Log in
updated 9:17 AM EEST, Mar 29, 2021
Администратор

Администратор

Das Moebel > das cafe / Мебелите в кафето

Das Moebel e необичаен магазин за продаване на мебели в Австрия.
Собственикът и неговия екип решават да обзаведат кафене с мебели на млади дизайнери от страната.
Всеки, който посещава кафето, може да изпробва мебелите аксесоарите, и ако ги хареса да си ги купи веднага. В началото то се възприема, като изложбена зала, но в последствие хората свикват и се възприема, този начин на пазар. В момента има дори и собствен магазин - извън кафето. Архитектурна обиколка по време на седмица на дизайна в Холандия

По време на седмицата на дизайна в Айндховен, холандската организация MIMOA, по повод третия си рожден ден беше организирала архитектурна обиколка на града, среща и вечерно парти. За обиколката на града, местата бяха ограничени.
Тук ми помогна това, че съм чужденка, и бях избрана от късметлийските 75 човека, които бяха разделени на няколко групи, и обикаляха с велосипеди по архитектурни сгради из града. Тези сгради не са отворени за широката публика по принцип, навсякъде ни чакаше човек, който разказваше за сградата. Темата беше Re-Use (Преизползвай). В Айндховен има много нова и интересна архитектура, обектите, които бяха избрани за нашата обиколка, бяха сгради, построени с някакво предназначение, което вече е променено.

Посетихме Desque изложбена зала, Spilcentrum Bennekel - престроено училище, Факултета по архитектура, интериор и строителство към Техническия университет в Айндховен, Къщата на дизайна
Входа на търговски център Admirant
- наречен още BLOB.
По-надолу можете да прочетете за тях в  реда, в който ги посетих.

Започнахме с лекция на Cees Donkers, архитект от градската управа на Айндховен. Лекцията беше в известната за града Klokgebouw(Часовникова кула) в бившата сграда на Филипс, в офиса на фирма DesqueПрезентацията, беше почти като филм 100 слайда за няколко минути. Научихме малко за историята на града, как той се е развивал  в архитектурна и урбанистична посока.

 


След това се натоварихме на колелета и тръгнахме. Повечето от нашата група бяха студенти по архитектура в различни градове от Холандия.

EVOL - преобразяване на уличните допълнения в Берлин

EVOL е дизайнер, който работи по улиците, превръща различни обекти по улиците в мини архитектурни повърхности, като ги облепва с хартия.
Той трансформира ел.табла, малки саксии и други геометрични форми в миниатюрни сгради с апартаменти.

Източник: designboom

Чуждестранни архитектурни блогове забелязват изоставeни български сгради

Един от известните архитектурни блогове archdaily пише за Бузлуджа и за предизвикателствтото на изоставените паметници.

Задават се много въпроси, защо е напусната тази сграда, при положение, че е била значителен символ на странтата. Какво трябва да се направи с такив асгради по света, така е, като не можем ние сами, явно някой отвън трябва да ни помогне да  запазим архитектурното си наследство. Предлагат се идеи за превръщането и в културен и образователен център, възможностите са много ... Дано и тези, от които зависи да помислят за миналото и за бъдещето.

 


Снимки: provocad.com

Холандска архитектура

Наскоро бях в Холандия. Преди да замина много ме вдъхнови статията на WhatA Association за студентския град в Утрехт.

Отделно видях на снимки, уж интересни къщички в Хага.. И тръгнахме на лов за търсене на "интересните сгради" около Ротердам, Хага и Утрехт. Не беше лесно да ги намеря при положение, че ги бях видяла само на картинка, и без адрес, но дори и самото търсене даде очарование и видяхме други красиви неща :-)

Ще започна с Хага и по-специално с квартала Hagen Island. Направен изцяло за живеене (т.нар градски спални). Целия квартал е заобграден с канал и се стига с мостчета до вътрешната част на островчето. По интересната за мен част от квартала е направения от холандското дизайнерско студио MVRDV комплекс. Къщите са направени с покриви и стени от един и същ материал - полиуретан. Изглеждащи като декор за филм - те наистина са ползвани за един холандски филм.

 

Hagen Island Hagen Island

Ако ви е интересно прочетете още :-)

 

пренареждане на софия

Може би сте чули, че списание 1 наред със Sofia Design Week и Sofia Dance Week, организира Sofia Architecture Week. На сайта можете да видите програмата, седмицата ще бъде от 30.10 до 5.11.
По този повод има и няколко изложби. Едната е открита пред паметника на съветската армия, до Софийския университет. Тук можете да разгледате всички оригинални снимки и колажи, както и да прочетете пълната информация ако нямате възможност да посетите изложбата.
Има десетки интересни идеи за преобразяване на градски пространства в София. Изложбата се казва "Пренареждане".
Image

Някои идеи са саркастични, някои са изпълними, някои са и двете.

Image

Преди да посетя изложбата, минах през НДК да разгледам какво има на Стройко. Единственото нещо, което ме заинтересува истински е, че вече има хора в България, които правят вертикално озеляняване по технология и идея на Patrick Blanc.

Вървейки си мислех, колко ще е добре олющените фасади да бъдат покрити с такива растителности. Час след това видях, че една от идеите в изложбата е именно такава :-)
Image
Преминете по надолу ако искате да видите снимките през моя поглед.
Денят беше мрачен, и снимките станаха доста тъмни, а и като ми свърши батерията на фотоапарата снимах с мобилен телефон. Но така или иначе можете да разгледате оригиналите на сайта на изложбата.Ръчно построено училище

Това училище ме плени първо с дървената си конструкция, а после и с шарените цветове на вратите.
Построено е в Бангладеш, най-гъсто населената страна в света. Бамбука е един от основните материали за строителство там.
Тази сграда е построена в провинциален район с цел обучение и развитие на хората, живеещи там. В Бангладеш все повече хора се премествали да живеят в големите градове. С потрояването на сгради от подобен тип управляващите искат да задържат хората в селските райони. Освен това, там земята и труда са с по-ниска цена.
Източник: archdaily

Хотел Спирит - Братислава

Един пример за интересна и шарена архитектура, макар и минаваща в крайности според мен.

Hotel Spirit, Bratislava by you.

Хотелът се намира в Братислава. Може пък този архитект да е новият Хундертвасер, или случайно да му е далечен роднина :-)

Нов хотел, в стар стил

Холандците винаги са ме впечатлявали, как успяват да правят от нищо нещо - в добрия смисъл. Имат добър живот, добра архитектура и дизайн, много цветя и лалета и кой знае още колко хубави неща.
Този 11-етажен хотел, доказва моето твърдение.

Забелязващият се хотел Inntel, в региона на Zaan (Zaanstad) в близост до Амстердам, е традиционен, малък и непретенциозен. Архитектите  Wilfried van Winden (WAM architecten) са намерили начин да интегрират характерна архитектува в 11 етажен хотелски комплекс със сто и шестдесет стаи, ресторант, зала за конференции басейн и спа зона.
Архитектите споделят, че визуално погледнато структурата е построена от разнообразно нартупване на почти седемдесет малки индивидуални къщи, оцветене в 4 различни оттенъка на зеленото. за региона на Zaan.

Изглежда леко натрупан, но по мое мнение е един добър начин да впишеш нова сграда сред стара архитектура.
Абонамент чрез RSS