ползват. Убедете се, че столовете ще отговорят на нуждите ви, преди да направите окончателния избор.

Може ли столът да реши всички ергономични проблеми при работата в седнало положение?
Добре проектираният стол позволява на ползвателя да седи в балансирана позиция. Като си купувате ергономичен стол, поставяте добро начало, но да не донесе очакваните ползи. Фактически седящата позиция зависи от индивидуалните ви навици, как той или тя е научен и обикновено седи правилно. Също така помнете, че столът е един от елементите при дизайна на работното място.

 

(0 гласа)

Laura Ashley в България

С приятна изненада открих, че Laura Ashley - световно известна британска марка за дизайн и декорация имат вече няколко магазина в София. Първо видях щандчето в Mall of Sofia, което не ме впечатли особено.
След това видях магазините им в Interior City и в ЦУМ.

Фирмата на собственичката Лора Ашли е създадена преди повече от 50 години и съчетава английски викториански стил със съвременните модни тенденции.

Магазините в България предлагат : мебели, тапети, завеси, възглавнички, рамки, осветление.

Цените не са ниски, но с  намалението, което имаха по Коледа имаше някои примамливи неща.

DUCK EGG ORNATE SCROLL FRAMEBIRD EMBROIDERED SEATPADBLUE STRIPE SMALL JUG

LARA SHADE LOGAN 3 TIER PENDANTTASMIN SHADE

MILNER FLORAL BREAKFAST CUP SAUCERMILNER FLORAL SPOT SEATPADMILNER FLORAL SPOT APRON

 

Представителството й у нас ще предлага всичко, с което една къща изглежда уютна, елегантна и леко носталгична: мебели, тапети, килими, завеси, осветление, възглавнички.

(1 глас)

Дивани

По желание на мой читател, ще се опитам да направя списък на фирми, които произвеждат или внасят дивани.

  Ще сложа връзки както към по-скъпи, така и към по-изгодни мебели

- за всеки вкус и джоб.

Под връзките са сложени снимки на съответните фирми.

Някои от фирмите се съгласяват да изпълнят диван с ваша дамаска.

Затова, на края на статията има връзка, към фирми предлагащи дамаски.

http://www.mebeliitalia.com/page/section/3/13/lang,bg/

Rubens  Wagner 

http://belcaro.tradernet.bg/

Мека мебел – диван Firenze

http://www.valinordesign.com/

Avenue K

 

UsualColJasmine.jpg

Milenum0302a

   

ttp://911.bg/a2/offers.asp?grid=11890

 

Димчев

http://www.platan.org/result_categories.php?id=19

 

http://evrika.bg/HTML/1111divan.html

 
 
 

http://bulgaria.boconcept.com/Default.aspx?ID=72265

BO CONCEPT

POUF XTRA BO CONCEPT 3

http://www.idealendom.com

Снимка Продукт

Синтезис - едни от диваните, които внасят са: Vibieffe

http://www.vibieffe.com/index.html

divani_composizioni Vibieffe Forever

 

http://www.novdombg.com/index.php?products&tid=2

http://www.scalainterni.com/

 
 

 

  http://www.neoset.bg/bg/index.php

 

 

http://www.az-bg.com/az/default.aspx

 


 

 

http://www.mashalovi.com/

http://www.introdecori.com/index.php

http://www.mebeli-novaidea.com

http://www.bogdanmebel.bg/

http://www.senza.bg

http://www.stankov.bg/

http://euromebel.com/

http://www.aron.bg/

http://www.isu.bg/

http://www.formastil.com/products.html

http://www.mebelibojanov.com/

  http://www.ergo-sofa.com/bg/

http://www.ivveks.com/

добавена по предложение на Вили

 

 

Дамаски

http://vvr-28.com/

http://textilebbr.com/

 

(0 гласа)

Препоръки от Bo Concept

Сайта на фирма BoConcept вече има и отделен български вариант. Попаднах на техните препоръки за обзавеждане на дома, можете да ги прочетете от техния сайт директно или да прочетете по надолу.

 
 

 

(0 гласа)