Log in
updated 2:58 PM EEST, Jul 15, 2024
Последни

Последни (25)

Ботаническата градина в Оксфорд :: Oxford botanical garden Избрана

Градинарството е популярно хоби в Обединеното Кралство. Не само, че го практикуват като хоби, и посещават градини, но също така отварят частните си градини за публични посещения, през схемата на националните градини. Това занимание е станало особено популярно след Ковид и локдауните. 
След запитване се оказва, че има заинтересувани от всички възрастови групи от 16 до над 55г. Като се забелязва насладата от градинарството да се засилва с годините. 

При последното ми посещение в Англия, не успях да видя някоя от най-популярните и/или частните градини, но посетих Оксфордската ботаническа градина ( била съм в  дузина ботанически градини по света, от всяка има нещо, което да ме впечатли, а и да науча ( например Ботаническата градина в Кейп Таун )
Оксфордската се оказва най-старата в Англия. 

Посрещна ме този симпатичен плакат с нейната история - Създадена, като градина по физика, за изследване на медицинските растения, тя има над 6000 видове използвани за обучение, изследване и запазване.
От медицина до джин, от Южна Африка до Япония, най-големите водни лилии до най-малките алпийски цветя. 

Градината има няколко основни части - парници, градина между стените и долна градина. В централната градина между стените - е разделена на:
Медицински растения - използвани за различни заболявания, като някои от растенията са -

  • Подходящи за директно използване като лекарство
  • Синтетично модифицируеми да осигурят клинично лекарство
  • Стартова точка за откритите на лекарство

Taxonomy лехи - градина за идентифициране, класифициране и наименоване на растенията.  
Географски лехи - състои се от 6 колекции, всяка представяща различен географски региони с разпрстранение на растения

  • Средиземноморския басейн
  • Южна Африка
  • Южна Америка
  • Нова Зеландия
  • Япония

Лехите полазват адаптирането на растенията по различните региони спрямо явленията в околоната среда. Например, много от растенията в Средиземноморите са със силно ароматни, плътно разпределние с  листа и съдържащи етерични масла. Тези свойсват са адаптация към засушаването, предпазващо загуба на вода от растенията. А растение в Нова Зеландия расте с листа разположени на зиг заг, което се смята за адаптация от изяждане от вече изчезнала птица Моа.

Редом с паразитни растения, лечебни, декоративни, дървета на 600г. С корени като човешко тяло Мандраголата, е известна с митичните си значение. Например  в Хари Потър - след като бъде откъсната издава звуци, който никой не може да преживее. В миналато са я смятали за афродизиак, но спрямо последни изследвания тя е халюциноген. Става дума за  зеленото растение от последния ред най-ляво. 

 

(1 глас)

Светът на Банкси :: World of Banksy

През февруари успях да посетя изложбата World of Banksy в Барселона. Бях гледала някои от най-известните му картини/графити, но не бях навлизала надълбоко в смисъла зад много от тях. Също се оказа, че тези изложби не са организирани от него и той не получава пари от тях. Спорен е въпроса, къде отиват доходите от тях, които дори той повдига с някои от рисунките си. 

Докато разглеждах изложбата, си мислих за войната, като акт, като въздействие и т.н. За съжаление само три седмици по-късно си припомних мислите. Лично аз не съм вярвавала, че отново е възможно по този начин да се убиват цивилни хора и да се разбиват домове.

За тези от вас, които не са чували за него, Банкси е псевдоним на базиран в Англия, уличен художник, политически активист и филмов режисьор, чието истинско име остава непотвърдено и е въпрос на спекулации. Активен от 1990-те години, той комбинира черен хумор с графити със специфична техника. Неговата работа, като политически и социален коментар се появява по улици, стени, мостове на много места по света. 

1. Една от често споделяните картини тези дни - е гълъб, рисуван върху сграда във Витлеем, и е често групирана със серии работа поставени на стена Западния бряг ( Палестина) по време  на Посещението на Банкси в Израел през 2005 г.

4. Снимката на младо момиче, прегърнало бомба към гърдите си, е била една от оригиналните произведения още през 2003, където е била репродуцирана на стенав  Източен Лондон. Тя символизира ужаса от войната, до невинността и чистотата на младо момиче - доброто и злото, унифицирани и поставени като въпрос, защо се бием във войната, като може да има МИР около нас. Провокиращи мисленето въпроси. 

5.  Хвърлящия цветя мъж, намира се в Западния бряг ( Палестина) - показваща, хвърлящ цветя палестинец, нарисувана на гараж.

