Log in
updated 3:10 PM EET, Dec 18, 2023

Декупаж

От нищо нещо...

Отдавна не съм писала за декупаж, а и не съм правила нищо.
Блога на старо ново има много хубава идея как да използвате кофички от кисело мляко.

Ето какво е направила авторката. Публикувам снимките с  нейно позволение.

Магнити със салфетна техника

Икеа имат една серия BUSIG с мотиви от различни  животни в синьо-жълто или червено-зелено.

Освен чашите
и салфетките, има и табличка и прибори
и може би още неща, които не съм виждала

 

Понеже имам табличката и чашите реших да направя магнитчета с част от салфетките, а не просто да изхвърля тези хубави мотиви. А успях и да направя подарък на Цвети, която има комплект прибори с дръжки същите мотиви.
Кръглите магнитчета прикрепих с лепило към бял картон и към магнитно фолио, а накрая ги лакирах отгоре за  здравина.

Малък подарък

Исках да подаря на една приятелка, нещо за новия и дом, но да съм направила поне малка част от него аз.
Взех две платна 20х20 см от магазин за художнически материали. Хартията в кафяво синьо я имах, купих другата подобна и ги декупажирах върху платната.
Понеже не можа да залепне с мазане на лепило върху хартията, намазах самите платна с лепило и после отгоре прикрепих декупажната хартия. След като изсъхна лакирах със сатенен лак отгоре.

IMG_4776 by you.

Така изглежда отзад....
IMG_4777 by you.

Саксии от пластмасови кутии

Във форума на Направи си сам попаднах на един проект за декорация на пластмасови кутии от боя или друго, на потребител trevora.

След като получих нейното позволение да представя нейните проекти тук, ви ги показвам с удоволствие :-)

"Това са саксии за цветя за балкона.Празни PVC кутии,малко канап,лепило за декупаж, салфетки и излишно време."

 

1.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

 

Още 2 декупаж проекта

Почти в края на представянето на вашите декупаж проекти, получих следните два проекта от Гани.

Още веднъж благодаря за участието!

А а ето и описанието  и снимките  на два нейни проекта

ГРИВНА

Материали:

Дървена гривна

Акрилна боя – 3 цвята

Декупажно лепило

Декупажна хартия

Четка за нанасяне на лепилото

Гривната в суров вариант я купих от “Слънчогледите”, Варна, като леко загладих крайчетата с шкурка. След това я боядисах с акрилна боя “Кафе с мляко” и изчаках да изсъхне. Това го направих, защото дървото ми се стори малко тъмно, а исках базата да е светла. Вътрешната част на гривната покрих с оранжева акрилна боя, а по ръбчетата със зелена – това са ми любими цветове J. След като боята изсъхна покрих цялата гривна с лак за декупаж и започнах да залепям картинките от декупажната хартия. Избрах тези кравички – сториха ми се много весели, а и са доста популярни тази година. Разбира се може да се направи с каквито картинки ви харесва. М/у картинките сложих малко от зелената боя, за да не стои прекалено бяло и празно.

След това повтарях слоевете с декупажното лепило няколко пъти – то се явява лепило и лак в едно.

Сега чакам лятото и късите ръкави, за да мога да я покажа на света!

 

КАПАК

Материали:

Дървена кутия

Салфекти

Декупажно лепило

Четка за нанасяне на лепилото

Целия капак хубаво го намазах с лепило и изчаках да засъхне. Изрязах мотивите от салфетка и започнах да ги нанасям. Понеже повърхността не е малка, салфетките леко се набръчкаха, но след като изсъхне и се нанесат няколко слоя лак – става ОК.

Канта го изрязах от друга салфетка, но той полепна много добре.

След като всичко залепна и изсъхна сложих звезден прах – продава се в “Слънчогледите” и има всякакви цветове и форми.

Слоевете на лака се повтарят многократно.

Проектите на Роза

Четвъртия участник в декупаж представянето е Роза. По надолу следват обясненията от нейно име за трита проекта, които ще сподели с нас:

1. Дъска за рязане на хляб.

Идеята дойде, докато се чудех какво да правя с едни стари дървени шкафове, които загрозяваха интериора на спалнята и които още не съм оправила, но пък станаха повод да науча нещо ново-техниката декупаж.
От начало търсех в интернет идеи за обновяване на шкафовете и разбрах, че техниката е много подходяща и лесна за изпълнение. Потърсих нещо в къщи върху, което да експериментирам, защото далеч не бях сигурна дали ще се справя. Погледът ми се спря върху една дъска за рязане за хляб, която е много стара, може би на 15 години и си казах, че дори и да не успея ще я изхвърля без съжаление.
Декупажното лепило купих от магазин „Слънчогледите” в София, защото открих в различни сайтове, че там може да се намери. Салфетките купих от супермаркета до нас, които струваха не повече от 1.50 лв.


