Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022
Rossitca

Rossitca

Малка част от Датската архитектура

Скандинавската архитектура няма нужда от представяне. За мен обаче беше приятно да разбера, че не всичко е централизирано около столицата Копенхаген. И макар там да са събрани доста "примери" в архитектурата, се оказа, че и в провинцията също имат доста добри такива.

Покрай посещението на Лего Ленд - и всички придружаващи забавления за малки и големи - сафари парк, въжен парк, Lego house, успяхме да посетим и малкото морско градче Vejle .

Където всъщност се намира една от забележителностите на града - Bølgen ( Вълните). 

Жилищна сграда получила много награди. Има 5 "вълни" - сгради, всяка от които, стигаща до 9 етажа, и предлагаща 20 индивидуакни апартамента. Сградата се наслаждава на великолепно местоположение, на брега на вода с променада в залива на Vejle.  

Сградата е по дизайн на Henning Larsen Architect, които са създатели на Операта в Копенхаген, регионалния археологически музей - Moesgaard Museum, концертната зала Харпа в Рейкявик, за която писах преди 10 години

 

Първите две вълни са завършени през 2009, заради финансовата криза са били спрени, и последните три сгради, са завършени през 2015 до 2018. 

Освен мястото, впечатляващо и интересно беше да наблюдавам "интериора" по терасите. С много усет и удобство.

 

На един хвърлей от сградата вълни от другата страна на на пристанището, се намира Fjordenhus  (къщата във Фиорда) 

Тази знакова сграда от брега на града е дело на датско-исландския архитект Олафур Елиасон, тя се намира в басейна на пристанището. Главен офис на Kirk Kapital A/S (фирма за инвестиции създадена от един от наследниците на Лего семейството) . Изисикването ктм дизайна са били, да е близо до природата, светлината, времето и сезоните. Използвани са 970000 тухли в 15 цвята. Разпределението на различните цветове тухки е направено дигитално, за създаване на малки арт композиции. Приземния етаж може да се посещава свободно през мост. Геометричните форми са направени от 4 пресичащи се кръга, прерастващи в цилиндри, коисо са кръгли в единия край и елипсовидни в другия. От тези обеми се изрязват частично остъклени отвори с форма на арка. Водата тече през две от стаите на призмения етаж. 

Изкуствито и дизайна се преплитат в тази иновативна сграда, която ангажира постоянен диалог със заобикалящото море. Сградата може да се посещава публично на един от етажите, но аз не бях в час, в който можеше да го направя.  Дори само това, което видях ми донесе удоволствие. Детайли, като лампи, асансоьрни шахти и цялостна визия на сградата ми напомниха на всички детайли, с които Гауди е правил неговите сгради! 

Ето и малка част от жилищните сгради в региона на пристанището, харесваше ми озеленяването около сградите, пешеходните зони, вътрешните дворове, както и интересно използване на ламарина, която се окислява и придава един различен вид на фасадата на сградата.

Сивия цвят на сградите сякаш ми идваше в повече на места, но явно това са сега тенденциите в новите сгради, или поне видях доста такива и не само във Vejle. 

И последно но не по важност бяха сградите на Лего в Билюнд -

Най-знаково за мен беше Lego House - три измерно селище  с пресичащи се и влизащи една в друга сгради и пространства. Дизайнът е бил, да има купчина бели лего части на върховете на които да има вътрешни пространства ( площадки)  до които може да са със свободен достъп по стълби. 

Построена по дизайн на BIG architects, завършена през 2017г. Сградата е буквално манифестация между безграничните възможности на Лего тухличките. През креативността на децата на всички възрасти да създават светове и да ги населяват чрез игра. Това е ролята и на архитектурата тук: да накара хората да си представят нови светове, които са по-вълнуващи и изразени от това, което е било досега.

 

 

И последно най-новата от офис сградите на Лего, която беше тъкмо преди седмици открита ( след 5 години реконструкция). По дизайн на   C.F. Møller Architects, кампуса ще приюти около 2000 колеги. Отразявайки ценностите на Лего компанията: "Въображение, Забава, Креативност, Грижда, Учене и Качество" кампуса е бил с дизай да създаде игрива и приемащата среда за колаборация между работещите. Важна сграда е People House - къщата за хората, концепция с близка колаборация на работещите, която създава пространство за всички колеи да се свържат и да играят по време и след работните часове.

