Log in
updated 2:58 PM EEST, Jul 15, 2024

Архитектура

Архитектура

Архитектура (33)

Корбюзие в Париж

Писала съм за Льо Корбюзие и преди - швейцарско-френски архитект, художник, писател и дизайнер. Има влияние в съвременната архитектура и дизайн, планирането на градове, дизайн на знакови сгради. От Франция до Япония, Америка, Индия, по света има много негови сгради.

Миналата година успях да видя Павилиона в Цюрих, а тази година видях и къде е живял и творил в Париж в периода от 30 годин.
Интересно е как преди почти 100 години, има толкова новаторски идеи и успява с осъществяването им.

Льо Корбюазие се е спазарил да е собственик на 7 и 8 етаж от сграда, за да може да промени покривите за негова сметка - и да наистина останалата част от сградата е със стандартни покриви, а апартамента на Корбюазие с заоблени.
В около 240 кв.м на две нива, е имал пространство за рисуване и писане, гостна стая, апартамент, стая за прислуга и градина на покрива. 

в близост до апартамента,  се намира вила La Roche oригинално собстевност на Albert Jeanneret и неговата годеница. Сега дом на Фондация Корбюазие. 

Неговата работа в Париж може да се види  в още сгради , за които нямах възможност да видя при това посещение - Ozenfant Housе, The Swiss Pavilion, Villa la roche, Maison Planeix,  Fondation Armée du Salut.  

Малка част от Датската архитектура

Скандинавската архитектура няма нужда от представяне. За мен обаче беше приятно да разбера, че не всичко е централизирано около столицата Копенхаген. И макар там да са събрани доста "примери" в архитектурата, се оказа, че и в провинцията също имат доста добри такива.

Покрай посещението на Лего Ленд - и всички придружаващи забавления за малки и големи - сафари парк, въжен парк, Lego house, успяхме да посетим и малкото морско градче Vejle .

Където всъщност се намира една от забележителностите на града - Bølgen ( Вълните). 

Жилищна сграда получила много награди. Има 5 "вълни" - сгради, всяка от които, стигаща до 9 етажа, и предлагаща 20 индивидуакни апартамента. Сградата се наслаждава на великолепно местоположение, на брега на вода с променада в залива на Vejle.  

Сградата е по дизайн на Henning Larsen Architect, които са създатели на Операта в Копенхаген, регионалния археологически музей - Moesgaard Museum, концертната зала Харпа в Рейкявик, за която писах преди 10 години

 

Първите две вълни са завършени през 2009, заради финансовата криза са били спрени, и последните три сгради, са завършени през 2015 до 2018. 

Освен мястото, впечатляващо и интересно беше да наблюдавам "интериора" по терасите. С много усет и удобство.

 

На един хвърлей от сградата вълни от другата страна на на пристанището, се намира Fjordenhus  (къщата във Фиорда) 

Тази знакова сграда от брега на града е дело на датско-исландския архитект Олафур Елиасон, тя се намира в басейна на пристанището. Главен офис на Kirk Kapital A/S (фирма за инвестиции създадена от един от наследниците на Лего семейството) . Изисикването ктм дизайна са били, да е близо до природата, светлината, времето и сезоните. Използвани са 970000 тухли в 15 цвята. Разпределението на различните цветове тухки е направено дигитално, за създаване на малки арт композиции. Приземния етаж може да се посещава свободно през мост. Геометричните форми са направени от 4 пресичащи се кръга, прерастващи в цилиндри, коисо са кръгли в единия край и елипсовидни в другия. От тези обеми се изрязват частично остъклени отвори с форма на арка. Водата тече през две от стаите на призмения етаж. 

Изкуствито и дизайна се преплитат в тази иновативна сграда, която ангажира постоянен диалог със заобикалящото море. Сградата може да се посещава публично на един от етажите, но аз не бях в час, в който можеше да го направя.  Дори само това, което видях ми донесе удоволствие. Детайли, като лампи, асансоьрни шахти и цялостна визия на сградата ми напомниха на всички детайли, с които Гауди е правил неговите сгради! 

Ето и малка част от жилищните сгради в региона на пристанището, харесваше ми озеленяването около сградите, пешеходните зони, вътрешните дворове, както и интересно използване на ламарина, която се окислява и придава един различен вид на фасадата на сградата.

