Log in
updated 2:58 PM EEST, Jul 15, 2024

ideendom

Корбюзие в Париж

Писала съм за Льо Корбюзие и преди - швейцарско-френски архитект, художник, писател и дизайнер. Има влияние в съвременната архитектура и дизайн, планирането на градове, дизайн на знакови сгради. От Франция до Япония, Америка, Индия, по света има много негови сгради.

Миналата година успях да видя Павилиона в Цюрих, а тази година видях и къде е живял и творил в Париж в периода от 30 годин.
Интересно е как преди почти 100 години, има толкова новаторски идеи и успява с осъществяването им.

Льо Корбюазие се е спазарил да е собственик на 7 и 8 етаж от сграда, за да може да промени покривите за негова сметка - и да наистина останалата част от сградата е със стандартни покриви, а апартамента на Корбюазие с заоблени.
В около 240 кв.м на две нива, е имал пространство за рисуване и писане, гостна стая, апартамент, стая за прислуга и градина на покрива. 

в близост до апартамента,  се намира вила La Roche oригинално собстевност на Albert Jeanneret и неговата годеница. Сега дом на Фондация Корбюазие. 

Неговата работа в Париж може да се види  в още сгради , за които нямах възможност да видя при това посещение - Ozenfant Housе, The Swiss Pavilion, Villa la roche, Maison Planeix,  Fondation Armée du Salut.  

Ботаническата градина в Оксфорд :: Oxford botanical garden Избрана

Градинарството е популярно хоби в Обединеното Кралство. Не само, че го практикуват като хоби, и посещават градини, но също така отварят частните си градини за публични посещения, през схемата на националните градини. Това занимание е станало особено популярно след Ковид и локдауните. 
След запитване се оказва, че има заинтересувани от всички възрастови групи от 16 до над 55г. Като се забелязва насладата от градинарството да се засилва с годините. 

При последното ми посещение в Англия, не успях да видя някоя от най-популярните и/или частните градини, но посетих Оксфордската ботаническа градина ( била съм в  дузина ботанически градини по света, от всяка има нещо, което да ме впечатли, а и да науча ( например Ботаническата градина в Кейп Таун )
Оксфордската се оказва най-старата в Англия. 

Посрещна ме този симпатичен плакат с нейната история - Създадена, като градина по физика, за изследване на медицинските растения, тя има над 6000 видове използвани за обучение, изследване и запазване.
От медицина до джин, от Южна Африка до Япония, най-големите водни лилии до най-малките алпийски цветя. 

Градината има няколко основни части - парници, градина между стените и долна градина. В централната градина между стените - е разделена на:
Медицински растения - използвани за различни заболявания, като някои от растенията са -

  • Подходящи за директно използване като лекарство
  • Синтетично модифицируеми да осигурят клинично лекарство
  • Стартова точка за откритите на лекарство

Taxonomy лехи - градина за идентифициране, класифициране и наименоване на растенията.  
Географски лехи - състои се от 6 колекции, всяка представяща различен географски региони с разпрстранение на растения

  • Средиземноморския басейн
  • Южна Африка
  • Южна Америка
  • Нова Зеландия
  • Япония

Лехите полазват адаптирането на растенията по различните региони спрямо явленията в околоната среда. Например, много от растенията в Средиземноморите са със силно ароматни, плътно разпределние с  листа и съдържащи етерични масла. Тези свойсват са адаптация към засушаването, предпазващо загуба на вода от растенията. А растение в Нова Зеландия расте с листа разположени на зиг заг, което се смята за адаптация от изяждане от вече изчезнала птица Моа.

Редом с паразитни растения, лечебни, декоративни, дървета на 600г. С корени като човешко тяло Мандраголата, е известна с митичните си значение. Например  в Хари Потър - след като бъде откъсната издава звуци, който никой не може да преживее. В миналато са я смятали за афродизиак, но спрямо последни изследвания тя е халюциноген. Става дума за  зеленото растение от последния ред най-ляво. 

