Log in
updated 11:00 AM EEST, Jul 18, 2022

Направи си сам

Направи си сам с Мария

Отдавна следя блога на Мария - La Martinia.  Тя много умело подбира теми, кани гостуващи на различни тематики, споделя преживявания в интересни разкази и снимки. Попаднах на нейния сайт случайно покрай публикацията за улица "Московска".
Аз също често се разхождам из София и се любувам на старите  запазени сгради. Мария явно умее много неща - и да разказва, и да снима, и да готви, и да се захване с четките и шкурката да даде живот на някоя стара вещ.
Тази публикация е относно някои нейни творения, които тя публикува наскоро в нейния блог.

Мария, благодаря за отзичивостта и желанието за споделяне на снимките с читателите на идеен дом.

А именно:

Освежаване на стара етажерка за компакт дискове

"Тази стойка беше вече на боклука. Леко клатеща се, с цвета дърво, който изобщо не харесвам. Реших да я "преоблека". Отново в цвят. Синьо-зелено или тюркоаз беше подходящо за дневната в екрю и кафяво.
Нашият добър приятел художникът Петко Серкеджиев тонира латекса, а стъпките са следните:
-премахване на лака с препарат Removal и телена четка
- почистване с влажна гъба
- съхнене
- нанасяне на латекса (2-3 ръце)
- ако искате по-устойчива повърхност, нанесете и лак"


Портманто от товарно пале
В нета има много идеи за мебели от дървени палета - ниски холни маси, пейки, дивани и какви ли още не артистични мебели. Изшлайфани, боядисани и лакирани, или в суров вид, тези дървени конструкции получават изцяло нов живот и функция. Хрумна ми, че би било идеална идея за портманто в коридор. Не харесвам масовите мебели за коридор - адски еднотипни, мрачни и банални. Трябваше ми и цветно петно в тъмното антре.
Набавих пале и процедурата беше следната:
- почистване
- шлайфане с виброшлайф
- запълване на дупки с кит за дърво (пропуснах го уж за по-автентичен вид, а всъщност от мързел:-)
- нанасяне на 2-3 ръце от желания цвят латекс (в случая революционна фуксия:-))
-лакиране с безцветен матов лак за дърво -  на водна основа ако ползвате латекс и полиуретанов, ако ползвате акрилатна боя
- закачалки (може да ползвате метални, порцеланови, от ковано желязо, аз сложих каквито имах в момента)
- стабилно окачване на стена

Тук няма "Преди" и "След". Просто защото "Преди" нямаше нищо.

Тази полица ми трябваше за саксии в кухнята. И тъй като стандартните не пасваха по размер, сглобихме си наша.
- дървена дъска в нужния размер
- 2 броя държачи
- 3 броя еднакви кашпи/саксии или нещо си друго, каквото прецените
Всичко от Бриколаж.

 
Old Spirit/New Spirit Етажерка:
Тази етажерка е на повече от 70 години. Правена е някъде в края на 30-те и съхраняваше порцеланов сервиз за кухненски продукти, върху които имената бяха изписани с "Ъ" в края на думата (премахнато по време на писмената реформа през 1945-та). Сервизът беше преместен, а тази етажерка изхвърлена в едно мазе. Открих я това лято и въпреки твърденията на всички, че от това нищо не става, си я прибрах прилежно в багажника. С дървени полици и метален обков, леко крива, много мръсна и с отчупена дъска от едната страна.
Отлежа известно време докато й измисля функция и място (понякога мисленето трае до-о-оста дълго :-) И преди няколко дни пристъпих към действие. Ето и стъпките подробно:
-  основно измиване със сапунена вода- съхнене;
- нанасяне на препарат против дървояди (силно токсичен, необходима е маска) - затваряне херметически в голям полиетиленов чувал, престояване 1-2 дни и проветряване на въздух още 1-2 дни;
- нанасяне на асфалт лак (намира се по железариите), който прави дървото тъмно, изолира, дезинфекцира и запечатва - съхнене поне няколко часа и проветряване още толкова;
- изрязване на счупения сегмент и от двете страни за симетричност;
- заглаждане на ръбовете с едра и по-фина шкурка.
Преди:


След:

За повече снимки: La Martinia
Текст и снимки: Мария

 

Моливи на стената

Моливите са вдъхновение за не един дизайнер, вече съм писала за закачалка от моливи, сега ви представям етажерка:

pencilshelf.jpg

pencilshelf2.jpg
Източник: Core77Могат да се ползват, и като пано:


Източник: Elle Decoration South Africa

И пак идея и изпълнение на закачалкаОригинално, обикновенно и практично е този висящ "гардероб", италианския дизайнер Alice Rosignoli го е направил с 20 обикновенни дървени закачалки на черно въже.Photos by Lucio Patone.
През: yellowtrace


Направи си сам: одеало от стари плетени дрехи

 


Ако имате стари пуловер, жлетки и т.н. плетени неща ето интересен начин да ги комбинирате в одеало. Може да не махате копчетата и джобчетата, те могат да влязат в употреба.
Тези одеала се предлагат в anthropologie

Направи си сам: свещник, от бутилка

Преди 4 месеца попаднах на това:


през сайта fromScandinaviaWithLove

Тъкмо си бях закупила уред за рязане на бутилки, след известно време изрязох няколко бутилки, чиито долни части бих искала да ползвам за други неща, оставаше ми само да боядисам горните части.
Добре, че последния уикенд имаше подходящо време за стоене на терасата, ето какво направих:
В началото:


След преобразването и изсъхването:Освен изрязаните бутилки боядисах и едно шишенце от Узо и стана тази малка синя вазичка, която ще прави компания, на вече направените бели такива:-)


Картоните

Няколко пъти съм писала за картонени мебели и предмети  - ваза, рамки, ваза от картон за яйца, стойка за вино. Всеки път много се впечатлявам, не зная дали бих могла да се направя такива мебели, също съм далеч от мисълта за ежедневно използване на такива мебели, въпреки това нещо в тях ме привлича. Вижте няколко, на които попаднах напоследък:


Chick'n'egg стола на дизайнера Manuel Kretzer
Източник: mocoloco

 


Всяка година Университета по изкуство в Берлин организира малък конкурс между студентите за концепцията на книжарница в училището. Тази година печелившото предложението е на Dalia Butvidaite, Leonard Steidle, Johannes Drechsler.

Дебелия картон е избран, като материал, заради неговата гъвкавост, стабилност, цена, лекотата във визията, мобилност и не на последно място - може да бъде рециклиран.
600 листа с размери 2.60 х1.30 са били изрязани, издълбани, сгънати и залепени за да образуват масивен блок, който по късно е бил разпънат за да заеме крайната форма, подходяща за почти всяко пространство.За повече информация и източник: archdaily

Градинска люлка

Моите родители отдавна искат някакъв вид легло/шезлонг или мебели за двора, но все не ни харесват или са доста големи и неудобни за пространството, с което разполагаме. Попаднах на тази люлка-легло и им изпратих снимките.

Баща ми веднага прие идеята и почна да мисли, как би могъл да я осъществи. В разгара на лятото той я направи и дори успя да спи на нея в горещите летни нощи.

 

Преминете по-надолу за схеми, обяснения и цената, която трябва да предвидите за този проект.
А на нас ни остава да ушием калъфите и люлката да придобие съвсем търговски вид.