 

Нямаше публичен достъп до нея. Но можете да видите този клип

 

 

 

 

Светът на Банкси :: World of Banksy

През февруари успях да посетя изложбата World of Banksy в Барселона. Бях гледала някои от най-известните му картини/графити, но не бях навлизала надълбоко в смисъла зад много от тях. Също се оказа, че тези изложби не са организирани от него и той не получава пари от тях. Спорен е въпроса, къде отиват доходите от тях, които дори той повдига с някои от рисунките си. 

Докато разглеждах изложбата, си мислих за войната, като акт, като въздействие и т.н. За съжаление само три седмици по-късно си припомних мислите. Лично аз не съм вярвавала, че отново е възможно по този начин да се убиват цивилни хора и да се разбиват домове.

За тези от вас, които не са чували за него, Банкси е псевдоним на базиран в Англия, уличен художник, политически активист и филмов режисьор, чието истинско име остава непотвърдено и е въпрос на спекулации. Активен от 1990-те години, той комбинира черен хумор с графити със специфична техника. Неговата работа, като политически и социален коментар се появява по улици, стени, мостове на много места по света. 

1. Една от често споделяните картини тези дни - е гълъб, рисуван върху сграда във Витлеем, и е често групирана със серии работа поставени на стена Западния бряг ( Палестина) по време  на Посещението на Банкси в Израел през 2005 г.

4. Снимката на младо момиче, прегърнало бомба към гърдите си, е била една от оригиналните произведения още през 2003, където е била репродуцирана на стенав  Източен Лондон. Тя символизира ужаса от войната, до невинността и чистотата на младо момиче - доброто и злото, унифицирани и поставени като въпрос, защо се бием във войната, като може да има МИР около нас. Провокиращи мисленето въпроси. 

5.  Хвърлящия цветя мъж, намира се в Западния бряг ( Палестина) - показваща, хвърлящ цветя палестинец, нарисувана на гараж.

7. "Без игри на топка" първо се е появила в Turnpike Lane, Северен Лондо през 2009, но е премахната през 2013 г. от частна организация, за да я покаже на изложба " Октрадвайки от Банкси", частна колекция от оригинални творби на Бански. Организацията, твърди, че не е направила печалба от изложбата. Същата организация е отоговорна с махането на Банкси Slave Labour, която се е появила през 2012. Банкси е заявил, че няма нищо общо с тази изложба и организация.no links with either the group or the exhibition. Banksy No Ball Games location.

8. Liberte, Egalite, Cable T  интерпретация на историческата картина "Наполеон прекосява Алпите" тази картина е канон  в художествената история на Франция, представяща Наполеон на неговия боен кон превземащ Европа, истински символ на сила и влияние.

С покриването на ездача с неговия шал, Банкси коментира ситуация през 2018, с правителсвото и емигрантските вълни, водещи хората с пропаганда и грешни обещания.
 

 

1. Може би една от най-разпознаваемите изкуства на Банкси, замети го под килима, се намира на стена на Chalk Farm Road, северен Лондон, около 2006г. Тя полазва, цена, облечена като камериерка, която замита мръсотия под покривка с тухлена стена. Тази рисунка, иска да покаже нежелание на западния свят да се занимава с глобални проблени като Спин , епидемии и т.н. 

4. Банкси го е направил отново, с картината под номер 4, той показв адете, което държи пръчка и бяха от горяща гума, намираща се на стена в южен Бристол. 

5. Графити картината е била продуцирана от Бански за да отбележе димантения юбилей на кралицата през 2012 и да покаже как дете работник работи за да продуцира украса от флагове на Великобритания. 

Коледата е дошла рано в Port Talbot, Банкси, е излязал с неговата изложба "Сезонни поздрави", позиционирана на две стени на гараж, първо виждаме, как дете се радва на снега, от другата страна на гаража се вижда, че "снега" всъщност е пепел, от горящ, кош.

