Log in
updated 6:59 AM EEST, Apr 4, 2019
Rossitca

Rossitca

Портативна градина в Берлин :: Berlin's portable garden

След като въздушните нападения са разрушили търговската зона около Мориспплац, по време на Втората световна война. Няколко десетилетия пространството е събирало боклуци, докато през 2009, не се превръща в градина.

Неправителствена компания Nomadisch Grun, са взели право да стартират почистване на боклуците. Сега оазис наречен Prinzessinnengarten - градината на принцесата, е популярна дестинация в центъра на Берлин, със собствено кафе, тоалетни и бар, всичко направено от палети, модерна площадка за деца, построена от метал и дървени остатъци.

Плодове, зеленчуци и цветя растат в преносими контейнери, всичко се премества в закрита зала през зимата.  Ето как изглежда:

 

Организаторите, на тази идея, казват, представете си всяко възможно място в големите градове да бъде използвано за нови зелени простраства, където местните да създават за себе си и останалите свежа и здравословна храна.

А аз си оставам с мечтата за нещо такова в големите бълграски градове, където да можем да се докосваме до земята по-често и където децата, ще могат да опознават растенията дори в градска среда.

Ако има съмишленици къде може да се направи подобно място в София, да ми пишат.

 

via {Gardenista}

Един дом в Бургас :: Bulgarian home in Burgas

Днес ще ви представя дома (kolibkata) на Мими. Тя живее в Бургас и с много усет и старание е превърнала един панелен апартамент, в уютно, релаксиращо и удобно място за живеене. От снимките си личи, че Мими изпипва всичко, до най-малкия детайл. И въпреки, че в нейния блог казва, че в началото на всеки ремонт няма идея как ще приключи, гледайки снимките изглежда, че всичко е направено с голям размах и планове :-)

Ето какво пише Мими, за собствения и дом:

Често ми казват – „Ама, то не прилича на панел!” – аз пък се чудя на какво точно трябва да прилича един панел /впрочем панелните апартаменти не са толкова лоши, поне според мен/...не е ли както си го направиш сам...?
И така де, преди повече от 10 години станахме горди притежатели на мъничко жилище в покрайнините на Бургас. Като за начало бутнахме две-три стенички, поразрушкахме малко, сменихме дограми, подове, вапцахме стените в бяло и...започна се – мебели /по това време не се намираха особено лесно качествени/, аксесоари...Да де, ама в един момент го погледнах с очите на страничен наблюдател и...не ми хареса...уж всичко ново, модерно за времето си, хубаво, а нещо...Точно в този момент ми стана ясно, че не го ли декорирам, както аз си знам, няма и да ми хареса...И като се започна, не е за разправяне просто. Почти всичко, свързано с декорациите си правя сама, като се старая да не влагам и много средства за радост на половинката. 
Хайде и малко снимки сега към днешна дата. Променям дребните детайли според сезони и настроения и това определено ме зарежда. Обичам я тази колибка, толкова я обичам, че наскоро и посветих и блог - kolibkata.blogspot.com.

 

Последните сники са от токущо завършения ремонт на спалнята в апартамента, на блога на Мими, можете да видите повечe подробности, като направата на лампата, пребоядисването на мебелите в бяло, и на нощните шкафчета с ноти. 

Много обичам снимките преди и след:

За повече подробности: kolibkata

Today I am showing you the home (kolibkata) of Mimi. She lives in Bulgaria/Burgas, with a lot of efforts revamped this panel living home in stylish, cosy and relaxing place for living. From the photos, one can see that she is perfectionist, and has dexterous hands. Although she is saying that in the beginning of every renovation she does not have a concept, it looks like she is a good planner and has big imagination. For more information and pictures you can visit her blog 

 

Някои грешки при отглеждането на подправки :: Some mistakes while growing herbs

Много от нас искат да имат градинка с подправки под ръка, свежите подправки са един от даровете на лятото, които имаме. Ето някои съвети и често срещани грешки при отглеждането, които на мен ми бяха от полза.

 

1. Грешка -  да ги отглеждате от семена. Ако се опитвате да отглеждате подправки и билки за първи път, по-добре да не се опитвате да отглеждате от семена, а да си купите/вземете от приятел готов разсад. Много неща могат да се объркат, докато отглеждате разсада, и за много начинаещи градинари това е сложна задача. За мен също :-)

2. Грешка - да започнете с неподходящ избор на подправки/билки. Най-лесно се започва с пресния босилек, той е идеален за трениране :-) Расте бързо, и се забелязва веднага, ако не го поливате, също така се възстановява бързо след поливане.Така, лесно ще разбирате от колко вода има нужда.

3. Грешка - поливането на билките, като домашните растения. Домашните растения могат и да се поливат веднъж седмично, докато по-деликатните подправки, изискват по-често поливане, особено лятото.