 

(1 глас)

Малка част от Датската архитектура

Скандинавската архитектура няма нужда от представяне. За мен обаче беше приятно да разбера, че не всичко е централизирано около столицата Копенхаген. И макар там да са събрани доста "примери" в архитектурата, се оказа, че и в провинцията също имат доста добри такива.

Покрай посещението на Лего Ленд - и всички придружаващи забавления за малки и големи - сафари парк, въжен парк, Lego house, успяхме да посетим и малкото морско градче Vejle .

Където всъщност се намира една от забележителностите на града - Bølgen ( Вълните). 

Жилищна сграда получила много награди. Има 5 "вълни" - сгради, всяка от които, стигаща до 9 етажа, и предлагаща 20 индивидуакни апартамента. Сградата се наслаждава на великолепно местоположение, на брега на вода с променада в залива на Vejle.  

Сградата е по дизайн на Henning Larsen Architect, които са създатели на Операта в Копенхаген, регионалния археологически музей - Moesgaard Museum, концертната зала Харпа в Рейкявик, за която писах преди 10 години

 

Първите две вълни са завършени през 2009, заради финансовата криза са били спрени, и последните три сгради, са завършени през 2015 до 2018. 

Освен мястото, впечатляващо и интересно беше да наблюдавам "интериора" по терасите. С много усет и удобство.

 

На един хвърлей от сградата вълни от другата страна на на пристанището, се намира Fjordenhus  (къщата във Фиорда) 

Тази знакова сграда от брега на града е дело на датско-исландския архитект Олафур Елиасон, тя се намира в басейна на пристанището. Главен офис на Kirk Kapital A/S (фирма за инвестиции създадена от един от наследниците на Лего семейството) . Изисикването ктм дизайна са били, да е близо до природата, светлината, времето и сезоните. Използвани са 970000 тухли в 15 цвята. Разпределението на различните цветове тухки е направено дигитално, за създаване на малки арт композиции. Приземния етаж може да се посещава свободно през мост. Геометричните форми са направени от 4 пресичащи се кръга, прерастващи в цилиндри, коисо са кръгли в единия край и елипсовидни в другия. От тези обеми се изрязват частично остъклени отвори с форма на арка. Водата тече през две от стаите на призмения етаж. 

Изкуствито и дизайна се преплитат в тази иновативна сграда, която ангажира постоянен диалог със заобикалящото море. Сградата може да се посещава публично на един от етажите, но аз не бях в час, в който можеше да го направя.  Дори само това, което видях ми донесе удоволствие. Детайли, като лампи, асансоьрни шахти и цялостна визия на сградата ми напомниха на всички детайли, с които Гауди е правил неговите сгради! 

Ето и малка част от жилищните сгради в региона на пристанището, харесваше ми озеленяването около сградите, пешеходните зони, вътрешните дворове, както и интересно използване на ламарина, която се окислява и придава един различен вид на фасадата на сградата.

Сивия цвят на сградите сякаш ми идваше в повече на места, но явно това са сега тенденциите в новите сгради, или поне видях доста такива и не само във Vejle. 

И последно но не по важност бяха сградите на Лего в Билюнд -

Най-знаково за мен беше Lego House - три измерно селище  с пресичащи се и влизащи една в друга сгради и пространства. Дизайнът е бил, да има купчина бели лего части на върховете на които да има вътрешни пространства ( площадки)  до които може да са със свободен достъп по стълби. 

Построена по дизайн на BIG architects, завършена през 2017г. Сградата е буквално манифестация между безграничните възможности на Лего тухличките. През креативността на децата на всички възрасти да създават светове и да ги населяват чрез игра. Това е ролята и на архитектурата тук: да накара хората да си представят нови светове, които са по-вълнуващи и изразени от това, което е било досега.

 

 

И последно най-новата от офис сградите на Лего, която беше тъкмо преди седмици открита ( след 5 години реконструкция). По дизайн на   C.F. Møller Architects, кампуса ще приюти около 2000 колеги. Отразявайки ценностите на Лего компанията: "Въображение, Забава, Креативност, Грижда, Учене и Качество" кампуса е бил с дизай да създаде игрива и приемащата среда за колаборация между работещите. Важна сграда е People House - къщата за хората, концепция с близка колаборация на работещите, която създава пространство за всички колеи да се свържат и да играят по време и след работните часове.

