Log in
updated 12:05 PM EEST, Oct 19, 2021

Архитектура

Архитектура

Архитектура (30)

Ретро

Една приятелка - Бени, ми изпрати връзка от сайта LostBulgaria, където има снимки от различни години, области и живот в България от 1800 - 2010 година.
Споделям с вас малко носталгия с архитектурни снимки от сайта:

Варна фонтан - 1960 - 1970

Варна фонтан - 1960 - 1970
Русе 1960 - 1970
Русе

София
София


Димитровград

София

Кюстендил 1920-1930
Кюстендил 1920-1930

Ако ви е интересно, разгледайте сайта.

архитектурно студио funkt

Откакто видях SupaStar в София, на Шишман, ми допадна изчистения и закачлив интериор, както и идеята за супи в центъра на града. Може би съм последната, която пише за това място, но повода да го спомена са архитектурно студио funct

Онзи ден минах пак по улицата и видях още едно интересно заведение Taqueria - ул. Цар Иван Шишман 24;.
Също дело на архитектурно студио Функт - името идва от функционалност:-)


Снимка: Капитал

Снимка: sofialive.bg

Снимка: sofialive.bg

Прегледах блога на студио Funct, и изчетох повечето им публикации на един дъх. Не познавам тези млади хора, но определно ми станаха симпатични.
Освен с интериор, те се занимават с външна архитектура, както и правят интересни мебели от естествено дърво:


Снимка: Наш дом, от блога на funct

Архитектура от близкото минало: бившата резиденция на Тодор Живков край Сливен

Ако сте ходили в сливенския балкан, и по специално Карандила, няма начин да не сте видяли резиденцията на Тодор Живков. За съжаление не можах да намеря информация за вилата. Но с няколко малки изключения (които не искам да споменавам), тя определено ми хареса.
Построена в алпийски стил преди поне 20 години, тя е била използвана за приеми на партията и настаняване на чуждестранни и наши гости. Днес е хотел с името "Шато Алпиа". Леко позападнала, но все още говореща за миналото, как е построена с точно определена цел и изпълнена добре.




Допадна ми това, че в цялата сграда имаше стъклени полюлеи, които макар и леко прашни бяха интересно направени, добре свързано с местния завод за стъкла и кристали.

Например стрехите са оставени с открит бетон.



Освен чрез паркинга, достъпът до вилата е през това тясно мостче и тя "естествено" е отделена от останалата част с малка рекичка. Хитро :-)

Радвам, че през онези години някои архитекти са имали възможност да покажат уменията си. Да, наистина на фона на всички панелки, това е глас в пустиня, но е приятно да се види.

Архитектурна обиколка по време на седмица на дизайна в Холандия

По време на седмицата на дизайна в Айндховен, холандската организация MIMOA, по повод третия си рожден ден беше организирала архитектурна обиколка на града, среща и вечерно парти. За обиколката на града, местата бяха ограничени.
Тук ми помогна това, че съм чужденка, и бях избрана от късметлийските 75 човека, които бяха разделени на няколко групи, и обикаляха с велосипеди по архитектурни сгради из града. Тези сгради не са отворени за широката публика по принцип, навсякъде ни чакаше човек, който разказваше за сградата. Темата беше Re-Use (Преизползвай). В Айндховен има много нова и интересна архитектура, обектите, които бяха избрани за нашата обиколка, бяха сгради, построени с някакво предназначение, което вече е променено.

Посетихме Desque изложбена зала, Spilcentrum Bennekel - престроено училище, Факултета по архитектура, интериор и строителство към Техническия университет в Айндховен, Къщата на дизайна
Входа на търговски център Admirant
- наречен още BLOB.
По-надолу можете да прочетете за тях в  реда, в който ги посетих.

Започнахме с лекция на Cees Donkers, архитект от градската управа на Айндховен. Лекцията беше в известната за града Klokgebouw(Часовникова кула) в бившата сграда на Филипс, в офиса на фирма Desque



Презентацията, беше почти като филм 100 слайда за няколко минути. Научихме малко за историята на града, как той се е развивал  в архитектурна и урбанистична посока.

 


След това се натоварихме на колелета и тръгнахме. Повечето от нашата група бяха студенти по архитектура в различни градове от Холандия.