Надушващия полицай, се е появила през 2005 на няколко места в Лондон, надушващия полицай всъщност се опитва да подуши линия от кокаин. Опитваща се да покаже, не-етичното поведение, корупция и липса на морал в някои от полицейските служители. Без изненада, това е било премахнато от стените.

Първо се е появила на стената на заведения в Брайтън, Англия през 2004, "Целуващи се полицаи" е била отново в целта срещу полицията, както и към хомофобията. Може би е избран Брайтън заради най-голямата гей популация. Премахната е през 02.2014, тъй като е имало няколко вандалски изпълнения към нея. След това е продадена на частен купувач в Маями, за сума, която се смята, че е била половин милион долари.

Голия мъж, картина от Бански, на стента на клиника за сексуално здраве. Тъй, като в била подкрепена, градския съвет се съгласява тя да остане.

Banksy The Walled Off Hotel

Банкси е отворил нов хотел, който се намира на 4 метра от стената, построена от Израел през 2002. Намиращ се на западния бряг, The Walled Off Hotel ( не знам как да го преведа на български)  e заобиколен от стената, проекта е бил изграден за две години, и се надява да научи хората за Палестина. 

 

 

 

Безспорно най-значимата картина на Банкси, се е появила на южния бряг в Лондон през 2002. Думите " Винаги има надежда" са написани отзад на ммалко момиче, което се вижда да докосва балона във формата на сърце. Интензивен дебат се е водил през годините относно истинското значение на  произведението, с много идеи като любов, невинност и надежда.

Интересна е историята на тази версия на  картина, която е напечатана: 

През 2018, рамкирано копие на картината изнендаващо се разрязва по време на търг, с механично устройство, което Бански скрива в картината. Той потвърждава, че е отговорен за разрязването и дава алтернативно име Любовта е в кошчето. Сотби казва, че е първата работа в историята, която е създадена по време на търг на живо ! :-)

via https://www.canvasartrocks.com/blogs/posts/70529347-121-amazing-banksy-graffiti-artworks-with-locations

 

Другата архитектура в Барселона :: The other view of architecture in Barcelona

Моята, и може би на повечето хора, асоциация с Барселона е архитектурата на Гауди - Каталанска модернистична. Той не е единствения творец за това време, но със сигурност е най-яркия пример за архитект от тези години.

Барселона се развива и в още много посоки, като архитектурни стилове след Гауди. През Рикардо Бофил Леви, с неговите утопични жилищни композиции ( Waldern 7), Мис ван дер Рое, до мозаечния покрив на пазара Санта Катерина - Енрик Миралес, Бенедета Таглиабу и Жан Нувел с Torre Abgar.

 

Не успях да посетя Waldern 7, понеже е извън града, а и посещения вътре не се предлагат в момента. 

Пазара Encants Barcelona е уникална комбинация от магазини, щандове и места за търгове, където може да се намерят модни, и не толкова модни, дрехи, текстил,  ретро предемети и антики.

Много приятни и интерени гледки се образуваха от огледалния таван. Архитекитите на пазара са искали да избягат от дизайна на сграда с много етажи по подобие на търговските центрове. Вместо това, площата била дизайната с различни наклонени равнини пресичащи се и генериращи безкраен цикъл от сергии и малки магазини. Различните нива на улиците дават достъп до различни начини на стигане до пазара.

Agbar tower - е небостъргача, по дизайн на френския архитект Жан Нувел. Символ на модерното лице на Барселона и урбанистичното обновление на El Poblenou района в града. Архитектът казва, че за дизайна се е вдъхновил от близката планина Montserrat, както и от подобни форми в Саграда Фамилия. 

Едно от най-забелязващите се неща на кулата е нощното осветление, което използва 4,5000 LED лампи за да продуцира над 16 милиона цвята по повърхността на сградата.  Друга впечатляваща система на сградата е тази за контрол на температурата. С информация получена от сензори, се регулира отварянето и затварянето на щори по фасадата. 

 

 

Дизайн музея на Барселона е дело на  MBM Architects. Новата сграда е доста компактна и с форма на несиметрична кутия, покрита с цинкови панели .

Пазара Санта Катарина с мозаечния покрив, вдъхновен от цветовете на плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите в Испания.