 

Нямаше публичен достъп до нея. Но можете да видите този клип

 

 

 

 

Светът на Банкси :: World of Banksy

През февруари успях да посетя изложбата World of Banksy в Барселона. Бях гледала някои от най-известните му картини/графити, но не бях навлизала надълбоко в смисъла зад много от тях. Също се оказа, че тези изложби не са организирани от него и той не получава пари от тях. Спорен е въпроса, къде отиват доходите от тях, които дори той повдига с някои от рисунките си. 

Докато разглеждах изложбата, си мислих за войната, като акт, като въздействие и т.н. За съжаление само три седмици по-късно си припомних мислите. Лично аз не съм вярвавала, че отново е възможно по този начин да се убиват цивилни хора и да се разбиват домове.

За тези от вас, които не са чували за него, Банкси е псевдоним на базиран в Англия, уличен художник, политически активист и филмов режисьор, чието истинско име остава непотвърдено и е въпрос на спекулации. Активен от 1990-те години, той комбинира черен хумор с графити със специфична техника. Неговата работа, като политически и социален коментар се появява по улици, стени, мостове на много места по света. 

1. Една от често споделяните картини тези дни - е гълъб, рисуван върху сграда във Витлеем, и е често групирана със серии работа поставени на стена Западния бряг ( Палестина) по време  на Посещението на Банкси в Израел през 2005 г.

4. Снимката на младо момиче, прегърнало бомба към гърдите си, е била една от оригиналните произведения още през 2003, където е била репродуцирана на стенав  Източен Лондон. Тя символизира ужаса от войната, до невинността и чистотата на младо момиче - доброто и злото, унифицирани и поставени като въпрос, защо се бием във войната, като може да има МИР около нас. Провокиращи мисленето въпроси. 

5.  Хвърлящия цветя мъж, намира се в Западния бряг ( Палестина) - показваща, хвърлящ цветя палестинец, нарисувана на гараж.

7. "Без игри на топка" първо се е появила в Turnpike Lane, Северен Лондо през 2009, но е премахната през 2013 г. от частна организация, за да я покаже на изложба " Октрадвайки от Банкси", частна колекция от оригинални творби на Бански. Организацията, твърди, че не е направила печалба от изложбата. Същата организация е отоговорна с махането на Банкси Slave Labour, която се е появила през 2012. Банкси е заявил, че няма нищо общо с тази изложба и организация.no links with either the group or the exhibition. Banksy No Ball Games location.

8. Liberte, Egalite, Cable T  интерпретация на историческата картина "Наполеон прекосява Алпите" тази картина е канон  в художествената история на Франция, представяща Наполеон на неговия боен кон превземащ Европа, истински символ на сила и влияние.

С покриването на ездача с неговия шал, Банкси коментира ситуация през 2018, с правителсвото и емигрантските вълни, водещи хората с пропаганда и грешни обещания.
 

 

1. Може би една от най-разпознаваемите изкуства на Банкси, замети го под килима, се намира на стена на Chalk Farm Road, северен Лондон, около 2006г. Тя полазва, цена, облечена като камериерка, която замита мръсотия под покривка с тухлена стена. Тази рисунка, иска да покаже нежелание на западния свят да се занимава с глобални проблени като Спин , епидемии и т.н. 

4. Банкси го е направил отново, с картината под номер 4, той показв адете, което държи пръчка и бяха от горяща гума, намираща се на стена в южен Бристол. 

5. Графити картината е била продуцирана от Бански за да отбележе димантения юбилей на кралицата през 2012 и да покаже как дете работник работи за да продуцира украса от флагове на Великобритания. 

Коледата е дошла рано в Port Talbot, Банкси, е излязал с неговата изложба "Сезонни поздрави", позиционирана на две стени на гараж, първо виждаме, как дете се радва на снега, от другата страна на гаража се вижда, че "снега" всъщност е пепел, от горящ, кош.

