Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Светът на Банкси :: World of Banksy

През февруари успях да посетя изложбата World of Banksy в Барселона. Бях гледала някои от най-известните му картини/графити, но не бях навлизала надълбоко в смисъла зад много от тях. Също се оказа, че тези изложби не са организирани от него и той не получава пари от тях. Спорен е въпроса, къде отиват доходите от тях, които дори той повдига с някои от рисунките си. 

Докато разглеждах изложбата, си мислих за войната, като акт, като въздействие и т.н. За съжаление само три седмици по-късно си припомних мислите. Лично аз не съм вярвавала, че отново е възможно по този начин да се убиват цивилни хора и да се разбиват домове.

За тези от вас, които не са чували за него, Банкси е псевдоним на базиран в Англия, уличен художник, политически активист и филмов режисьор, чието истинско име остава непотвърдено и е въпрос на спекулации. Активен от 1990-те години, той комбинира черен хумор с графити със специфична техника. Неговата работа, като политически и социален коментар се появява по улици, стени, мостове на много места по света. 

1. Една от често споделяните картини тези дни - е гълъб, рисуван върху сграда във Витлеем, и е често групирана със серии работа поставени на стена Западния бряг ( Палестина) по време  на Посещението на Банкси в Израел през 2005 г.

4. Снимката на младо момиче, прегърнало бомба към гърдите си, е била една от оригиналните произведения още през 2003, където е била репродуцирана на стенав  Източен Лондон. Тя символизира ужаса от войната, до невинността и чистотата на младо момиче - доброто и злото, унифицирани и поставени като въпрос, защо се бием във войната, като може да има МИР около нас. Провокиращи мисленето въпроси. 

5.  Хвърлящия цветя мъж, намира се в Западния бряг ( Палестина) - показваща, хвърлящ цветя палестинец, нарисувана на гараж.

7. "Без игри на топка" първо се е появила в Turnpike Lane, Северен Лондо през 2009, но е премахната през 2013 г. от частна организация, за да я покаже на изложба " Октрадвайки от Банкси", частна колекция от оригинални творби на Бански. Организацията, твърди, че не е направила печалба от изложбата. Същата организация е отоговорна с махането на Банкси Slave Labour, която се е появила през 2012. Банкси е заявил, че няма нищо общо с тази изложба и организация.no links with either the group or the exhibition. Banksy No Ball Games location.

8. Liberte, Egalite, Cable T  интерпретация на историческата картина "Наполеон прекосява Алпите" тази картина е канон  в художествената история на Франция, представяща Наполеон на неговия боен кон превземащ Европа, истински символ на сила и влияние.

С покриването на ездача с неговия шал, Банкси коментира ситуация през 2018, с правителсвото и емигрантските вълни, водещи хората с пропаганда и грешни обещания.
 

 

1. Може би една от най-разпознаваемите изкуства на Банкси, замети го под килима, се намира на стена на Chalk Farm Road, северен Лондон, около 2006г. Тя полазва, цена, облечена като камериерка, която замита мръсотия под покривка с тухлена стена. Тази рисунка, иска да покаже нежелание на западния свят да се занимава с глобални проблени като Спин , епидемии и т.н. 

4. Банкси го е направил отново, с картината под номер 4, той показв адете, което държи пръчка и бяха от горяща гума, намираща се на стена в южен Бристол. 

5. Графити картината е била продуцирана от Бански за да отбележе димантения юбилей на кралицата през 2012 и да покаже как дете работник работи за да продуцира украса от флагове на Великобритания. 

Коледата е дошла рано в Port Talbot, Банкси, е излязал с неговата изложба "Сезонни поздрави", позиционирана на две стени на гараж, първо виждаме, как дете се радва на снега, от другата страна на гаража се вижда, че "снега" всъщност е пепел, от горящ, кош.

Надушващия полицай, се е появила през 2005 на няколко места в Лондон, надушващия полицай всъщност се опитва да подуши линия от кокаин. Опитваща се да покаже, не-етичното поведение, корупция и липса на морал в някои от полицейските служители. Без изненада, това е било премахнато от стените.

Първо се е появила на стената на заведения в Брайтън, Англия през 2004, "Целуващи се полицаи" е била отново в целта срещу полицията, както и към хомофобията. Може би е избран Брайтън заради най-голямата гей популация. Премахната е през 02.2014, тъй като е имало няколко вандалски изпълнения към нея. След това е продадена на частен купувач в Маями, за сума, която се смята, че е била половин милион долари.

Голия мъж, картина от Бански, на стента на клиника за сексуално здраве. Тъй, като в била подкрепена, градския съвет се съгласява тя да остане.

Banksy The Walled Off Hotel

Банкси е отворил нов хотел, който се намира на 4 метра от стената, построена от Израел през 2002. Намиращ се на западния бряг, The Walled Off Hotel ( не знам как да го преведа на български)  e заобиколен от стената, проекта е бил изграден за две години, и се надява да научи хората за Палестина. 

 

 

 

Безспорно най-значимата картина на Банкси, се е появила на южния бряг в Лондон през 2002. Думите " Винаги има надежда" са написани отзад на ммалко момиче, което се вижда да докосва балона във формата на сърце. Интензивен дебат се е водил през годините относно истинското значение на  произведението, с много идеи като любов, невинност и надежда.

Интересна е историята на тази версия на  картина, която е напечатана: 

През 2018, рамкирано копие на картината изнендаващо се разрязва по време на търг, с механично устройство, което Бански скрива в картината. Той потвърждава, че е отговорен за разрязването и дава алтернативно име Любовта е в кошчето. Сотби казва, че е първата работа в историята, която е създадена по време на търг на живо ! :-)

via https://www.canvasartrocks.com/blogs/posts/70529347-121-amazing-banksy-graffiti-artworks-with-locations

 

Последно променена вПонеделник, 11 Юли 2022 07:59

Оставете коментар

Make sure you enter the (*) required information where indicated.\nBasic HTML code is allowed.