7. "Без игри на топка" първо се е появила в Turnpike Lane, Северен Лондо през 2009, но е премахната през 2013 г. от частна организация, за да я покаже на изложба " Октрадвайки от Банкси", частна колекция от оригинални творби на Бански. Организацията, твърди, че не е направила печалба от изложбата. Същата организация е отоговорна с махането на Банкси Slave Labour, която се е появила през 2012. Банкси е заявил, че няма нищо общо с тази изложба и организация.no links with either the group or the exhibition. Banksy No Ball Games location.

8. Liberte, Egalite, Cable T  интерпретация на историческата картина "Наполеон прекосява Алпите" тази картина е канон  в художествената история на Франция, представяща Наполеон на неговия боен кон превземащ Европа, истински символ на сила и влияние.

С покриването на ездача с неговия шал, Банкси коментира ситуация през 2018, с правителсвото и емигрантските вълни, водещи хората с пропаганда и грешни обещания.
 

 

1. Може би една от най-разпознаваемите изкуства на Банкси, замети го под килима, се намира на стена на Chalk Farm Road, северен Лондон, около 2006г. Тя полазва, цена, облечена като камериерка, която замита мръсотия под покривка с тухлена стена. Тази рисунка, иска да покаже нежелание на западния свят да се занимава с глобални проблени като Спин , епидемии и т.н. 

4. Банкси го е направил отново, с картината под номер 4, той показв адете, което държи пръчка и бяха от горяща гума, намираща се на стена в южен Бристол. 

5. Графити картината е била продуцирана от Бански за да отбележе димантения юбилей на кралицата през 2012 и да покаже как дете работник работи за да продуцира украса от флагове на Великобритания. 

Коледата е дошла рано в Port Talbot, Банкси, е излязал с неговата изложба "Сезонни поздрави", позиционирана на две стени на гараж, първо виждаме, как дете се радва на снега, от другата страна на гаража се вижда, че "снега" всъщност е пепел, от горящ, кош.

Надушващия полицай, се е появила през 2005 на няколко места в Лондон, надушващия полицай всъщност се опитва да подуши линия от кокаин. Опитваща се да покаже, не-етичното поведение, корупция и липса на морал в някои от полицейските служители. Без изненада, това е било премахнато от стените.

Първо се е появила на стената на заведения в Брайтън, Англия през 2004, "Целуващи се полицаи" е била отново в целта срещу полицията, както и към хомофобията. Може би е избран Брайтън заради най-голямата гей популация. Премахната е през 02.2014, тъй като е имало няколко вандалски изпълнения към нея. След това е продадена на частен купувач в Маями, за сума, която се смята, че е била половин милион долари.

Голия мъж, картина от Бански, на стента на клиника за сексуално здраве. Тъй, като в била подкрепена, градския съвет се съгласява тя да остане.

Banksy The Walled Off Hotel

Банкси е отворил нов хотел, който се намира на 4 метра от стената, построена от Израел през 2002. Намиращ се на западния бряг, The Walled Off Hotel ( не знам как да го преведа на български)  e заобиколен от стената, проекта е бил изграден за две години, и се надява да научи хората за Палестина. 

 

 

 

Безспорно най-значимата картина на Банкси, се е появила на южния бряг в Лондон през 2002. Думите " Винаги има надежда" са написани отзад на ммалко момиче, което се вижда да докосва балона във формата на сърце. Интензивен дебат се е водил през годините относно истинското значение на  произведението, с много идеи като любов, невинност и надежда.

Интересна е историята на тази версия на  картина, която е напечатана: 

През 2018, рамкирано копие на картината изнендаващо се разрязва по време на търг, с механично устройство, което Бански скрива в картината. Той потвърждава, че е отговорен за разрязването и дава алтернативно име Любовта е в кошчето. Сотби казва, че е първата работа в историята, която е създадена по време на търг на живо ! :-)

via https://www.canvasartrocks.com/blogs/posts/70529347-121-amazing-banksy-graffiti-artworks-with-locations

 

Ботаническа градина Кирстенбош :: Botanical garden Kirstenbosch

Когато отида на някое място, почти винаги търся да посетя ботаническата градина... имам и доста пропуски разбира се.

Информацията за ботаническа градина в Кейп Таун ме изненада приятно - една от 10-те най-красиви ботанически градини, създадена с мисията да съхрани уникалната флора на страната и по-специфично - да покрива всички биоми на южната част на континента Африка.

Впечатляващо е самото място - разположена на източните склонове на планината "маса" (Table Mountain). 528 хектара, от които култивирана градина 36 хектара. Направена и управлявана така, че освен ботаническа градина да е  - място за пикник, концерти, open-air кино, начало на планински преходи, панорамна гледка и не само. Ботаническита градина е повече от един парк. Тя е жив музей, съдържа колекции от растения, които са изложени за разглеждане, научни изследвания и обучения. 

