Log in
updated 3:10 PM EET, Dec 18, 2023

Архитектура

Архитектура

Архитектура (32)

Малка част от Датската архитектура

Скандинавската архитектура няма нужда от представяне. За мен обаче беше приятно да разбера, че не всичко е централизирано около столицата Копенхаген. И макар там да са събрани доста "примери" в архитектурата, се оказа, че и в провинцията също имат доста добри такива.

Покрай посещението на Лего Ленд - и всички придружаващи забавления за малки и големи - сафари парк, въжен парк, Lego house, успяхме да посетим и малкото морско градче Vejle .

Където всъщност се намира една от забележителностите на града - Bølgen ( Вълните). 

Жилищна сграда получила много награди. Има 5 "вълни" - сгради, всяка от които, стигаща до 9 етажа, и предлагаща 20 индивидуакни апартамента. Сградата се наслаждава на великолепно местоположение, на брега на вода с променада в залива на Vejle.  

Сградата е по дизайн на Henning Larsen Architect, които са създатели на Операта в Копенхаген, регионалния археологически музей - Moesgaard Museum, концертната зала Харпа в Рейкявик, за която писах преди 10 години

 

Първите две вълни са завършени през 2009, заради финансовата криза са били спрени, и последните три сгради, са завършени през 2015 до 2018. 

Освен мястото, впечатляващо и интересно беше да наблюдавам "интериора" по терасите. С много усет и удобство.

 

На един хвърлей от сградата вълни от другата страна на на пристанището, се намира Fjordenhus  (къщата във Фиорда) 

Тази знакова сграда от брега на града е дело на датско-исландския архитект Олафур Елиасон, тя се намира в басейна на пристанището. Главен офис на Kirk Kapital A/S (фирма за инвестиции създадена от един от наследниците на Лего семейството) . Изисикването ктм дизайна са били, да е близо до природата, светлината, времето и сезоните. Използвани са 970000 тухли в 15 цвята. Разпределението на различните цветове тухки е направено дигитално, за създаване на малки арт композиции. Приземния етаж може да се посещава свободно през мост. Геометричните форми са направени от 4 пресичащи се кръга, прерастващи в цилиндри, коисо са кръгли в единия край и елипсовидни в другия. От тези обеми се изрязват частично остъклени отвори с форма на арка. Водата тече през две от стаите на призмения етаж. 

Изкуствито и дизайна се преплитат в тази иновативна сграда, която ангажира постоянен диалог със заобикалящото море. Сградата може да се посещава публично на един от етажите, но аз не бях в час, в който можеше да го направя.  Дори само това, което видях ми донесе удоволствие. Детайли, като лампи, асансоьрни шахти и цялостна визия на сградата ми напомниха на всички детайли, с които Гауди е правил неговите сгради! 

Ето и малка част от жилищните сгради в региона на пристанището, харесваше ми озеленяването около сградите, пешеходните зони, вътрешните дворове, както и интересно използване на ламарина, която се окислява и придава един различен вид на фасадата на сградата.

Сивия цвят на сградите сякаш ми идваше в повече на места, но явно това са сега тенденциите в новите сгради, или поне видях доста такива и не само във Vejle. 

И последно но не по важност бяха сградите на Лего в Билюнд -

Най-знаково за мен беше Lego House - три измерно селище  с пресичащи се и влизащи една в друга сгради и пространства. Дизайнът е бил, да има купчина бели лего части на върховете на които да има вътрешни пространства ( площадки)  до които може да са със свободен достъп по стълби. 

Построена по дизайн на BIG architects, завършена през 2017г. Сградата е буквално манифестация между безграничните възможности на Лего тухличките. През креативността на децата на всички възрасти да създават светове и да ги населяват чрез игра. Това е ролята и на архитектурата тук: да накара хората да си представят нови светове, които са по-вълнуващи и изразени от това, което е било досега.

 

 

И последно най-новата от офис сградите на Лего, която беше тъкмо преди седмици открита ( след 5 години реконструкция). По дизайн на   C.F. Møller Architects, кампуса ще приюти около 2000 колеги. Отразявайки ценностите на Лего компанията: "Въображение, Забава, Креативност, Грижда, Учене и Качество" кампуса е бил с дизай да създаде игрива и приемащата среда за колаборация между работещите. Важна сграда е People House - къщата за хората, концепция с близка колаборация на работещите, която създава пространство за всички колеи да се свържат и да играят по време и след работните часове.