Надушващия полицай, се е появила през 2005 на няколко места в Лондон, надушващия полицай всъщност се опитва да подуши линия от кокаин. Опитваща се да покаже, не-етичното поведение, корупция и липса на морал в някои от полицейските служители. Без изненада, това е било премахнато от стените.

Първо се е появила на стената на заведения в Брайтън, Англия през 2004, "Целуващи се полицаи" е била отново в целта срещу полицията, както и към хомофобията. Може би е избран Брайтън заради най-голямата гей популация. Премахната е през 02.2014, тъй като е имало няколко вандалски изпълнения към нея. След това е продадена на частен купувач в Маями, за сума, която се смята, че е била половин милион долари.

Голия мъж, картина от Бански, на стента на клиника за сексуално здраве. Тъй, като в била подкрепена, градския съвет се съгласява тя да остане.

Banksy The Walled Off Hotel

Банкси е отворил нов хотел, който се намира на 4 метра от стената, построена от Израел през 2002. Намиращ се на западния бряг, The Walled Off Hotel ( не знам как да го преведа на български)  e заобиколен от стената, проекта е бил изграден за две години, и се надява да научи хората за Палестина. 

 

 

 

Безспорно най-значимата картина на Банкси, се е появила на южния бряг в Лондон през 2002. Думите " Винаги има надежда" са написани отзад на ммалко момиче, което се вижда да докосва балона във формата на сърце. Интензивен дебат се е водил през годините относно истинското значение на  произведението, с много идеи като любов, невинност и надежда.

Интересна е историята на тази версия на  картина, която е напечатана: 

През 2018, рамкирано копие на картината изнендаващо се разрязва по време на търг, с механично устройство, което Бански скрива в картината. Той потвърждава, че е отговорен за разрязването и дава алтернативно име Любовта е в кошчето. Сотби казва, че е първата работа в историята, която е създадена по време на търг на живо ! :-)

via https://www.canvasartrocks.com/blogs/posts/70529347-121-amazing-banksy-graffiti-artworks-with-locations

 

Другата архитектура в Барселона :: The other view of architecture in Barcelona

Моята, и може би на повечето хора, асоциация с Барселона е архитектурата на Гауди - Каталанска модернистична. Той не е единствения творец за това време, но със сигурност е най-яркия пример за архитект от тези години.

Барселона се развива и в още много посоки, като архитектурни стилове след Гауди. През Рикардо Бофил Леви, с неговите утопични жилищни композиции ( Waldern 7), Мис ван дер Рое, до мозаечния покрив на пазара Санта Катерина - Енрик Миралес, Бенедета Таглиабу и Жан Нувел с Torre Abgar.

 

Не успях да посетя Waldern 7, понеже е извън града, а и посещения вътре не се предлагат в момента. 

Пазара Encants Barcelona е уникална комбинация от магазини, щандове и места за търгове, където може да се намерят модни, и не толкова модни, дрехи, текстил,  ретро предемети и антики.

Много приятни и интерени гледки се образуваха от огледалния таван. Архитекитите на пазара са искали да избягат от дизайна на сграда с много етажи по подобие на търговските центрове. Вместо това, площата била дизайната с различни наклонени равнини пресичащи се и генериращи безкраен цикъл от сергии и малки магазини. Различните нива на улиците дават достъп до различни начини на стигане до пазара.

Agbar tower - е небостъргача, по дизайн на френския архитект Жан Нувел. Символ на модерното лице на Барселона и урбанистичното обновление на El Poblenou района в града. Архитектът казва, че за дизайна се е вдъхновил от близката планина Montserrat, както и от подобни форми в Саграда Фамилия. 

Едно от най-забелязващите се неща на кулата е нощното осветление, което използва 4,5000 LED лампи за да продуцира над 16 милиона цвята по повърхността на сградата.  Друга впечатляваща система на сградата е тази за контрол на температурата. С информация получена от сензори, се регулира отварянето и затварянето на щори по фасадата. 

 

 

Дизайн музея на Барселона е дело на  MBM Architects. Новата сграда е доста компактна и с форма на несиметрична кутия, покрита с цинкови панели .

Пазара Санта Катарина с мозаечния покрив, вдъхновен от цветовете на плодовете и зеленчуците, които се продават по пазарите в Испания.

