Log in
updated 9:17 AM EEST, Mar 29, 2021

Всички

Всички

Всички (2)

Що е то салфетна техника?

   За Коледа решихме с колегите да си разменяме подаръци. Имаше идея ако някой има желание - да направи нещо сам. Реших, че трябва да се опитам да направя нещо символично. Подарих на Катя подложка за топли яденета, и дъсчица, декорирана от долната част. Това не е първото нещо, което правя с тази салфетна техника. Много хора ме попитаха как се прави и реших да опиша.Според wikipedia Decoupage (или découpage) е изкуството да декорирате обект, като му залепяте изрезки от шарена хартия  в комбинация с някакви специални боядисващи ефекти или позлатяване. Названието произлиза от френската дума "couper", означаваща изрязвам. 
Най-общо - обекти от сорта на малка кутиийка или част от мебел се покриват с изрязaни мотиви от списания, салфетки или от произведени за тази цел хартии. След това се покрива с лак и то многократно, докато престанат да се виждат контурите на картинката и тя започне да изглежда, като нарисувана или инкрустирана. Обикновено се полагат 30-40 слоя лак и после готовото изделие се полира. Това е традиционна японска техника пренесена в Европа през 18 век.
В наши дни за декупаж може да се използва най-горния слой на салфетка. Изрязва се желания мотив, залепя се за повърхността със специално лепило, и отгоре се лакира до желания слой лак. Позволява декориране на мебели, стени, керамика и порцелан, дърво и дори плат.

За съвети и откъде да си набавите материали прочетете по надолу.

Поставка за баня

Това е подарък изненада, който подарих на коледа,
Поставката е от Икеа - BEKVAEМ.

Бях я боядисала с лак и първоначално, тъй като исках да я използвам за друго,
но реших да направя този подарък и се започна:
импрегнирах дървото, боядисах я в бяло и 
нанесох изрязаните лалета от салфетка.

 

 

 

                                  
   

Подаръка вече е подарен и дори монтиран в банята:

                                      

 

 

 

Абонамент чрез RSS