 

Нямаше публичен достъп до нея. Но можете да видите този клип

 

 

 

 

Другата архитектура в Барселона :: The other view of architecture in Barcelona

Моята, и може би на повечето хора, асоциация с Барселона е архитектурата на Гауди - Каталанска модернистична. Той не е единствения творец за това време, но със сигурност е най-яркия пример за архитект от тези години.

Барселона се развива и в още много посоки, като архитектурни стилове след Гауди. През Рикардо Бофил Леви, с неговите утопични жилищни композиции ( Waldern 7), Мис ван дер Рое, до мозаечния покрив на пазара Санта Катерина - Енрик Миралес, Бенедета Таглиабу и Жан Нувел с Torre Abgar.

 

Не успях да посетя Waldern 7, понеже е извън града, а и посещения вътре не се предлагат в момента. 

Пазара Encants Barcelona е уникална комбинация от магазини, щандове и места за търгове, където може да се намерят модни, и не толкова модни, дрехи, текстил,  ретро предемети и антики.

Много приятни и интерени гледки се образуваха от огледалния таван. Архитекитите на пазара са искали да избягат от дизайна на сграда с много етажи по подобие на търговските центрове. Вместо това, площата била дизайната с различни наклонени равнини пресичащи се и генериращи безкраен цикъл от сергии и малки магазини. Различните нива на улиците дават достъп до различни начини на стигане до пазара.

Agbar tower - е небостъргача, по дизайн на френския архитект Жан Нувел. Символ на модерното лице на Барселона и урбанистичното обновление на El Poblenou района в града. Архитектът казва, че за дизайна се е вдъхновил от близката планина Montserrat, както и от подобни форми в Саграда Фамилия. 

Едно от най-забелязващите се неща на кулата е нощното осветление, което използва 4,5000 LED лампи за да продуцира над 16 милиона цвята по повърхността на сградата.  Друга впечатляваща система на сградата е тази за контрол на температурата. С информация получена от сензори, се регулира отварянето и затварянето на щори по фасадата. 

 

 

Дизайн музея на Барселона е дело на  MBM Architects. Новата сграда е доста компактна и с форма на несиметрична кутия, покрита с цинкови панели .

Пазара Санта Катарина с мозаечния покрив, вдъхновен от цветовете на плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите в Испания.

Германският павиолион по дизайн на Мис Ван дер Рое. 

Музея на науките, е място за няколко поколения, не само за деца и ученици. Модерната сграда, свързана със стара такава, амазонско дърво в началото на музея. Обсерватория, зелени стени. И още много ви очакват там. Място, което не бих пропуснала. 

 

 

 

Изоставени места

Когато бях дете, в малкия град, в който израснах имаше изоставен театър. В него можехме да влизаме през малко прозорче на височина 1.50.

Вътре всичко скърцаше, имаше не една опасност пред нас, но редовно влизахме и разглеждахме изоставените столове, сцена и т.н. Родителите ми бяха играли на тази сцена, бях чувала много разказа за концерти там, и само си представях как е бил пълен с емоции и настроение.

За радост този театър го възстанови частна фондация, и днес има своя втори живот.

Попаднах на сайта на французите Ив Маршан и Ромен Мефр, едни от най-големите имена във фотографията на изоставените места.

Работата им представлява сериозно изследване на теми като ефектите на индустриализацията върху архитектурното наследство.

Снимат Детройт, японския остров Гунканджима.

Интересни са също техните проекти на изоставени театри - някои от тях използвани днес за магазини, спортни зали, гаражи и т.н.

И част от последния им проект относно вътрешни дворове в Будапеща - за радост на окото не в руини :-)

photos: marchandmeffre

via: vijmag.bg

 

Sofia Airport Center

Времето все още позволява разходки навън. В София има още едно приятно място за разходка. Ако сте в София и имате път към летището, може да се отбиете в красивата градина на новопостроения Sofia Airport Center (SAC). Освен с красивите цветни лехи и дръвчета, между офис сградите има и красиво изкуствено езеро с пейки.  Интересен факт, е че водата на езерото се поддържа чиста със специална техника без химикали.