Германският павиолион по дизайн на Мис Ван дер Рое. 

Музея на науките, е място за няколко поколения, не само за деца и ученици. Модерната сграда, свързана със стара такава, амазонско дърво в началото на музея. Обсерватория, зелени стени. И още много ви очакват там. Място, което не бих пропуснала. 

 

 

 

Ботаническа градина Кирстенбош :: Botanical garden Kirstenbosch

Когато отида на някое място, почти винаги търся да посетя ботаническата градина... имам и доста пропуски разбира се.

Информацията за ботаническа градина в Кейп Таун ме изненада приятно - една от 10-те най-красиви ботанически градини, създадена с мисията да съхрани уникалната флора на страната и по-специфично - да покрива всички биоми на южната част на континента Африка.

Впечатляващо е самото място - разположена на източните склонове на планината "маса" (Table Mountain). 528 хектара, от които култивирана градина 36 хектара. Направена и управлявана така, че освен ботаническа градина да е  - място за пикник, концерти, open-air кино, начало на планински преходи, панорамна гледка и не само. Ботаническита градина е повече от един парк. Тя е жив музей, съдържа колекции от растения, които са изложени за разглеждане, научни изследвания и обучения. 

Това беше първата ботаническа градина, която посещавах и съдържаше основно видове от региона - много от тях рядки и ендемични. Разпределена на тематични градини, тя включва Финбос Градина (Финбос - малък пояс от храстовидна растителност, разположен в провинциите Западен Кейп и Източен Кейп на Южна Африка), Градина на ароматите, Градина с полезни растения и Градина с растения, които пестят вода. Цикасови растения (голосеменни растения с добре развито изправено дървенисто стъбло и вечнозелени перести, обикновено много твърди и бодливи листа. Както това подсказва и името им, често погрешно се смесват с палмите, които са покритосеменни растения)

 

 

 

 

 

И огромната градина от представитеели на Протея (сладък храст) sugar bush.

Протеята е от семейство розоцветни. В Южна Африка има около 360 вида и 14 рода. Артишокът е представител на Протея растенията.
Родината й е Африка и Австралия. Семейството на протеята е разнообразно-от пълзящи до малки храсти с височина 80 см.
Листата са твърди, разнообразни по форма и големина, които събират добре водата. У някои видове протея има така наречените органи-резервоари, които се намират под земята и служат за събиране на водата, и съхранение на влагата. Това обяснява, защо протеята живее добре в региона на Кейп Таун, където водата е в ограничени количества и преобладава сух климат. Имат силен аромат и съдържат много сладък сок, от който се възползват някои птици.

Също популярна е Protea repens, която е символ на Южна Африканска Република.

 

 

 

 

 

 

Бихте ли си сложили парфюм, който мириче на листата на горския смърф (вид цъфтяща мента)

На друго място беше показвано на различни видове растения чай, и дървета, чиито клонки се ползват за миене на зъбите Miswak. 

Цикасови растения

Друга забележителност на този парк е "tree canopy" - мост-пътека, който се вие, като змия, и дава възможност да разгледаме горната част на клоните на дърветата, и да наблюдаваме как се развиват там и какви птици ги населяват. Дълъг е 130м, и в най-високите си части стигащ до 12 метра, беше истинско удоволствие да се разходи човек по него. 

 

Освен голямото разнообразие на растения, градината е дом на голям брой видове птици, насекоми, костенурки и други. Има повече 125 вида забелязани. Достатъчно, че дори на хора, които животните им са по-интеренси от растенията, да се забавляват с часове там (true personal story). 

 Региона на Кейп Таун e известен с проблеми във водоснабдяването. През 2017 -2018  наличните резервоари с вода минават критично ниво, от тогава са наложени мерки в града, които са спестили доста литри вода, но проблема продължава да съществува.

Това беше първото място, в което съм била и осъзнах какво е да нямаш вода, почти всички обществени батерии не се пуска вода а разпръсната струя вода, с която не се измиваш толкова добре, но пак успяваш да се измиеш. По този повод беше интересна тематичната градина в Кирстенбош - Пестяща вода градина #WaterWise Garden.