4. Не ги подрязвате на време и често. Като начинаещ градинар, може да ви изглежда, че малкото растение не е готово за подрязване, но тогава, ще установите, че нямате достатъчно листа. И друг път съм споменавала за босилека и рязането на горните листа и цвета му. Така, отрязаното стъбло няма да расте повече, но ще пусне други листенца, и ще се сгъсти, в противен случай, ще стане висок, ще се изтъни и няма да имате достатъчно листа. Източника на тази статия препоръчват да се подрязва в началото около 7 см над почвата. След като поотрасне може да продължите да подрязвате 7см или ако искате по-скоро да имате свежи листа -  около 4-5 см.

 

5. Да откъсвате листа от долната част на растението е грешно. По-добре е да се късат нежните листенца от по-горе, а ниските да се оставят, защото служели, като слънчеви батерии за растежа на растението.

6. Да се използва почва без хранителните вещества. Изтощената почва изглежда сива. Можете да обогатявате вашата почва с кафе, черупки от яйца, компост и т.н.

7. Ако засаждате вашите растения в градината, проверете всяко от тях как се разраства така, че да не превземат вашата градина. Например ригана.

 

via {skinnygourmet

For English go to skinnygourmet

В Дания със/като местните :: In Denmark like/with locals

Освен с интериора на домовете, скандинавските страни ме привличат с природата, архитектурата, начина на живеене и градския живот.
Наскоро за втори път посетих Копенхаген, този път обаче бяхме приютени от гостоприемните ни домакини - Стийн и Тина.
Всяко място изглежда по друг начин, когато има някой местен с теб.

Не искам да споменавам забележителностите в Копенхаген, които не са малко, но бих искала да споделя с вас този град на велосипедите.

Не случайно е най-добиря град в Европа за велосипедисти:

Ако се чудите: това са паркинги за велосипеди на плажа на Копенхаген.

А Дания също е прекрасно място за консумиране на рибни специалитети. Сигурни не е случайно намирането на един от най-скъпите ресторанти в света Noma. Спечелил две звезди по Мишелин и приза най-добър ресторант в света за 2010, 2011, 2012, 2014. Всъщност мястото на ресторанта ме впечатли най-много в 200 годишни складове на брега на един от каналите в Копенхаген.

photo {worldsbestrestaurants}

А за обикновенните хора, има не лоши рибни ресторантчета в рибарски селища, където също може да се хапне вкусна местна кухня:

Кристиания е известната автономна област, сбирка на хипитата, за съжаление там не  може да се снима, но си струва да се разходи човек, дори ако той идва от България, където така изглеждат много от кварталите.

Не на последно място бих обърнала внимание на дизайна, освен по улиците, домовете, магазините, той е сред хората и във въздуха.

Except for the interior of Scandinavian homes, these countries are attracting me with nature, architecture, way of living and city life. 

Last month I visited Copenhagen for second time, but this time we were hosted from our kind hosts Steen and Tina

Every place looks different, when you have someone local with you.
I am going to share with you something that impressed me -  the bicycle lanes. Copenhagen deserved its best bicycle European city place. 

 

 

Да се разходим до Копенхаген :: Let's have a tour to Copenhagen

Този дом в Копенхаген ми направи впечатление с монохромните цветове, но въпреки това уютен, с удоволствие бих живяла в такъв.

I liked this home a lot, despite of its monochrome colours, cosy, clean and a lot of good design combinations - old & new, white & black & wood. I can live there with pleasure.

via {cocolapinedesign}

33кв.м :: 33sq.m

За мен винаги е било интересно да разглеждам малки жилища. Много по-трудно е да ги направиш удобни, и уютни, отколкото с едно просторно жилище.
Както сте видели от заглавието това жилище е само 33кв.м!

Small spaces were always a pleasure for me. It is more difficult to make small space comfort for living, than bigger ones. The home above is only 33 sq.m.

Enjoy :-)

via {nicety}

Мартеници 2015:: Martenitsi 2015

Отново не успях да направя мартеници и тази година, но пък също като миналата ми беше интересно да виждам нестандартни идеи за мартеници. 
Направих два картонени кръга с червени и бели конци, по идея от snapcreativity .

Освен мартеничките значки на Dada студио, реших да разгледам в instagram, какво е публикувано под #babamarta #бабамарта, ето какво ми направи впечатление:

 

tubiskooo

sladkotomony

residentkonte

galyadenzel

chokoboko

з

За край показвам поздрава на Sofia monsters :-)

По шведски бяло :: Swedish white

Освен с белите стени, подове и мебели, този апартамент ме накара да го споделя, заради ретро столовете, металните етажерки за стена, отворените полици и старинната груба маса и т.н.

Except for the white ceilings, and furniture in this Swedish home, this apartment took my attention, because of the nice old chairs, open shelves, wooden table etc.etc.

via {cocolapinedesign}

Абонамент чрез RSS