Това беше първата ботаническа градина, която посещавах и съдържаше основно видове от региона - много от тях рядки и ендемични. Разпределена на тематични градини, тя включва Финбос Градина (Финбос - малък пояс от храстовидна растителност, разположен в провинциите Западен Кейп и Източен Кейп на Южна Африка), Градина на ароматите, Градина с полезни растения и Градина с растения, които пестят вода. Цикасови растения (голосеменни растения с добре развито изправено дървенисто стъбло и вечнозелени перести, обикновено много твърди и бодливи листа. Както това подсказва и името им, често погрешно се смесват с палмите, които са покритосеменни растения)

 

 

 

 

 

И огромната градина от представитеели на Протея (сладък храст) sugar bush.

Протеята е от семейство розоцветни. В Южна Африка има около 360 вида и 14 рода. Артишокът е представител на Протея растенията.
Родината й е Африка и Австралия. Семейството на протеята е разнообразно-от пълзящи до малки храсти с височина 80 см.
Листата са твърди, разнообразни по форма и големина, които събират добре водата. У някои видове протея има така наречените органи-резервоари, които се намират под земята и служат за събиране на водата, и съхранение на влагата. Това обяснява, защо протеята живее добре в региона на Кейп Таун, където водата е в ограничени количества и преобладава сух климат. Имат силен аромат и съдържат много сладък сок, от който се възползват някои птици.

Също популярна е Protea repens, която е символ на Южна Африканска Република.

 

 

 

 

 

 

Бихте ли си сложили парфюм, който мириче на листата на горския смърф (вид цъфтяща мента)

На друго място беше показвано на различни видове растения чай, и дървета, чиито клонки се ползват за миене на зъбите Miswak. 

Цикасови растения

Друга забележителност на този парк е "tree canopy" - мост-пътека, който се вие, като змия, и дава възможност да разгледаме горната част на клоните на дърветата, и да наблюдаваме как се развиват там и какви птици ги населяват. Дълъг е 130м, и в най-високите си части стигащ до 12 метра, беше истинско удоволствие да се разходи човек по него. 

 

Освен голямото разнообразие на растения, градината е дом на голям брой видове птици, насекоми, костенурки и други. Има повече 125 вида забелязани. Достатъчно, че дори на хора, които животните им са по-интеренси от растенията, да се забавляват с часове там (true personal story). 

 Региона на Кейп Таун e известен с проблеми във водоснабдяването. През 2017 -2018  наличните резервоари с вода минават критично ниво, от тогава са наложени мерки в града, които са спестили доста литри вода, но проблема продължава да съществува.

Това беше първото място, в което съм била и осъзнах какво е да нямаш вода, почти всички обществени батерии не се пуска вода а разпръсната струя вода, с която не се измиваш толкова добре, но пак успяваш да се измиеш. По този повод беше интересна тематичната градина в Кирстенбош - Пестяща вода градина #WaterWise Garden.

Там демонстрират как да се направи такава градина, която хем да е свежа и цветна през годината, хем да изисква по-малко от средно използваната вода за една градина. 

Влизат принципи като подготовка на почвата с мулч, да се направят естествени прегради от дървета храсти, които предпазват от вятър и ерозия на почвата, да се създава сянка, където е възможно, и да се групират растенията спрямо техните нужди за вода. 

 

 

Друга интересна праткика  е , че на входа на парка има цветя на седмицата - които са в цъфтеж, и има техните имена. 

Ето ни и нас с дъщеря ми, която също беше заинтригувана от градината и растенията. Благодаря на всички, които стигнаха до тук.

 

Как да разпознаваме дърветата преди да се разлистят Избрана

Момента, в който реших да пиша тази статия беше преди забраната за разходка из природата. Но все пак, мисля, че би била полезна ако не тази година - догодина.

Пъпките на дърветата винаги са носили радост за нас, че скоро ще свърши зимата и ще се разлистят. Но докато се разхождаме понякога ни е трудно да определим кое е това цвете ако то няма листа (изключвайки лесните като бреза, върба и т.н)

Ето някои от пъпките, които намерих до нашата къща.

А ето няколко други, които взех от подобни статии за разпознаване на дърветата в Англия

 

(1 глас)

Градините на Етрета :: Etretat gardens

 През май месец посетихме Нормандия и няколко от красивите места там. Етретета (Étretat) място известно с белите си скали и каменни арки.

Но не за него днес ще ви разкажа. Като един запален посетител на ботанически и други градини, посетих Jardins d'Etretat.

Направени на хълма, над града още през 1903 години, вдъхновена от Клод Моне (който също е бил и градинар) тази градина не е типичната, зелени лабиринти, статуи и инсталации от съвременното изкуствто са преплетени.

