Log in
updated 2:58 PM EEST, Jul 15, 2024

Отгледай сам

Ботаническата градина в Оксфорд :: Oxford botanical garden Избрана

Градинарството е популярно хоби в Обединеното Кралство. Не само, че го практикуват като хоби, и посещават градини, но също така отварят частните си градини за публични посещения, през схемата на националните градини. Това занимание е станало особено популярно след Ковид и локдауните. 
След запитване се оказва, че има заинтересувани от всички възрастови групи от 16 до над 55г. Като се забелязва насладата от градинарството да се засилва с годините. 

При последното ми посещение в Англия, не успях да видя някоя от най-популярните и/или частните градини, но посетих Оксфордската ботаническа градина ( била съм в  дузина ботанически градини по света, от всяка има нещо, което да ме впечатли, а и да науча ( например Ботаническата градина в Кейп Таун )
Оксфордската се оказва най-старата в Англия. 

Посрещна ме този симпатичен плакат с нейната история - Създадена, като градина по физика, за изследване на медицинските растения, тя има над 6000 видове използвани за обучение, изследване и запазване.
От медицина до джин, от Южна Африка до Япония, най-големите водни лилии до най-малките алпийски цветя. 

Градината има няколко основни части - парници, градина между стените и долна градина. В централната градина между стените - е разделена на:
Медицински растения - използвани за различни заболявания, като някои от растенията са -

  • Подходящи за директно използване като лекарство
  • Синтетично модифицируеми да осигурят клинично лекарство
  • Стартова точка за откритите на лекарство

Taxonomy лехи - градина за идентифициране, класифициране и наименоване на растенията.  
Географски лехи - състои се от 6 колекции, всяка представяща различен географски региони с разпрстранение на растения

  • Средиземноморския басейн
  • Южна Африка
  • Южна Америка
  • Нова Зеландия
  • Япония

Лехите полазват адаптирането на растенията по различните региони спрямо явленията в околоната среда. Например, много от растенията в Средиземноморите са със силно ароматни, плътно разпределние с  листа и съдържащи етерични масла. Тези свойсват са адаптация към засушаването, предпазващо загуба на вода от растенията. А растение в Нова Зеландия расте с листа разположени на зиг заг, което се смята за адаптация от изяждане от вече изчезнала птица Моа.

Редом с паразитни растения, лечебни, декоративни, дървета на 600г. С корени като човешко тяло Мандраголата, е известна с митичните си значение. Например  в Хари Потър - след като бъде откъсната издава звуци, който никой не може да преживее. В миналато са я смятали за афродизиак, но спрямо последни изследвания тя е халюциноген. Става дума за  зеленото растение от последния ред най-ляво. 

 

(1 глас)

Как да разпознаваме дърветата преди да се разлистят Избрана

Момента, в който реших да пиша тази статия беше преди забраната за разходка из природата. Но все пак, мисля, че би била полезна ако не тази година - догодина.

Пъпките на дърветата винаги са носили радост за нас, че скоро ще свърши зимата и ще се разлистят. Но докато се разхождаме понякога ни е трудно да определим кое е това цвете ако то няма листа (изключвайки лесните като бреза, върба и т.н)

Ето някои от пъпките, които намерих до нашата къща.

А ето няколко други, които взех от подобни статии за разпознаване на дърветата в Англия

 

(1 глас)

Модерните растения за отглеждане :: Trendy houseplants Избрана

Последните няколко години аз, a и вие може би сте забелязали, колко е "модерно" да имаме растения у дома, на терасата, на бюрото...

Точно тази мода съвпада с моите желания за по-красив и приятен заобикалящ ни свят.

А ето някои от най-често показваните растения, някои от които се оказват доста лесни за гледане:

Замиокулкас Замиофолия  (Замио или ЗЗ). Познато е също като Дърво на желанията и Растение на вечността. Идва от Африка и впечатлява с тъмнозелени, симетрично разположени листа. На височина достига средно до 1м. 