Сивия цвят на сградите сякаш ми идваше в повече на места, но явно това са сега тенденциите в новите сгради, или поне видях доста такива и не само във Vejle. 

И последно но не по важност бяха сградите на Лего в Билюнд -

Най-знаково за мен беше Lego House - три измерно селище  с пресичащи се и влизащи една в друга сгради и пространства. Дизайнът е бил, да има купчина бели лего части на върховете на които да има вътрешни пространства ( площадки)  до които може да са със свободен достъп по стълби. 

Построена по дизайн на BIG architects, завършена през 2017г. Сградата е буквално манифестация между безграничните възможности на Лего тухличките. През креативността на децата на всички възрасти да създават светове и да ги населяват чрез игра. Това е ролята и на архитектурата тук: да накара хората да си представят нови светове, които са по-вълнуващи и изразени от това, което е било досега.

 

 

И последно най-новата от офис сградите на Лего, която беше тъкмо преди седмици открита ( след 5 години реконструкция). По дизайн на   C.F. Møller Architects, кампуса ще приюти около 2000 колеги. Отразявайки ценностите на Лего компанията: "Въображение, Забава, Креативност, Грижда, Учене и Качество" кампуса е бил с дизай да създаде игрива и приемащата среда за колаборация между работещите. Важна сграда е People House - къщата за хората, концепция с близка колаборация на работещите, която създава пространство за всички колеи да се свържат и да играят по време и след работните часове.

 

Нямаше публичен достъп до нея. Но можете да видите този клип

 

 

 

 

Другата архитектура в Барселона :: The other view of architecture in Barcelona

Моята, и може би на повечето хора, асоциация с Барселона е архитектурата на Гауди - Каталанска модернистична. Той не е единствения творец за това време, но със сигурност е най-яркия пример за архитект от тези години.

Барселона се развива и в още много посоки, като архитектурни стилове след Гауди. През Рикардо Бофил Леви, с неговите утопични жилищни композиции ( Waldern 7), Мис ван дер Рое, до мозаечния покрив на пазара Санта Катерина - Енрик Миралес, Бенедета Таглиабу и Жан Нувел с Torre Abgar.

 

Не успях да посетя Waldern 7, понеже е извън града, а и посещения вътре не се предлагат в момента. 

Пазара Encants Barcelona е уникална комбинация от магазини, щандове и места за търгове, където може да се намерят модни, и не толкова модни, дрехи, текстил,  ретро предемети и антики.

Много приятни и интерени гледки се образуваха от огледалния таван. Архитекитите на пазара са искали да избягат от дизайна на сграда с много етажи по подобие на търговските центрове. Вместо това, площата била дизайната с различни наклонени равнини пресичащи се и генериращи безкраен цикъл от сергии и малки магазини. Различните нива на улиците дават достъп до различни начини на стигане до пазара.

Agbar tower - е небостъргача, по дизайн на френския архитект Жан Нувел. Символ на модерното лице на Барселона и урбанистичното обновление на El Poblenou района в града. Архитектът казва, че за дизайна се е вдъхновил от близката планина Montserrat, както и от подобни форми в Саграда Фамилия. 

Едно от най-забелязващите се неща на кулата е нощното осветление, което използва 4,5000 LED лампи за да продуцира над 16 милиона цвята по повърхността на сградата.  Друга впечатляваща система на сградата е тази за контрол на температурата. С информация получена от сензори, се регулира отварянето и затварянето на щори по фасадата. 

 

 

Дизайн музея на Барселона е дело на  MBM Architects. Новата сграда е доста компактна и с форма на несиметрична кутия, покрита с цинкови панели .

Пазара Санта Катарина с мозаечния покрив, вдъхновен от цветовете на плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите в Испания.

Германският павиолион по дизайн на Мис Ван дер Рое. 

Музея на науките, е място за няколко поколения, не само за деца и ученици. Модерната сграда, свързана със стара такава, амазонско дърво в началото на музея. Обсерватория, зелени стени. И още много ви очакват там. Място, което не бих пропуснала. 

 

 

 

Изоставени места

Когато бях дете, в малкия град, в който израснах имаше изоставен театър. В него можехме да влизаме през малко прозорче на височина 1.50.

Вътре всичко скърцаше, имаше не една опасност пред нас, но редовно влизахме и разглеждахме изоставените столове, сцена и т.н. Родителите ми бяха играли на тази сцена, бях чувала много разказа за концерти там, и само си представях как е бил пълен с емоции и настроение.