Офис сградата също се отличава от повечето такива в България, за информация можете да погледнете тук.

The weather in Sofia is still very comfortable for walks outside. If you are in Sofia, and have something to do around the Airport, you can go for a small walk in the beautiful garden of Sofia Airport Center (SAC).

Except the nicely arranged flower beds, there is a small artificial lake with very clean water.
The office space behind is also one of the best in Bulgaria by its qualities, and architecture, for more information you can take a look at SAC.

Цветовете на Рейкявик :: Reykjavik in colors

В Исландия освен вулкани, ледници, гейзери и специалитети от риба, човек може да види и усети много скандинавско влияние в начина на живота. И как иначе, като е била под датско владение.
Северните страни определено знаят, как да направят заобикалящата обстановка по-приятна. Такъв пример е центъра на Рейкявик. От покривите, през цветове на металните фасади, дограмите, до графитите...

 

In Iceland except whole bunch of volcanoes, geysers, glaciers and shark meet, man can recognize distinct Scandinavian way of living. North countries do know how to make the surroundings more pleasant for the eye and heart. Such an example is the downtown of Reykjavik. From the rooftops, wall houses to murals on the walls.

photos: {ideendom}

Harpa - концертен център в Рейкявик :: Harpa - concert center in Reykjavik

Снимките, които може би сте видели на Фейсбук страницата вчера, бяха от концертната зала Harpa, намираща се в Рейкявик (Исландия).
Впечатляващо е как една малка по население страна, след тежка финансова криза, може да построи толкова модерна и едновременно с това функционална сграда.

Постоянно се опитвам да избягам от сравнението с нашата Арена Армеец, строена по същото време. но не мога. Може би единственото предимство на Армеец е размера.
Harpa има една голяма концертна зала събираща около 1200 човека, няколко конферентни зали, бар, и пространства за изложба.

Фасадата се състои от квадратни стъкла, някои от които са покрити с цвят, които образуват модули с 12 страни откъм южната фасада на концертната зала.

Тя е дело на Henning Larsen Architects и датско исландския архитект Olafur Eliasson.
Открийте 10-те разлики сами:-)

Pictures which you maybe saw on ideendom's Facebook page, were from the concert and conferent center Harpa, located in Reykjavik (Iceland).

It is impressive how such a small by population country, after financial crisis, can build so modern and functional building. Made by Henning Larsen Architects in colaboration with Olafur Eliasson, it stands on the old harbour bank with its stunning glass facade.
Panes of clear and colour-coated glass surround a steel framework of twelve-sided modules on the south facade of the building.

Етикети

Търговски център във Франкфурт :: Commercial center in Frankfurt


Търговския център, който ще ви покажа днес не е нов, открит е през 2009, но аз успях да го видя едва тази година. Намира се на централната улица Zeil във Франкфурт. Сградата е дело на италианския архитект Massimiliano Fuksas. Много стъкло, нестандартни форми и един от най-дългите ескалатори в Германия, са съчетани в сградата.

 

 

 


Today's building is a commercial center, it is opened in 2009, but I manage to see it this year, so I am showing you some photos of mine. The building is located on the main shopping street Zeil. The building is designed by Roman architect Massimiliano Fuksas.

A lot of glass, one of the longest elevators in Germany are inside of the building.

Малка архитектурна разходка из Словения :: Small architectural walk through Slovenia

Словения не е голяма държава, за сметка на това се развива доста бързо и е приятно място за разходки, а може би и за живеене. Покрай новогодишните празници, успях да видя някои от представителите на новата архитектура в Словения. Нямах възможност да разглеждам повече, тъй като не бяхме тръгнали на архитектурна обиколка, а на новогодишно празнуване ;-)

Когато пътувам в чужбина преглеждам един сборник за съвременна архитектура, както и холандския сайт Mimoa, в който за Словения има 58 обекта. Където/когато е възможно се опитвам да видя по някой от примерите за съвременна архитектура, а дали те са толкова "ценни" или не, времето ще покаже.

По нашия маршрут "се паднаха" следните сгради :-)

Tetris Апартаментите се намират в близост до центъра на Любляна, и според мен превъзхождат съседните 650 апартамента, също част от сградите споменати в Мимоа. Те са продукт на архитектурното студио ofis.