През 2016 година, се възстановява и отваря врати за посетители, също тогава градините са установили партньорство с нов бизнес контакт, събирач на модерно изкуствто. 

Градината на емоциите  е изпълнена със символа на градините, лица изразяващи емоциите ни, лежащи между зелените храсти.

 


Зен градината, според която философия градината представлява хармонията между човека и природата, има звукова инсталация по идея на Gesamtkunstwerk.

Една малка "Алиса" (Леа) в лабиринтите

 

Модерните растения за отглеждане :: Trendy houseplants Избрана

Последните няколко години аз, a и вие може би сте забелязали, колко е "модерно" да имаме растения у дома, на терасата, на бюрото...

Точно тази мода съвпада с моите желания за по-красив и приятен заобикалящ ни свят.

А ето някои от най-често показваните растения, някои от които се оказват доста лесни за гледане:

Замиокулкас Замиофолия  (Замио или ЗЗ). Познато е също като Дърво на желанията и Растение на вечността. Идва от Африка и впечатлява с тъмнозелени, симетрично разположени листа. На височина достига средно до 1м. 

 

Monstera Deliciosa (На български Монстера или филодендрон) е почти неунищожима: понася течения, застудяване и е подходяща за начинаещи цветари. Живее дълго и най-често бива елиминирана не защото е в лошо здраве, а защото се е разраснала прекалено много. Монстерата произхожда южно от Мексико, Панама. Характерно за листата, е че всяко е уникално. 

Много често съм забелязвала смокинови листа, дори опити за гледане на декоративни смокини вътре, но явно наличието им по улиците на България, ме кара да мисля, че няма нужда от такива начинания, поне не за нашите ширини.

Та ето няколко не толкова популярни растения, които също се гледат сравнително лесно. 

Asparagus densiflorus африканско цвете, което освен името има общо със зеленчука аспержи. Рапространен е още един вид аспарагус - Asparagus aethiopicus

 

 

А ако и вие като мен сте с дом с малко светлина, можете да наблегнете на:

Адиантум (Maidenhair fern, Венерини коси) Много нежно цвете, което помня още от дома на баба ми,  но изискващо често поливане. 

Sansevieria_trifasciata (Змийско растение)

via {gardenista}

 

(1 глас)

Ботаническа градина Борика :: Botanical garden Borica

Да, да въпреки скорошната мода да се снимаме с кактуси и сукулентни растения и да споделяме със света, смея да твърдя, че любовта ми към тези места е доста преди това.

От три години има ботаническа градина в с.Борика, един прекрасен повод за разходка от ранна пролет до късна есен. Само на 40 мин от София, и 15 минути отбивка от магистрала Тракия. 

В градината има чилийски бор, цветето Кралицата на прерията; отровни растения; две езерца с лилии, рибки, водни кончета и жаби; кошери с пчели.

Има нова част на градината, в която собственикът ни обясни, как е използвал опита си и налични растения за да има постоянно цъфнали цветя във всеки сезон от годината.

  • 0
  • Написана от

Еднакви интериори на различна цена :: Similar interiors for different price

 
 
 
Тези, които са чели идеен дом преди години, сигурно си спомнят за еднаквите интериори с различни цени. Дъллго време издирвах из скандинавските и др. сайтове подобни картинки и все не попадах на нови. Не са толкова трудни за познаване, но пък ми харесва как се представя нагледно, че интериорът не е задължително да струва цяло състояние.
 
Gissa vilken kontor som är lyxigast!
Вие как мислите? интериора в ляво или в дясно е по-евтин?
 
For those of you who have read ideendom since years, maybe remember the articles Cheap-Expensive.
Several years later I was searching scandinavic sites for similar pictures, but there are not a lot. 
If you have a design eye, it will be easy for you to guess which is more cheap/expensive, but for me it is a pleasure to see how many alternatives we have in furnishing our homes.
Enjoy :-)

Няколко идеи за засаждане на дребни растения :: Some ideas for planting small plants

Пластмасовите саксии не са толкова хващащи окото, колкото керамичните, макар и по-практични през студените сезони. 

Керамичните пък са по-скъпи....

Ето няколко идеи да ги заменим с ежедневни обекти, като чаши, аквариуми, купи, мензори, бурканчета от кисело мляко, както в моя случай.  

Photos and ideas via marieclaire and ideendom 

Plastic containers are not so eye catching as ceramic ones. The ceramic on their side are nice touch, but on bigger price, for small plants like succulents or cacti can be planted on everyday glass objects like Teapots, aquariums, glass bottles, candles, glasses, bowls, carafes, measuring glasses or yogurt jars as in my case. 

Абонамент чрез RSS