EVOL - преобразяване на уличните допълнения в Берлин





EVOL е дизайнер, който работи по улиците, превръща различни обекти по улиците в мини архитектурни повърхности, като ги облепва с хартия.
Той трансформира ел.табла, малки саксии и други геометрични форми в миниатюрни сгради с апартаменти.





Източник: designboom

Чуждестранни архитектурни блогове забелязват изоставeни български сгради

Един от известните архитектурни блогове archdaily пише за Бузлуджа и за предизвикателствтото на изоставените паметници.

Задават се много въпроси, защо е напусната тази сграда, при положение, че е била значителен символ на странтата. Какво трябва да се направи с такив асгради по света, така е, като не можем ние сами, явно някой отвън трябва да ни помогне да  запазим архитектурното си наследство. Предлагат се идеи за превръщането и в културен и образователен център, възможностите са много ... Дано и тези, от които зависи да помислят за миналото и за бъдещето.

 


Снимки: provocad.com

Къща върху къща, къде другаде ако не в ... Япония!

Струпани една върхy друга, като детска рисyнка или мечта, тези 5 части от къща са свързани със стълби една с друга...

Tokyo Apartment 11 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

5 in 1 home

amazing house

Tokyo Apt Fujimoto 4676 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo

Tokyo Apartment 5 Original and Intriguing 5 in 1 Home in Tokyo
Може би не толкова практични, но със сигурност ефектни :-)

Холандска архитектура

Наскоро бях в Холандия. Преди да замина много ме вдъхнови статията на WhatA Association за студентския град в Утрехт.

Отделно видях на снимки, уж интересни къщички в Хага.. И тръгнахме на лов за търсене на "интересните сгради" около Ротердам, Хага и Утрехт. Не беше лесно да ги намеря при положение, че ги бях видяла само на картинка, и без адрес, но дори и самото търсене даде очарование и видяхме други красиви неща :-)

Ще започна с Хага и по-специално с квартала Hagen Island. Направен изцяло за живеене (т.нар градски спални). Целия квартал е заобграден с канал и се стига с мостчета до вътрешната част на островчето. По интересната за мен част от квартала е направения от холандското дизайнерско студио MVRDV комплекс. Къщите са направени с покриви и стени от един и същ материал - полиуретан. Изглеждащи като декор за филм - те наистина са ползвани за един холандски филм.

 

Hagen Island Hagen Island

Ако ви е интересно прочетете още :-)

 

пренареждане на софия

Може би сте чули, че списание 1 наред със Sofia Design Week и Sofia Dance Week, организира Sofia Architecture Week. На сайта можете да видите програмата, седмицата ще бъде от 30.10 до 5.11.
По този повод има и няколко изложби. Едната е открита пред паметника на съветската армия, до Софийския университет. Тук можете да разгледате всички оригинални снимки и колажи, както и да прочетете пълната информация ако нямате възможност да посетите изложбата.
Има десетки интересни идеи за преобразяване на градски пространства в София. Изложбата се казва "Пренареждане".
Image

Някои идеи са саркастични, някои са изпълними, някои са и двете.

Image

Преди да посетя изложбата, минах през НДК да разгледам какво има на Стройко. Единственото нещо, което ме заинтересува истински е, че вече има хора в България, които правят вертикално озеляняване по технология и идея на Patrick Blanc.

Вървейки си мислех, колко ще е добре олющените фасади да бъдат покрити с такива растителности. Час след това видях, че една от идеите в изложбата е именно такава :-)
Image
Преминете по надолу ако искате да видите снимките през моя поглед.
Денят беше мрачен, и снимките станаха доста тъмни, а и като ми свърши батерията на фотоапарата снимах с мобилен телефон. Но така или иначе можете да разгледате оригиналите на сайта на изложбата.



Ръчно построено училище

Това училище ме плени първо с дървената си конструкция, а после и с шарените цветове на вратите.
Построено е в Бангладеш, най-гъсто населената страна в света. Бамбука е един от основните материали за строителство там.
Тази сграда е построена в провинциален район с цел обучение и развитие на хората, живеещи там. В Бангладеш все повече хора се премествали да живеят в големите градове. С потрояването на сгради от подобен тип управляващите искат да задържат хората в селските райони. Освен това, там земята и труда са с по-ниска цена.




Източник: archdaily
Абонамент чрез RSS