Там демонстрират как да се направи такава градина, която хем да е свежа и цветна през годината, хем да изисква по-малко от средно използваната вода за една градина. 

Влизат принципи като подготовка на почвата с мулч, да се направят естествени прегради от дървета храсти, които предпазват от вятър и ерозия на почвата, да се създава сянка, където е възможно, и да се групират растенията спрямо техните нужди за вода. 

 

 

Друга интересна праткика  е , че на входа на парка има цветя на седмицата - които са в цъфтеж, и има техните имена. 

Ето ни и нас с дъщеря ми, която също беше заинтригувана от градината и растенията. Благодаря на всички, които стигнаха до тук.

 

Как да разпознаваме дърветата преди да се разлистят Избрана

Момента, в който реших да пиша тази статия беше преди забраната за разходка из природата. Но все пак, мисля, че би била полезна ако не тази година - догодина.

Пъпките на дърветата винаги са носили радост за нас, че скоро ще свърши зимата и ще се разлистят. Но докато се разхождаме понякога ни е трудно да определим кое е това цвете ако то няма листа (изключвайки лесните като бреза, върба и т.н)

Ето някои от пъпките, които намерих до нашата къща.

А ето няколко други, които взех от подобни статии за разпознаване на дърветата в Англия

 

(1 глас)

Градините на Етрета :: Etretat gardens

 През май месец посетихме Нормандия и няколко от красивите места там. Етретета (Étretat) място известно с белите си скали и каменни арки.

Но не за него днес ще ви разкажа. Като един запален посетител на ботанически и други градини, посетих Jardins d'Etretat.

Направени на хълма, над града още през 1903 години, вдъхновена от Клод Моне (който също е бил и градинар) тази градина не е типичната, зелени лабиринти, статуи и инсталации от съвременното изкуствто са преплетени.

През 2016 година, се възстановява и отваря врати за посетители, също тогава градините са установили партньорство с нов бизнес контакт, събирач на модерно изкуствто. 

Градината на емоциите  е изпълнена със символа на градините, лица изразяващи емоциите ни, лежащи между зелените храсти.

 


Зен градината, според която философия градината представлява хармонията между човека и природата, има звукова инсталация по идея на Gesamtkunstwerk.

Една малка "Алиса" (Леа) в лабиринтите

 

Модерните растения за отглеждане :: Trendy houseplants Избрана

Последните няколко години аз, a и вие може би сте забелязали, колко е "модерно" да имаме растения у дома, на терасата, на бюрото...

Точно тази мода съвпада с моите желания за по-красив и приятен заобикалящ ни свят.

А ето някои от най-често показваните растения, някои от които се оказват доста лесни за гледане:

Замиокулкас Замиофолия  (Замио или ЗЗ). Познато е също като Дърво на желанията и Растение на вечността. Идва от Африка и впечатлява с тъмнозелени, симетрично разположени листа. На височина достига средно до 1м. 

 

Monstera Deliciosa (На български Монстера или филодендрон) е почти неунищожима: понася течения, застудяване и е подходяща за начинаещи цветари. Живее дълго и най-често бива елиминирана не защото е в лошо здраве, а защото се е разраснала прекалено много. Монстерата произхожда южно от Мексико, Панама. Характерно за листата, е че всяко е уникално. 

Много често съм забелязвала смокинови листа, дори опити за гледане на декоративни смокини вътре, но явно наличието им по улиците на България, ме кара да мисля, че няма нужда от такива начинания, поне не за нашите ширини.

Та ето няколко не толкова популярни растения, които също се гледат сравнително лесно. 

Asparagus densiflorus африканско цвете, което освен името има общо със зеленчука аспержи. Рапространен е още един вид аспарагус - Asparagus aethiopicus

 

 

А ако и вие като мен сте с дом с малко светлина, можете да наблегнете на:

Адиантум (Maidenhair fern, Венерини коси) Много нежно цвете, което помня още от дома на баба ми,  но изискващо често поливане. 

Sansevieria_trifasciata (Змийско растение)

via {gardenista}

 

(1 глас)
Абонамент чрез RSS