За радост този театър го възстанови частна фондация, и днес има своя втори живот.

Попаднах на сайта на французите Ив Маршан и Ромен Мефр, едни от най-големите имена във фотографията на изоставените места.

Работата им представлява сериозно изследване на теми като ефектите на индустриализацията върху архитектурното наследство.

Снимат Детройт, японския остров Гунканджима.

Интересни са също техните проекти на изоставени театри - някои от тях използвани днес за магазини, спортни зали, гаражи и т.н.

И част от последния им проект относно вътрешни дворове в Будапеща - за радост на окото не в руини :-)

photos: marchandmeffre

via: vijmag.bg

 

Sofia Airport Center

Времето все още позволява разходки навън. В София има още едно приятно място за разходка. Ако сте в София и имате път към летището, може да се отбиете в красивата градина на новопостроения Sofia Airport Center (SAC). Освен с красивите цветни лехи и дръвчета, между офис сградите има и красиво изкуствено езеро с пейки.  Интересен факт, е че водата на езерото се поддържа чиста със специална техника без химикали.

Офис сградата също се отличава от повечето такива в България, за информация можете да погледнете тук.

The weather in Sofia is still very comfortable for walks outside. If you are in Sofia, and have something to do around the Airport, you can go for a small walk in the beautiful garden of Sofia Airport Center (SAC).

Except the nicely arranged flower beds, there is a small artificial lake with very clean water.
The office space behind is also one of the best in Bulgaria by its qualities, and architecture, for more information you can take a look at SAC.

Цветовете на Рейкявик :: Reykjavik in colors

В Исландия освен вулкани, ледници, гейзери и специалитети от риба, човек може да види и усети много скандинавско влияние в начина на живота. И как иначе, като е била под датско владение.
Северните страни определено знаят, как да направят заобикалящата обстановка по-приятна. Такъв пример е центъра на Рейкявик. От покривите, през цветове на металните фасади, дограмите, до графитите...

 

In Iceland except whole bunch of volcanoes, geysers, glaciers and shark meet, man can recognize distinct Scandinavian way of living. North countries do know how to make the surroundings more pleasant for the eye and heart. Such an example is the downtown of Reykjavik. From the rooftops, wall houses to murals on the walls.

photos: {ideendom}

Harpa - концертен център в Рейкявик :: Harpa - concert center in Reykjavik

Снимките, които може би сте видели на Фейсбук страницата вчера, бяха от концертната зала Harpa, намираща се в Рейкявик (Исландия).
Впечатляващо е как една малка по население страна, след тежка финансова криза, може да построи толкова модерна и едновременно с това функционална сграда.

Постоянно се опитвам да избягам от сравнението с нашата Арена Армеец, строена по същото време. но не мога. Може би единственото предимство на Армеец е размера.
Harpa има една голяма концертна зала събираща около 1200 човека, няколко конферентни зали, бар, и пространства за изложба.

Фасадата се състои от квадратни стъкла, някои от които са покрити с цвят, които образуват модули с 12 страни откъм южната фасада на концертната зала.

Тя е дело на Henning Larsen Architects и датско исландския архитект Olafur Eliasson.
Открийте 10-те разлики сами:-)

Pictures which you maybe saw on ideendom's Facebook page, were from the concert and conferent center Harpa, located in Reykjavik (Iceland).

It is impressive how such a small by population country, after financial crisis, can build so modern and functional building. Made by Henning Larsen Architects in colaboration with Olafur Eliasson, it stands on the old harbour bank with its stunning glass facade.
Panes of clear and colour-coated glass surround a steel framework of twelve-sided modules on the south facade of the building.

Етикети

Търговски център във Франкфурт :: Commercial center in Frankfurt


Търговския център, който ще ви покажа днес не е нов, открит е през 2009, но аз успях да го видя едва тази година. Намира се на централната улица Zeil във Франкфурт. Сградата е дело на италианския архитект Massimiliano Fuksas. Много стъкло, нестандартни форми и един от най-дългите ескалатори в Германия, са съчетани в сградата.

 

 

 


Today's building is a commercial center, it is opened in 2009, but I manage to see it this year, so I am showing you some photos of mine. The building is located on the main shopping street Zeil. The building is designed by Roman architect Massimiliano Fuksas.

A lot of glass, one of the longest elevators in Germany are inside of the building.

Абонамент чрез RSS