 

Monstera Deliciosa (На български Монстера или филодендрон) е почти неунищожима: понася течения, застудяване и е подходяща за начинаещи цветари. Живее дълго и най-често бива елиминирана не защото е в лошо здраве, а защото се е разраснала прекалено много. Монстерата произхожда южно от Мексико, Панама. Характерно за листата, е че всяко е уникално. 

Много често съм забелязвала смокинови листа, дори опити за гледане на декоративни смокини вътре, но явно наличието им по улиците на България, ме кара да мисля, че няма нужда от такива начинания, поне не за нашите ширини.

Та ето няколко не толкова популярни растения, които също се гледат сравнително лесно. 

Asparagus densiflorus африканско цвете, което освен името има общо със зеленчука аспержи. Рапространен е още един вид аспарагус - Asparagus aethiopicus

 

 

А ако и вие като мен сте с дом с малко светлина, можете да наблегнете на:

Адиантум (Maidenhair fern, Венерини коси) Много нежно цвете, което помня още от дома на баба ми,  но изискващо често поливане. 

Sansevieria_trifasciata (Змийско растение)

via {gardenista}

 

(1 глас)

Как да отлгедаме хортензии от изрезки :: How to grow hydrangea from cuttings Избрана

След като напролет опрапастих моите хортензии, с идеята да ги размножа, може би ще е полезна тази статия как да размножите вашите хортензии.

Ето ги моите през някоя от миналите години:

Тази година сигурно някои са видели снимките тук, така и не цъфнаха, след като им отрязах пъпките. Та по същество, ето няколко метода за размножаване:

1. Селектирайте вашите изрезки от хортензията, като спазвате следните съвети:

 - почистете почвата от стъблото от пръст или други . 

 - изберете нецъфтящо стъбло с  2 до 3 чифта листа. Важно е да изрежете близо до основата на растението, тъй като дървесните изрезки ще произведата повече корени. 

 - уверете се, че изрезката е поне 12 до 15 см дълга. 

 - изрезките направете рано сутринта, и когато цветето е полято.

2. Подгответе саксии за вашите изрезки, използвайте почва, която има 1 част торфен мъх 1 част пясък или вермикулит. 

- Навлажнете почвата основно, да не остават сухи площи в нея. 

- Отрежете изрезките поне 5 см, под възел за листо. 

- Махнете излишните листа, махнете листата под най-горното листо, внимавайки да отрежете  над възел за листа. Махането на тези листа подтиква растението да развие повече корени. 

- Отрежете наполовина най-горните листа, както е показано на картинкаа по-долу, въпреки, че е опционално, това също подпомагало бързото развитие на коренната система.

- Поставете долния край на изрезките в хормон за корени (не ми е познато това какво представлява). В статията се твърди, че корени ще има и без него, но той също подпомага корените да се развият по-бързо.

- оставете изрезките да се вкоренят около 2-3 седмици, в зависимост от температурата и влажността. Сложете ги навън ако е топло времето - между 15 - 27 градуса, и са на завет, в противен случай ги приберете вътре.

- Поддържайте почвата мокра, но не преполивайте. 

 

3. Размножаване от самия храст.

- наклонете някое от стъблата надолу така, че да допре почвата, и подпрете с камък или тухличка. 

- поливайте

- след време проверете дали има корени в почвата, ако не пробвайте пак с горната техника.

- отрежете растението от корена майка. и внимателно разделете корените

- засадете на новото място.

4. Размножаване, чрез изрезки във вода

Махнете излишните леста от стъблото. Изрезката трябва да е поне 12 см, и такава без цветове или пъпки. Изрежете основните листа, Изрежете най-горното листо на половина. 

- Сложете в стъклена ваза за да виждате как се появяват корените

- сменяйте често водата

Аз мисля да пробвам, поне последния метод....

For English go to WikiHow

 

(0 гласа)

Портативна градина в Берлин :: Berlin's portable garden Избрана

След като въздушните нападения са разрушили търговската зона около Мориспплац, по време на Втората световна война. Няколко десетилетия пространството е събирало боклуци, докато през 2009, не се превръща в градина.