Сградата е от социални апартаменти от жилищния фонд на Словения. Цената от строителя е трябвало да бъде минимизирана до 650 евро/кв.м, тъй като продажната цена е била 1200 евро/кв.м, 
Тъй като сградата се намира в близост до натоварена градска артерия, апартаментите и балконите им са били завъртяни на 30 градуса към по-тиха и южно ориентирана страна. Покрай външния вид на сградата, днес тя е асоциирана с играта Тетрис.

Следващата сграда е отново в Любляна, и е частна къща XXS, да си призная честно първо я подминах, докато се усетя, че това е обекта, който търся:

Намира се в историческия квартал Краково, в центъра на Любляна. 
Размерите на новата къща са били вече определени от закона, спрямо обема на предишната къща на парцела от преди 100 години, която е била сервизно помещение на съседна къща.
Задачата е била да се интегрират всички функции за живеене в малко пространство. Къщата е със северно изложение и е било архитектурно предизвикателство да се допринесе директната и не директната слънчева светлина в приземния етаж. 
Гледката от къщата взаимствам от сайта на Mimoa.

Photo: {mimoa}

Следващата сграда е Апартаментите наподобяващи на медена пита, за която бях писала преди няколко години - намира се в Isola, крайбрежно градче в Словения. Покрай разходката ни от Triest до Piran, се минаваше от там, не можех да пропусна. Тръгнахме по светло, и се разделихме с останалата част от групата с уговорката, че ни трябват точно 10 минути. Да ама не, координатите за местонахождението на сградата в сайта на Мимоа, бяха грешни, та се почна едно ходене и питане, накрая един мил човек ни заведе до там в съпровод от много бомбички и фойерверки, беше 31.12 - 6 часа вечерта. Затова и снимките са нощни, и не се виждат цветните щори от фасадата.

 

Отново дело на архитектурно студио ofis

И последно ще покажа параклиса на един старчески дом в Марибор, който не е част от нечия препоръка, просто беше пред хотела ни:

 

Slovenia is not a big country, but on the other side, fast developing one. And a pleasant place for tourism, walks and maybe for living.  Along with the new year celebrations and excursions, I managed to visit some buildings belonging to the new architecture of Slovenia. I didn’t had the chance to see the brightest examples, because we were not on an architectural tour, but on a new year celebration.
Everytime when I am going abroad, I lookt at a small architectural guide and into the netherland site Mimoa, where Slovenia has 58 places.
Along with the good old buildings, wherever it is possible I am trying to see some of the modern architecture buildings. And if they are better or no, the time will show.
Following buildings were on our route ;-)

Tetris Appartment contains social housing and was sold to the Slovenian Housing Fund. The cost per square meter had to be 650 euro/m2 since the selling cost was 1200 euro/m2. Since the orientation of the building is towards a busy highway, the apartments with balconies were shifted 30 degrees towards the quieter and south-orientated side. People associated the building with the Tetris computer game, because of its outside view.

XXS house is located in the historic quarter Krakovo of Lubljana. I passed the building initially, because it was not so visible...The dimensions of the new house were already defined by law according to the volume of the pre-existing house, hundred years ago working as a service building of a traditional house next-door. The task was to integrate all residential functions in an extra small volume. Since the house faces north, it was a challenge to bring the direct and in-direct sunlight to the living spaces in the ground floor.

Honeycomb Apartments is again social housing blocks in Izola, Slovenia. It is work from slovenian architecture studio ofis. I already wrote about that building and the way the shade and conditioning is provided. With one veranda for each apartment, each one had instantly an intimate outdoor space which could be part of the interior as well. So the façade was designed in such a way as to protect the loggias from the sun. To offer nice views towards the sea even when the blinds are closed, the project proposed semi-transparent angled textile shadings. These cover the verandas as a sun-roof and curtain at the same time. The balcony modules were designed as an efficient system that provides shading and ventilation for the apartments. The textile elements that were fixed on the front of the balconies block direct sunlight and accumulate towards an “air buffer” zone. In the summer the heat accumulated in the area behind the shadings is naturally ventilated through the perforated side partitions of the balconies.

Абонамент чрез RSS