Германският павиолион по дизайн на Мис Ван дер Рое. 

Музея на науките, е място за няколко поколения, не само за деца и ученици. Модерната сграда, свързана със стара такава, амазонско дърво в началото на музея. Обсерватория, зелени стени. И още много ви очакват там. Място, което не бих пропуснала. 

 

 

 

Направи си сам стойка за сладки :: DIY Cake stand

Проекта "направи си сам стойка за сладки и други неща", бях планирала преди поне 10 години :-) Вдъхновена от множеството комплекти, които се продават за целта в Etsy. Първо исках да използвам стари чинии, но за годините така и не успях да намеря подходящи размери, стил и т.н.

Преди седмица подреждах вкъщи и видях отново комплектите, след това видях в Лидл подобни стойки, не много красиви, и реших, че е време да осъществя моята идея. Попаднах на магазин за втора ръка декорации и порцелан в София. Тъкмо бяха получили този комплект английски сервизи, не се двуомих :) 

Майка ми има подобен сервиз напомня ми на детството ми, стила на тези чинии ми хареса, че има кривина във формата, и отделно всеки размер чиния е с различен замък от Англия - "Old Britain Castles".

В комплекта, който бях закупила имаше специална бургия за пробиване на чиниите. Ние не забелязахме това, и мъжът ми закупи бургия за порцелан, с бавни движения на дрелката и с вода се пробиха подходящите дупки и не се напукаха чиниите. И така с помощта на мъжа ми, този проект вече е реалност, остава да направя кексчета!

 

 

Изоставени места

Когато бях дете, в малкия град, в който израснах имаше изоставен театър. В него можехме да влизаме през малко прозорче на височина 1.50.

Вътре всичко скърцаше, имаше не една опасност пред нас, но редовно влизахме и разглеждахме изоставените столове, сцена и т.н. Родителите ми бяха играли на тази сцена, бях чувала много разказа за концерти там, и само си представях как е бил пълен с емоции и настроение.

За радост този театър го възстанови частна фондация, и днес има своя втори живот.

Попаднах на сайта на французите Ив Маршан и Ромен Мефр, едни от най-големите имена във фотографията на изоставените места.

Работата им представлява сериозно изследване на теми като ефектите на индустриализацията върху архитектурното наследство.

Снимат Детройт, японския остров Гунканджима.

Интересни са също техните проекти на изоставени театри - някои от тях използвани днес за магазини, спортни зали, гаражи и т.н.

И част от последния им проект относно вътрешни дворове в Будапеща - за радост на окото не в руини :-)

photos: marchandmeffre

via: vijmag.bg

 

Направи си сам: Стена с подправки :: DIY: Chalkboard wall for spices

В къщата ни извън града, имам доста по-удобна кухня от тази в града. Намирам си различни оправдания да я направя по-различна от каталога на ИКЕА (дори неговото ниво не съм стигнала).

Та така се зароди идеята да направя една от стените в такава за подправки, хареса ми тази бърза за осъществяване идея с боя за черна дъска, етажерки от ИКЕА и маркери за писане на черната дъска.

От доста години "Направи си сам" проектите ми бяха застинали (не искам да обвинявам децата за това, но съвпадат с тяхната поява). Но този бърз проект, беше наистина изненада и за мен. Най-много време ми отне да закупя боята :-) и да измисля как точно да напиша подправките и дали да има някакви рисунки. В началото беше бяла стена с една етажерка, която много бързо стана черна :-) и добавих втора етажерка

 

И надписаната версия ;-) чака около седмица, докато измисля и се престраша да почна да рисувам. За надписите използвах, течна писалка за надписване на дъски, която бях поръчвала преди време от Aliexpres. Това, което забелязах, е че остават разни следи, след като се опитвах да коригирам някои от надписите си. Но все пак е доста по-удобно за писане от тебешир.

 

 

 

Как се отразяват новите мерки и начин на живот на интериорния дизайн

Откакто започна изолацията през март миналата година, и се увеличи стоенето ни по домовете, се усещам как постоянно искам да променя нещо, да подобря, да направя по-приятен дома ни. Ех, почти нищо не съм успяла да изпълня от желанията си, но мечтата за нещо по-добре ме държи :-)

Интериора и домашния уют станаха по-важни за доста от нас, които иначе избягвахме от домовете си. Поне нашето семейство, беше основно в делнични дни вечер у дома, и не всяка делнична вечер. 