Неправителствена компания Nomadisch Grun, са взели право да стартират почистване на боклуците. Сега оазис наречен Prinzessinnengarten - градината на принцесата, е популярна дестинация в центъра на Берлин, със собствено кафе, тоалетни и бар, всичко направено от палети, модерна площадка за деца, построена от метал и дървени остатъци.

Плодове, зеленчуци и цветя растат в преносими контейнери, всичко се премества в закрита зала през зимата.  Ето как изглежда:

 

Организаторите, на тази идея, казват, представете си всяко възможно място в големите градове да бъде използвано за нови зелени простраства, където местните да създават за себе си и останалите свежа и здравословна храна.

А аз си оставам с мечтата за нещо такова в големите бълграски градове, където да можем да се докосваме до земята по-често и където децата, ще могат да опознават растенията дори в градска среда.

Ако има съмишленици къде може да се направи подобно място в София, да ми пишат.

 

via {Gardenista}

(0 гласа)

Някои грешки при отглеждането на подправки :: Some mistakes while growing herbs Избрана

Много от нас искат да имат градинка с подправки под ръка, свежите подправки са един от даровете на лятото, които имаме. Ето някои съвети и често срещани грешки при отглеждането, които на мен ми бяха от полза.

 

1. Грешка -  да ги отглеждате от семена. Ако се опитвате да отглеждате подправки и билки за първи път, по-добре да не се опитвате да отглеждате от семена, а да си купите/вземете от приятел готов разсад. Много неща могат да се объркат, докато отглеждате разсада, и за много начинаещи градинари това е сложна задача. За мен също :-)

2. Грешка - да започнете с неподходящ избор на подправки/билки. Най-лесно се започва с пресния босилек, той е идеален за трениране :-) Расте бързо, и се забелязва веднага, ако не го поливате, също така се възстановява бързо след поливане.Така, лесно ще разбирате от колко вода има нужда.

3. Грешка - поливането на билките, като домашните растения. Домашните растения могат и да се поливат веднъж седмично, докато по-деликатните подправки, изискват по-често поливане, особено лятото.

4. Не ги подрязвате на време и често. Като начинаещ градинар, може да ви изглежда, че малкото растение не е готово за подрязване, но тогава, ще установите, че нямате достатъчно листа. И друг път съм споменавала за босилека и рязането на горните листа и цвета му. Така, отрязаното стъбло няма да расте повече, но ще пусне други листенца, и ще се сгъсти, в противен случай, ще стане висок, ще се изтъни и няма да имате достатъчно листа. Източника на тази статия препоръчват да се подрязва в началото около 7 см над почвата. След като поотрасне може да продължите да подрязвате 7см или ако искате по-скоро да имате свежи листа -  около 4-5 см.

 

5. Да откъсвате листа от долната част на растението е грешно. По-добре е да се късат нежните листенца от по-горе, а ниските да се оставят, защото служели, като слънчеви батерии за растежа на растението.

6. Да се използва почва без хранителните вещества. Изтощената почва изглежда сива. Можете да обогатявате вашата почва с кафе, черупки от яйца, компост и т.н.

7. Ако засаждате вашите растения в градината, проверете всяко от тях как се разраства така, че да не превземат вашата градина. Например ригана.

 

via {skinnygourmet

For English go to skinnygourmet

(0 гласа)

Мобилни приложения за разпознаване на растения :: Mobile applications for plant recognition Избрана

Когато съм сред природата или в градина, често се запитвам какво ли е това растение, а това дърво.

Имам приятелка, която знае повечето заобикалящи ни в България. След като си мислих известно време дали да не направя такова приложение за мобилен телефон, се оказа, че има няколко такива:


iPflanzen

leafsnap

naturegate

1plant

Plantifier

Както е написано в gardenista, Google googles, не помага много в тези случаи за природата, а за сгради паметници и други неща сътворени от хората, а не от природата.

Very often I am asking myself about some plants, trees around me, while I was thinking to create such mobile app, I've found, that there are plenty of such mobile applications.

via {gardenista}

(1 глас)

Няколко съвета за балконската градина :: Some tips for the balcony garden Избрана

Ако вие сте добър градинар, тази статия не е за вас :-) Предварително се извинявам, ако информацията ви се стори тривиална. На мен лично ми е била полезна в даден момент, затова реших да споделя с вас.