Първо разсъждавах дали да режа отделни фигури от тях, но после реших, че като първи опит няма да се разправям много и просто ще облепя с тях дъската. Появи се проблем как да изрежа предварително салфетките по формата на дъската. По мързеливия начин намазах две салфетки изцяло от обратната им страна и ги залепих на дъската. Имах колебания и затова колко пласта от салфетката да използвам, но по интуиция прецених, че ако е един пласт по-лесно ще се нагъне и затова използвах два пласта. После внимателно отрязах ненужното от страни. Прилепих краищата хубаво и веднага намазах отгоре лепилото, което е и лак. Изчаках 2-3 часа и после нанесох отново лак. Получи се доста прилично, но понеже не бях сигурна как ще изглежда на сутринта дали няма да се нагъне, прокъса и дали изобщо ще засъхне, реших да продължа на другия ден. Повторих целия процес но този път по-смело и даже обърнах на страни салфетките, за да се получат шарки по диагонал.

 

В крайна сметка останах много доволна от постижението си и сега дъската, която отдавна щеше да лежи в коша е декоративно украса в дома ни.
Прочетете по надолу за останалите два проекта

Декупаж нещата на Цвети

Цвети е втората участничка в декупаж представянето.

Благодаря на Цвети, че реши да сподели нейните декупажни проекти, както и да сподели тънкостите и процедурата за изработването им.

 

Стара дървена кутия от пирони, от която  направих кутия за бижута- шлайфах дървото със шкурка, докато падне всичко от старият лак, с който беше лакирана,с лед това нанасям два пласта акрилна боя - първият бял, а след това я оцветих леко бананово и нанесох вторият слой /когато отдолу има бяла боя по-лесно се нанася цвят отгоре/. Цели листове салфетки залепвам със лепило /лак/ за декупаж, нанасям два слоя. След като изсъхне хубаво нанасям един слой краен лак, който е универсален и е водоустойчив.

 

С медиум за декупаж, който е за стъкло се залепват изрязаните мотиви от салфектата върху обратната страна на чинията и се доукрасява с контур за стъкло, след като изсъхне, се изпича във фурната, за да може чинията да се използва и съответно да се мие без проблем.

 

и......кутията, която на мен много ми хареса .....

Това са стари дървени кутии - шлайфат се отново със шкурка, докато се появи истинският цвят на дървото. Нанасям един слой с цвят акрилна боя, след това нанасям кракле за напукване - изсушавам го със сешуар, за да изсъхне по-бързо и след това с бързи движения нанасям другият слой боя за да може той да се напука и отдолу да се види първият слой боя. След, като всичко е изсъхнало хубаво, залепвам изрязаните мотиви от салфетката,  чакам отново да изсъхне и слет това нанасям краен лак.

 

 

Това е един гердан от седеф - боядисвам седефа с акрилна боя с гъбичка /защото ако се нанася с четка ще останат черти/, залепвам  мотива, чакам да изсъхне и след това отново с гъбичка и акрилна боя правя златен блясък, след като изсъхне, нанасям универсален лак.

Декупажна кутия на Дивиана

Първия участник в представянето вече е налице. Дивиана представя проект - "Декупажирана дървена кутия – злато, ръкопис и рози"

Благодаря на Дивиана и Христина, които решиха да споделят този хубав проект!

Материали:
Кутия /тъмно дърво/
Салфетки /мотиви – рози, цигулки, ноти, орнаменти/
Декупажна хартия /старинен ръкопис и рози/
Декупажно лепило
Четки
Варак /Изключително фини златни листчета с чистота 22 карата, предназначен е за позлатяване/ - 2 бр.


 

Миксион /лепило за варак/ -

 

Акрилен лак

 


Златен пигмент

 

 

Техника
Избраните мотиви от салфетки и декупажната хартия се изрязват. Оформя се композицията и мотивите от салфетките се лепят върху капака на кутията (на тъмна основа в случая тук). Мотивите се наслагват, така че всеки нов да покрива част от вече залепен. След като изсъхне добре се запечатва с акрилен лак, след което с много фина шкурка се изшкурва леко повърхността и отново се нанася един слой лак. Изчаква се до пълно изсъхване и се нанася миксиона, там където ще бъде златото. Когато стане прозрачен и леко да лепне на пръстите, се полагат внимателно листчетата злато.

 

Прочетете по-надолу за цялата статия

Що е то салфетна техника?

   За Коледа решихме с колегите да си разменяме подаръци. Имаше идея ако някой има желание - да направи нещо сам. Реших, че трябва да се опитам да направя нещо символично. Подарих на Катя подложка за топли яденета, и дъсчица, декорирана от долната част. Това не е първото нещо, което правя с тази салфетна техника. Много хора ме попитаха как се прави и реших да опиша.Според wikipedia Decoupage (или découpage) е изкуството да декорирате обект, като му залепяте изрезки от шарена хартия  в комбинация с някакви специални боядисващи ефекти или позлатяване. Названието произлиза от френската дума "couper", означаваща изрязвам. 
Най-общо - обекти от сорта на малка кутиийка или част от мебел се покриват с изрязaни мотиви от списания, салфетки или от произведени за тази цел хартии. След това се покрива с лак и то многократно, докато престанат да се виждат контурите на картинката и тя започне да изглежда, като нарисувана или инкрустирана. Обикновено се полагат 30-40 слоя лак и после готовото изделие се полира. Това е традиционна японска техника пренесена в Европа през 18 век.
В наши дни за декупаж може да се използва най-горния слой на салфетка. Изрязва се желания мотив, залепя се за повърхността със специално лепило, и отгоре се лакира до желания слой лак. Позволява декориране на мебели, стени, керамика и порцелан, дърво и дори плат.

За съвети и откъде да си набавите материали прочетете по надолу.