Попаднах на интересна статия по този повод, как се е отразило на интериорния дизайн и част от изводите на авторката съвпадат с моето усещане, ето някои от тях:

Започнахме да искаме нашите пространства да се многофункционални

За работа от дома, преподаване от дома, учене от дома, се изостри нужда от работни пространства. По време на дистанционното обучение съм чувала от приятели, че им се налага да ползват и най-малките помещения, като тоалетна или баня ;)

 

via {sklada.bg}

Правим дизайна повече за себе си и нашите семейства 

via {sklada.bg}

 

 Правим по-обмислени покупки

Купуването на мебели онлайн допринася куп предизвикателства и неизвестности. Особено с големите неща за дома, като дивани, маси, спални. 

 Правим повече усилия в посока да използваме наличните неща

Това забелязвам при мен от няколко години назад - не толкова в посока reduce, reuse , recycle. Просто в един момент домът ни се напълни толкова, че нямаше място за поредната вазичка, картина или друга красота.

Чувстваме се по-уверени да направим нещо сами 

Имам личен пример в тази посока, по време на дългия престой в домовете ни, наши приятели купиха за децата си т.нар. триъгълник на пиклер, който не беше толкова скъп за да си го позволим, но съпругът ми реши, че ако го направи сам, ще бъде по-голямо и с повече различни възможности за конфигурации. И така след няколко седмици рязане, полиране, лакиране, нашите деца се сдобиха с такъв триъгълник, както и с допълнение към площадката им на двора на вилата.

за съжаление, не е най-добрата снимка.

 

Имаме повече изисквания към външните ни пространства

 

Все повече срещам снимки на българи с уютни тераси, балкони, градини. Трябва някой ден да направя колекция от най-впечатляващите.

А дворовете са изпълнение с цветя от ранна пролет до късна есен. Чакам с нетърпение резултата от моите 150 луковици засадени на извънградската ни къща.

На същото място през лятото имаше краставици, домати, подправки и рози.

 

Купуваме от малки бизнеси и търсим нови такива през цялото време

 

Може би сте попадали на много такива групи - някои в подкрепа на родители с деца с проблеми(Купи подарък от майка на дете с увреждане), други на професионални художници и творци, които в тези дни не могат да продават както преди в галериите - Купи изкуство, подкрепи художник.

 

Освен да пожелая на всички: Здраве. Свобода. Спокойствие. Солидарност. Щедрост. Благодарност. Гостоприемство. Наслада. Мяра. Отговорност. Възможност да създаваме и опознаваме. Усещане, че не сме сами. 

Хубава година! 

 

Апартамент в София на студио Don't DIY :: Apartment in Sofia from Don't DIY studio

Този 100кв.м. апартамент е работа на студио DontDIY, намира се в блок от 70-те години, на висок етаж с добра гледка. 

Харесаха ми цветовете, мебели и различните текстури и цветове в подовите настилки, особено циментовата линия из част от апартамента.

 

via DontDIY

  

Ботаническа градина Кирстенбош :: Botanical garden Kirstenbosch

Когато отида на някое място, почти винаги търся да посетя ботаническата градина... имам и доста пропуски разбира се.

Информацията за ботаническа градина в Кейп Таун ме изненада приятно - една от 10-те най-красиви ботанически градини, създадена с мисията да съхрани уникалната флора на страната и по-специфично - да покрива всички биоми на южната част на континента Африка.

Впечатляващо е самото място - разположена на източните склонове на планината "маса" (Table Mountain). 528 хектара, от които култивирана градина 36 хектара. Направена и управлявана така, че освен ботаническа градина да е  - място за пикник, концерти, open-air кино, начало на планински преходи, панорамна гледка и не само. Ботаническита градина е повече от един парк. Тя е жив музей, съдържа колекции от растения, които са изложени за разглеждане, научни изследвания и обучения. 