Премахвайте сухите листа и прецъфтелите цветове, веднага след като ги видите.

Относно босилека, когато видите оформящ се цвят на върха му (и малко преди това) го откъснете,
така ще можете да хапвате свежи листенца по-често, докато вашия босилек ще се разгръща и ще продължи да е зелен.
Този съвет го зная от моята приятелка Мара. Мерси!


Като отворих тема за босилека, ще спомена няколко билки, които можете да гледате на балкона.

Магданоза трябва да се засажда всяка година.

Подходяща многогодишна подправка е сибирския лук, той има тънка тръбичка, и има лек
лют вкус. Подходящ е за омлети, супи и салати. В средата на лятото, цъфти с лилави цветове, които съдържат семенца. Имам такъв на терасата от 5-6 години.

Саксията в лявата част на снимката.

Тази година за първи път гледах и градинска чубрица. Доста добре се развиваше, но явно трябваше да прочета, кога да я откъсна, за да имам листа за чубрица, сега вече е малко храстче.


За други, които не знаят, събира се преди да цъфне, има по-силен аромат. Тя също е едногодишно растение.

Тези съвети прочетох в книжката Container gardens.

If you are a good gardener and flower grower, this article is not for you :-). I excuse myself for those of you for which this information is trivial. For me personally, it was in help at some point of time. 
Remove all dry leaves and flower blooms as soon as you can. About basil, you should remove its tips when they start to form bloom, in this way it will grow horizontally, and you will have young and fresh leaves.  
If you do want to deal with more culinary herbs here are some more which you can grow yourself.
Parsley is an annual herb, which you have to harvest every year. The same is with Summer Savory, hardy annual, with a bushy nature and spicily flavoured dark green leaves. They are used to flavour fish, meat and soups. The whole bush have to be cut in mid summers, so its leaves are still small and have stronger aroma.

Chives is one of my favorite and easy to grow herbs, I have one since 5 years. It has a grass-like, tubular, mid-green leaves. During early and mid-summer it develops globular heads of rose-pink, starry flowers. The chopped leaves are used to give a mild onion flavour to salads, soups and omelettes.

Most of these advices I've read in Container gardens book.

(3 гласа)
Етикети

Отгледай сам :: Grow it yourself (GIY) Избрана

Отдавна имам идея да споделям интересни идеи за отглеждане и композиране на цветя(билки) в саксия (от няколкото книги, които притежавам).   С тази статия започва нова категория в идеен дом - Отгледай сам.

Не, няма да превръщам сайта в градинарски форум. Просто ще споделям интересни идеи за  комбиниране на цветя в саксии и декорацията на домовете и терасите ни със зеленина.

Повода да се наканя е статията във fixadona относно тяхната версия (фотосесия) за течението Grow It Yourself.

Още през 2008, в Ирландия се създава движение за хора, които искат да споделят съвети как да отглеждат храна в здравословна среда. По-късно през 2010, се създава такова движение и в Австралия. От боровинки до домашни растения - GIY, се превръща в новата мантра за начинаещи и напреднали градинари. 
Сайта на GIY Ирландия.

Styling: Linda Åhman. Foto: Maria Richardsson / Nordic Design Collective.

Since some time ago, I had the idea to include interesting ideas for caring and composing flowers, herbs in containers. I have several books with interesting ideas which I wish to share. With this article I begin new category in Ideendom - Grow it yourself. No, I will not turn the site in gardening forum. I would simply share interesting ideas for combining flowers and using greenery in our home decoration.
The reason to finally start it was the article from fixadona about their version of GIY movement with lovely photo styling session.

In 2008, such movement was established in Ireland, for people which would like to share advices how to produce food in healthier environement. Later it came to other countries. GIY Ireland site.

From blueberries to houseplants ‘grow it yourself’ (GIY) — is the new mantra for both seasoned gardeners and beginners.

(1 глас)
Етикети