Това беше първата ботаническа градина, която посещавах и съдържаше основно видове от региона - много от тях рядки и ендемични. Разпределена на тематични градини, тя включва Финбос Градина (Финбос - малък пояс от храстовидна растителност, разположен в провинциите Западен Кейп и Източен Кейп на Южна Африка), Градина на ароматите, Градина с полезни растения и Градина с растения, които пестят вода. Цикасови растения (голосеменни растения с добре развито изправено дървенисто стъбло и вечнозелени перести, обикновено много твърди и бодливи листа. Както това подсказва и името им, често погрешно се смесват с палмите, които са покритосеменни растения)

 

 

 

 

 

И огромната градина от представитеели на Протея (сладък храст) sugar bush.

Протеята е от семейство розоцветни. В Южна Африка има около 360 вида и 14 рода. Артишокът е представител на Протея растенията.
Родината й е Африка и Австралия. Семейството на протеята е разнообразно-от пълзящи до малки храсти с височина 80 см.
Листата са твърди, разнообразни по форма и големина, които събират добре водата. У някои видове протея има така наречените органи-резервоари, които се намират под земята и служат за събиране на водата, и съхранение на влагата. Това обяснява, защо протеята живее добре в региона на Кейп Таун, където водата е в ограничени количества и преобладава сух климат. Имат силен аромат и съдържат много сладък сок, от който се възползват някои птици.

Също популярна е Protea repens, която е символ на Южна Африканска Република.

 

 

 

 

 

 

Бихте ли си сложили парфюм, който мириче на листата на горския смърф (вид цъфтяща мента)

На друго място беше показвано на различни видове растения чай, и дървета, чиито клонки се ползват за миене на зъбите Miswak. 

Цикасови растения

Друга забележителност на този парк е "tree canopy" - мост-пътека, който се вие, като змия, и дава възможност да разгледаме горната част на клоните на дърветата, и да наблюдаваме как се развиват там и какви птици ги населяват. Дълъг е 130м, и в най-високите си части стигащ до 12 метра, беше истинско удоволствие да се разходи човек по него. 

 

Освен голямото разнообразие на растения, градината е дом на голям брой видове птици, насекоми, костенурки и други. Има повече 125 вида забелязани. Достатъчно, че дори на хора, които животните им са по-интеренси от растенията, да се забавляват с часове там (true personal story). 

 Региона на Кейп Таун e известен с проблеми във водоснабдяването. През 2017 -2018  наличните резервоари с вода минават критично ниво, от тогава са наложени мерки в града, които са спестили доста литри вода, но проблема продължава да съществува.

Това беше първото място, в което съм била и осъзнах какво е да нямаш вода, почти всички обществени батерии не се пуска вода а разпръсната струя вода, с която не се измиваш толкова добре, но пак успяваш да се измиеш. По този повод беше интересна тематичната градина в Кирстенбош - Пестяща вода градина #WaterWise Garden.

Там демонстрират как да се направи такава градина, която хем да е свежа и цветна през годината, хем да изисква по-малко от средно използваната вода за една градина. 

Влизат принципи като подготовка на почвата с мулч, да се направят естествени прегради от дървета храсти, които предпазват от вятър и ерозия на почвата, да се създава сянка, където е възможно, и да се групират растенията спрямо техните нужди за вода. 

 

 

Друга интересна праткика  е , че на входа на парка има цветя на седмицата - които са в цъфтеж, и има техните имена. 

Ето ни и нас с дъщеря ми, която също беше заинтригувана от градината и растенията. Благодаря на всички, които стигнаха до тук.

 

Как да разпознаваме дърветата преди да се разлистят

Момента, в който реших да пиша тази статия беше преди забраната за разходка из природата. Но все пак, мисля, че би била полезна ако не тази година - догодина.

Пъпките на дърветата винаги са носили радост за нас, че скоро ще свърши зимата и ще се разлистят. Но докато се разхождаме понякога ни е трудно да определим кое е това цвете ако то няма листа (изключвайки лесните като бреза, върба и т.н)

Ето някои от пъпките, които намерих до нашата къща.

А ето няколко други, които взех от подобни статии за разпознаване на дърветата в Англия

 

Абонамент чрез RSS